Nota de premsa

Sycai Medical, reconeguda com la start-up més innovadora de Catalunya en els Premis EmprènXXI

16 anys fomentant el espíritu emprendedor

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
D’esquerra a dreta: Josep Mª González, Director Territorial de CaixaBank a Catalunya; Sara Toledano, CEO Sycai Medical; Maria Alsina, Directora Territorial de CaixaBank a Barcelona, i Alberto Moratiel, Relacions Institucionals d’ENISA.

• CaixaBank, a través de DayOne, ACCIÓ, Barcelona Activa, Tech Barcelona i ENISA han organitzat en el marc del 4YFN l’entrega territorial d’aquests guardons, que aquest any arriben a la seva 16a edició.

• Sycai Medical és un assistent mèdic que ajuda els radiòlegs a detectar lesions quístiques pancreàtiques, presentant casos similars per a ajudar-los a confirmar el seu diagnòstic i predient la probabilitat de que malignin. Aquest tipus de lesions poden desenvolupar càncer de pàncrees, el quart més mortal a Europa amb una esperança de vida mitjana des del diagnòstic de menys de cinc mesos i, actualment, sense un mètode eficient de diagnòstic primerenc.

• Els Premis EmprènXXI impulsen l’activitat emprenedora i posen en valor el treball de les empreses de nova creació amb més impacte en el seu territori i que donen resposta als principals reptes de la societat.

 

Sycai Medical ha estat guardonada com la start-up més innovadora de Catalunya en els Premis EmprènXXI. Es tracta d’un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i coatorgat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través d’ENISA. A Catalunya, l’organització d’aquests guardons compta amb el suport d’ACCIÓ, l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya; Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament de Barcelona, i Tech Barcelona, associació privada sense ànim de lucre que representa més de 1.200 empreses digitals i tecnològiques.

Medical és un assistent mèdic que ajuda els radiòlegs a detectar lesions quístiques pancreàtiques, presentant casos similars per a ajudar-los a confirmar el seu diagnòstic i predient la probabilitat de que malignin. Aquest tipus de lesions poden desenvolupar càncer de pàncrees, el quart més mortal a Europa amb una esperança de vida mitjana des del diagnòstic de menys de cinc mesos i, actualment, sense un mètode eficient de diagnòstic primerenc.

Els Premis EmprènXXI van néixer l’any 2007 amb la voluntat d’impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l’impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen en el seu territori. Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d’euros en metàl·lic i en accions d’acompanyament que han beneficiat a més de 465 empreses. Enguany, que els premis arriben a la seva 16a edició, 217 start-ups de Catalunya han presentat la seva candidatura, el que suposa un increment del 57% respecte a l’edició anterior.

Premis en metàl·lic i formació

El guardó obtingut per Sycai Medical inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l’accés a un programa de formació internacional. Es tracta d’una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l’experiència de visitar algun dels principals hubs d’innovació del món.

Així mateix, també tindran l’oportunitat de participar en l’Investors Day EmprènXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades en col·laborar amb l’ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l’inici.

L'acte de lliurament ha comptat amb la presència de professionals de CaixaBank i ENISA, com Ana Díez Fontana, Directora de Negoci Empreses de CaixaBank; Josep Mª González, Director Territorial de CaixaBank a Catalunya; Maria Alsina, Directora Territorial de CaixaBank a Barcelona; José Bayón, CEO d’ENISA, i Alberto Moratiel, Relacions Institucionals d’ENISA. L’acte s'ha realitzat en el marc del 4YFN, que ha acollit una taula rodona sobre 'Premis EmprènXXI: una història en primera persona', que ha comptat amb la participació de Judith Camargo, fundadora de Roka Furadada, i Cristian Santos, cofundadora de Saalg Geomecanics.

Les start-ups més innovadores de Catalunya

A més de Sycai Medical, a l’esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. Aquestes han estat les empreses finalistes a Catalunya:

  • Nuwe: plataforma ludificada que ajuda les empreses a trobar el millor talent tecnològic gràcies a l’avaluació d’habilitats tècniques dels candidats i candidates a través de desafiaments i competicions de programació, coneguts como hackaton. Segons indiquen els seus creadors, es tracta d’un nou paradigma de reclutament en la indústria tecnològica, amb la qual es poden millorar les habilitats personals, guanyar premis i obtenir l’oportunitat d’aconseguir un treball a través de desafiaments de codificació ludificats.
  • Rever: portal de devolucions personalitzable amb el qual les empreses poden crear un perfil que permeti als seus clients sol·licitar una devolució de la forma més fàcil i ràpida. A través del portal, Rever ofereix la possibilitat de reemborsar instantàniament la devolució de productes amb diferents opcions, entre elles recanvis o vals online. D’aquesta manera, el portal ofereix la possibilitat d’ocupar-se de tots els processos i serveis de post-venda.
  • Haddock: software de control intel·ligent de costos que, gràcies a la intel·ligència artificial, permet visualitzar les despeses d’un restaurant en temps real i incrementar el seu marge de negoci. A través de la digitalització de les factures i albarans, els propietaris de restaurants poden prendre decisions basades en dades actualitzades de forma instantània per intel·ligència artificial que informen sobre variacions de preus i fins i tot marcar un preu de referència per a la compra d’un producte.
  • Nimble Diagnostics: spin-off que desenvolupa una tecnologia basada en microones per a monitoritzar els stents (un dels dispositius més implantats en el món que s’utilitzen per a restablir el flux correcte de sang o altres fluids) en pacients amb malalties cardiovasculars, vasculars, renals o pulmonars. El sistema desenvolupat per la start-up permet mesurar i controlar qualsevol problema de reestenosi, trombosi o fractura del stent, amb la finalitat de millorar la vida del pacient i facilitar la labor dels mèdics.
  • SolarMente: empresa que instal·la plaques solars i s’encarrega dels tràmits per a assegurar als seus clients un autoconsum solar amb estalvis optimitzats. A més, gràcies a la utilització de tecnologia blockchain, l’energia sobrant generada pels panells solars instal·lats i que no s’arriben a consumir poden ser transferits entre consumidors que comptin amb una interconnexió entre ells. D’aquesta manera, SolarMente ofereix un servei sostenible i eficient a través de l’ús de l’energia solar i aposta per la reutilització per a no malgastar l’energia generada.

