Reportatge

El compromís mediambiental de CaixaBank

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

El filòsof i poeta espanyol George Santayana va dir: “La terra té música pels que escolten”. No s’equivocava, la natura ens ofereix, cada dia, diferents simfonies, harmonies i ens parla.

Enguany, la veu del medi ambient dins del sistema de les Nacions Unides, ONU Medio Ambiente (PNUMA), convida a la població mundial a sortir a l’aire lliure, endinsar-se en espais naturals i escoltar, observar i apreciar la bellesa i el valor de la natura. Tot això, sota el lema “Connectar les persones amb la natura”, el tema que ha triat l’ONU per celebrar la jornada d’avui, el Dia Mundial del Medi Ambient..

Estic amb la naturalesa” eés l’eslògan d’aquesta campanya que, any rere any, té com a objectiu sensibilitzar a la població mundial amb temes ambientals. El Dia Mundial del Medi Ambient es va establir per l’Assemblea General de la ONU en 1972 i, des de aquell moment, es van organitzar milers d’esdeveniments per homenatjar aquest dia.

Tot i així, la preservació i la cura del medi ambient s’ha d’entendre com una prioritat en el nostre dia a dia. Per aquest motiu, CaixaBank està compromès amb la reducció de l’impacte ambiental i el foment de la sostenibilitat i del respecte a l’entorn natural i fa més de 10 anys que dona suport a iniciatives i projectes respectuosos amb el medi ambient. Però, com escoltem al medi ambient des de CaixaBank?

CaixaBank, connectat amb la natura

Aquest compromís va fer que CaixaBank formés part del grup d’entitats financeres adherides als Principis de l’Equador per garantir que els projectes als que dona finançament i assessorament es realitzin de manera socialment responsable. Durant el darrer any, l’entitat ha donat el tret de sortida a diferents iniciatives que volen assolir un objectiu únic: lluitar contra el canvi climàtic.

CaixaBank és una de les empreses líders en gestió ambiental a l’índex “The Climate A List” de l’organització mediambiental CDP. I és que un dels punts estratègics de CaixaBank és impulsar projectes dirigits a prevenir i mitigar el canvi climàtic.

Un d’ells és el projecte de reforestació a Perú. Aquesta iniciativa forma part del “Pla Carbó Neutral”, que té per objectiu compensar totes les emissions calculades a l’empremta de carboni a partir de 2018.

L’any passat, l’entitat va compensar 20.239 tones de diòxid de carboni a través d’un projecte del departament de Madre de Dios, Perú, amb l’objectiu d’aturar la desforestació amazònica, protegir 500.000 hectàrees de plantacions de nous, afavorir el desenvolupament econòmic dels agricultors de la zona i millorar la seva qualitat de vida. Vol ser el primer banc d’Espanya i un dels primers d’Europa que realitza aquest tipus d’acció i convertir-se en una entitat “carboni-neutral” en 2018.

Aposta per les energies renovables

Una altra de les iniciatives és la utilització exclusiva d’electricitat produïda amb energies renovables. El juliol de l’any passat, CaixaBank va anunciar l’inici d’un pla que vol aconseguir que el 100% del seu consum elèctric provingui d’energies renovables en tres anys.

D’aquesta manera, l’entitat va passar a formar part de la llista RE100 de Climate Week de Nueva York, on figuren les empreses més importants del món que han anunciat el seu compromís per utilitzar només energia renovable. “CaixaBank ja és líder en consum elèctric procedent de fonts renovables i actualment, amb aquesta decisió, va un pas més enllà”, va considerar la directora de RE100, Emily Farnworth, després de la presentació de l’iniciativa per part de l’entitat. CaixaBank va ser la primera organització espanyola inclosa en aquest llistat.

Aquests són només dos projectes de CaixaBank per lluitar contra el canvi climàtic. Tot i així, també ha implementat altres mesures: reducció del consum de paper i ús exclusiu de paper reciclat, implantació dels Smart PC, recollida selectiva de residus, disseny ecoeficient de les noves edificacions, foment de la videotrucada, etc.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

A més, CaixaBank dona suport al desplegament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van adoptar les Nacions Unides en 2015, per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat. Les iniciatives de CaixaBank per fer front al canvi climàtic contribueixen especialment a dos dels objectius mundials: el ODS 12, Producció i consum responsable i, el ODS13, acció pel clima.

És cert que hi ha milions d’iniciatives que lluiten per la preservació del medi ambient, però encara hi ha molta feina a fer... I tu, t’has aturat a escoltar la natura? Connecta amb ella tal dia com avui!

 

NOTÍCIES RELACIONADES