Nota de premsa

Un estudi per reduir el nitrogen en purins fent servir menys proteïna en la dieta dels porcs, premi ‘La ciència en femení’ de la Càtedra AgroBank de la UdL

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Lliurament del premi de la Càtedra AgroBank de la UdL al millor treball final de màster.

• Alba Vigo Morancho, estudiant de la Universitat de Saragossa, ha estat elegida per la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida com a guanyadora entre 13 candidates i rebrà un premi de 3.000 euros.

• El seu Treball de Final de Màster conclou que la reducció del contingut proteic i suplementació amb aminoàcids sintètics en la dieta dels porcs disminueix la quantitat de nitrogen excretat i l'impacte ambiental de les dejeccions.

• Amb aquest premi, la Càtedra AgroBank ‘Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari’ dona visibilitat a les dones científiques i fomenta la igualtat de gènere a les ciències.

 

El jurat de la tercera edició del Premi de la Càtedra AgroBank al millor Treball Final de Màster (TFM) La ciència en Femení de la Universitat de Lleida (UdL) ha guardonat Alba Vigo Morancho, de la Universitat de Saragossa, pel seu estudi ‘Efectes de la reducció proteica i suplementació aminoacídica de la dieta de finalització en porcs’.

Alba Vigo, guanyadora del premi entre un total de 13 candidates, va cursar el Màster en Enginyeria Agronòmica a la Universitat de Saragossa i el seu treball va ser dirigit pels doctors Mª Ángeles Latorre Górriz (Universitat de Saragossa) i Javier Álvarez Rodríguez (Universitat de Lleida).

L'objectiu d'aquest guardó, dotat amb 3.000 euros, és donar visibilitat a les dones científiques i fomentar l'equitat i igualtat de gènere a les ciències.

El TFM premiat planteja que els purins generats per la producció porcina poden suposar un recurs agronòmic important, però que existeixen problemes mediambientals derivats del seu reciclatge lligats a la presència excessiva de nitrogen i a l'elevat volum generat puntualment en determinades zones de producció.

En aquest sentit, l'objectiu general del TFM era estudiar l'impacte d'una restricció proteica severa en la dieta de finalització dels porcs d'esquer, mantenint els aminoàcids essencials. Els resultats van mostrar que la reducció de la proteïna bruta en la dieta no penalitzava els rendiments productius dels animals, però sí que es traduïa en una reducció significativa en l'excreció de nitrogen en els excrements dels porcs.

A l'acte de lliurament del premi, a més de la premiada, han assistit la Vicerrectora de Recerca i transferència de la Universitat de Lleida, Olga Martín; el director de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida, Antonio J. Ramos, i el director de Xarxa AgroBank, Carlos Seara.

AgroBank, compromís financer i social amb el sector agro a Espanya

La Càtedra AgroBank ‘Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari’ de la Universitat de Lleida (UdL), creada l'any 2016, té entre els seus objectius fonamentals el reconeixement de la recerca d'excel·lència que s'està desenvolupant en l'àmbit agroalimentari, la promoció de la transferència de coneixement científic i tècnic entre investigadors, professionals del sector i clients de l'entitat financera, i l'impuls de la qualitat i la innovació en l'àmbit agroalimentari. AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank especialitzada en els sectors agrari i agroalimentari, finança aquesta Càtedra de la Universitat de Lleida.

AgroBank, primera entitat financera del sector agroalimentari a Espanya per presència d'oficines i quota de mercat, amb més de 500.000 clients agraris, treballa des de fa molts anys en una proposta de valor que reflecteix el compromís amb el sector agroalimentari i el món rural des del punt de vista financer, social i de digitalització.

L'aposta d’AgroBank pel sector agroalimentari s'ha vist reforçada després d'un 2022 en el qual es van finançar 29.479 milions d'euros, un 95,6% més que en l'exercici anterior. Això posa de manifest el suport permanent de CaixaBank a un sector essencial com és l'agroalimentari.

Tot això és possible gràcies al fet que compta amb la xarxa d'oficines més extensa d'Espanya, la qual cosa la situa com l'entitat financera amb una presència més gran en petits municipis, reforçant el seu compromís social per a l'impuls d'aquestes localitats, sent present en el 95% dels municipis amb menys de 5.000 habitants, i en 470 d'ells com a única entitat.

A més, l'entitat té un fort compromís amb la sostenibilitat i digitalització del sector, amb l'objectiu d'impulsar la seva transformació. En aquest sentit, ha llançat ‘AgroBank Tech Digital INNovation’, un programa d'acceleració de startups per al sector agroalimentari. Amb aquesta iniciativa, que es desenvolupa en col·laboració amb Innsomnia, l'entitat es posiciona com el principal referent de startups que ofereixen al sector solucions tecnològiques.

Wengage, el compromís de CaixaBank amb la igualtat

CaixaBank compta amb el programa de diversitat Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de l'entitat basat en la meritocràcia i en la promoció en igualtat d'oportunitats, que treballa per fomentar i visualitzar la diversitat en totes les seves dimensions: de gènere, funcional, generacional, LGBTI, cultural...

Wengage inclou mesures internes per involucrar i sensibilitzar totes les persones sobre el valor de la diversitat, per fomentar la flexibilitat i la conciliació i per reforçar el rol de la dona, amb ternes en els processos de promoció interna o els plans de mentoring femení. 

En l'àmbit extern, Wengage també desenvolupa iniciatives per als clients i la societat, basant-se a impulsar la diversitat en 4 àmbits d'actuació: lideratge i emprenedoria, amb l'organització de diferents premis i reconeixements al lideratge femení empresarial (Premi Dona Empresària i Premi A Dona Professional Autònoma); innovació i educació (Premis WONNOW a l'excel·lència acadèmica a dones en l'àmbit STEM); esport (patrocini de la selecció femenina de bàsquet) i entorn rural (Càtedra AgroBank: Dona, empresa i medi rural, o l'estudi de la bretxa de gènere en el sector agrari de Closingap).

 

NOTÍCIES RELACIONADES