Foment de l’esperit emprenedor a Espanya i Portugal

La 16a edició dels Premis EmprènXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d’Espanya i Portugal, xifra que representa quasi un 50% més que l’any anterior. D’aquestes més de 1.100 propostes, l’organització en premiarà 19 a nivell territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dos a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes).

En paral·lel, també es premiarà a les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l’entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l’oci.

També es lliuraran dos accèssits a l’empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva.

Així mateix, totes les empreses que s’han presentat als premis tenen accés a sessions formatives online de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d’interès per a les start-ups. A banda, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d’accedir al seu finançament, que està adreçat a l’emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprendedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d’actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l’ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).  

A banda, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l’ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D’aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d’oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client. 

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d’empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.  

Per a contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l’entitat llança cada any des de la seva creació al 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d’Espanya i Portugal. A banda, compta amb un programa d’innovació obert per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program

Sobre ENISA

L’Empresa Nacional d’Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d’Indústria i de la PIME (Secretaria General d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores.

L’univers d’empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius d’ENISA no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d’entre 25.000 i 1,5 milions d’euros.

Durant 2022 el número de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que en 2021), per un import de més de 105,5 milions d’euros (13,6% més que en 2021), convertint-se així en la major inversió anual de la seva història amb un número d’aprovacions rècord. Des que ENISA va iniciar la concessió de préstecs participatius, ha invertit més de 1.200 milions d’euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

Sobre ACCIÓ

ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial i l’ecosistema de start-ups català posant a disposició de l’empresa 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions que donen cobertura a més de 100 mercats.

A més, assessora les empreses i start-ups catalanes en la seva transformació tecnològica i en l’obtenció de finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clusters. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atraure inversions estrangeres a Catalunya.

Sobre Barcelona Activa

Barcelona Activa és l’agència de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. El seu focus és donar suport a persones emprenedores, start-ups i empreses, tant pel que fa al seu creixement com al seu establiment a la ciutat. L’agència municipal acull i ofereix suport i assessorament a start-ups a les incubadores empresarials, i té prop de 30 programes d’empresa de diferents sectors (economia blava, economia social, esport, moda, gastronomia audiovisual, entre d’altres) per al llançament de nous projectes. Tots els programes emprenedors tenen les últimes tendències en tecnologia i innovació. Des de fa un any, Barcelona Activa ofereix un nou servei 24/7 d’atenció a emprenedors i emprenedores, que guia per itineraris diferents segons els objectius de cada empresa.

Des de l’Oficina d’Atenció a les Empreses, Barcelona Activa ofereix serveis com constituir empreses, buscar finançament o ajuda en diferents tràmits. L’agència també ofereix formació, especialment capacitació tecnològica de nivells bàsics i avançats per a tota la ciutadania, i fomenta la feina de qualitat, apostant per l’estabilitat i els salaris dignes.

Sobre Tech Barcelona

Tech Barcelona és l’associació independent i sense ànim de lucre que treballa per a consolidar Barcelona com un hub tecnològic i digital de referencia internacional. Creada en 2013, representa a més de 1.200 companyies i compta amb més de 70 organitzacions partners, líders en el seu sector, compromeses amb el projecte. Els objectius de l’associació són potenciar el talent, donar suport a l’emprenedoria, atreure inversió i millorar la competitivitat de les empreses.

Tech Barcelona s’ha consolidat com l’eix vertebrador de l’ecosistema, amb un programa de continguts, activitats i connexions orientat a promoure el creixement del sector digital i tech i la transformació del model econòmic de la ciutat i el país; en un context de projecció internacional i cuidant l’impacte de la tecnologia en la societat. El model d’ecosistema de Tech Barcelona es desplega amb el projecte Urban Tech Campus: una xarxa d’edificis singulars connectats perquè la innovació i la tecnologia s’integrin a la ciutat, involucrin i convisquin amb els seus ciutadans.

 

NOTÍCIES RELACIONADES