Nota de premsa

Vigilants de la biodiversitat, els ulls de la Xarxa Natura 2000

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Dos joves participen en l'albirament d'aus

Calçat confortable, prismàtics a la mà, un smartphone on anotar les observacions i ser amant del camp i de les aus. Si a això li sumem unes nocions sobre ornitologia, hom adquireix el grau de «Vigilant de la Biodiversitat» (Biowatchers), un projecte de SEO/BirdLife, associació ambiental degana a Espanya, que treballa en la conservació de les aus i de la naturalesa.

Espanya és un paradís natural dins la Unió Europea. El seu ecosistema comprèn el 30 % del territori, amb 1.858 espais amb un alt valor ecològic i més de 600 espècies d'aus. Es tracta del país europeu amb més zones naturals, segons la Xarxa Natura 2000, la xarxa més gran d'espais protegits (27.000 en total) per a la conservació de la biodiversitat a Europa. 

En aquest marc, des de SEO/BirdLife es desenvolupa, amb el suport de CaixaBank i de Fundació Montemadrid, un projecte de vigilància i d'observació dels entorns naturals i de les aus a la Comunitat de Madrid i a Castella-la Manxa .     

En el projecte «Vigilants de la Biodiversitat», el protagonisme recau en els voluntaris. Aquests són els ulls de la Xarxa Natura 2000.

En opinió de Federico García, coordinador de l'Àrea Social de SEO/BirdLife, «comptar amb un bon nombre de  voluntaris és fonamental, així com formar-los continuadament i ensenyar-los a utilitzar les noves tecnologies, com ara l'aplicació Natura Alert, de registre d'amenaces en les Àrees Importants per a la Conservació de les Aus i de la Biodiversitat (IBA)». A més a més, «en el cas de Castella-la Manxa, per la seva àmplia superfície, és necessari un esforç més gran per aconseguir i formar un bon nombre de voluntaris locals que puguin col·laborar-hi», afirma García. 

Durant les setmanes que venen, SEO/BirdLife començarà amb el procés formatiu. «La irrupció de la COVID-19 ha trastocat tots els plans sobre com fer aquesta vigilància sobre el terreny», reconeix Carmen Fernández, del departament de comunicació de SEO/BirdLife. «Aquestes formacions es faran de manera virtual, encara que en casos excepcionals, quan es necessiti algun tipus de pràctica de camp, es farà una formació presencial i sempre a l'aire lliure», afegeix García. 

Un cop acabada aquesta formació, segons desglossa García, «aquest grup de voluntaris podrà participar en aquest programa de vigilància dels espais naturals sense necessitat d'estar acompanyat d'un tècnic de l'associació». «Per això, en aquesta formació es compartiran les metodologies i les instruccions bàsiques perquè aquesta tasca es pugui fer de manera autònoma, encara que sempre hi haurà la supervisió d'un tècnic», afegeix García.

Importància de les aus

En tractar-se d'espais naturals d'alt valor ambiental, aquests indrets acullen un bon nombre d'aus que es veuen afectades per diverses amenaces, que cal conèixer. «És el cas de les línies elèctriques o punts negres per a la fauna, i això requereix un treball més especialitzat, per la qual cosa s'organitzaran accions al camp amb la presència de tècnics de l'associació, que els formaran d'una manera més específica», detalla el coordinador. 

Vigilar les aus, tant les estacionals com les migratòries, és un excel·lent indicador de la conservació dels ecosistemes i de la bona salut de l'entorn. «La Unió Europea considera l'estat de les poblacions silvestres d'aus com un índex de la qualitat de vida a Europa. L'oficina estadística europea, Eurostat, inclou el seguiment de les poblacions d'aus entre els índexs més importants per mesurar la sostenibilitat i el benestar social», explica García, pel que fa a aquest projecte de Xarxa Natura 2000. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES