Nota de premsa

Smallops, reconeguda com la start-up més innovadora d’Extremadura als Premis EmprendeXXI

16 anys fomentant l'esperit emprenedor

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Guanyador i finalistes dels Premis EmprendeXXI a Extremadura juntament amb els membres del jurat.

• CaixaBank, a través de DayOne, la Junta d’Extremadura i ENISA han organitzat a Badajoz el lliurament territorial d'aquests guardons, que enguany arriben a la seva 16a edició.

• Smallops, nanoparticles for sustainability és una empresa especialitzada en revalorar residus oleícoles per produir biogàs i nanopartícules.

• Els Premis EmprendeXXI impulsen l'activitat emprenedora i posen en valor el treball de les empreses de nova creació amb més impacte en el seu territori i que donen resposta als principals reptes de la societat.

 

Smallops ha estat guardonada com la start-up més innovadora d’Extremadura als Premis EmprendeXXI. Es tracta d'un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i atorgat conjuntament amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d’ENISA. A Extremadura, l'organització d'aquests guardons compta amb el suport de la Junta d’Extremadura.

Smallops, nanoparticles for sustainability, creada el març del 2020, és una empresa especialitzada en la revalorització de residus oleícoles per produir biogàs i nanopartícules. La start-up ha implementat un model de bioeconomia circular posant en valor els residus relacionats amb l'oli d’oliva sense generar cap residu, produint energia verda i un producte d'alt valor afegit amb potencials aplicacions mediambientals. L'empresa, cofundada per Rubén Escudero, Íñigo Monreal i María Jara, té l'objectiu d'impactar en els ODS 13, acció pel clima, i 7, energia assequible i no contaminant.

Els Premis EmprendeXXI van néixer l'any 2007 amb la voluntat d'impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l'impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen al seu territori. Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d'euros en metàl·lic i en accions d'acompanyament i que han beneficiat més de 465 empreses. Enguany, que els premis arriben a la seva 16a edició, 14 start-ups d’Extremadura han presentat la seva candidatura.

Premis en metàl·lic i formació

El guardó obtingut per Smallops inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació internacional. Es tracta d'una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l'experiència de visitar algun dels principals hubs d'innovació del món.

Així mateix, també tindran l'oportunitat de participar en l’Investors Day EmprendeXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades en col·laborar amb l'ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l'inici.

L'acte de lliurament, que ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Universidad de Ciencias Económicas y Empresariales d’Extremadura, ha comptat amb la presència del director territorial de CaixaBank a Castella-la Manxa i Extremadura, Jaime Campos; del conseller d'Economia, Ciència i Agenda Digital de la Junta d'Extremadura, Rafael España, i de la directora de Comunicació d’ENISA, Carmen Cuesta, entre altres ponents. A més, en el marc de la jornada d'innovació DayOne Innovation Summit, ha acollit una sessió de contingut amb Competize, Mercaguadiana i Bittacora Informática Diseño, premiats d'edicions anteriors.

Les start-ups més innovadores d’Extremadura

A banda de Smallops, a l'esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. Aquestes han estat les empreses finalistes a Extremadura:

- Eficae Iotech, creada per José Miguel Sánchez Rey el novembre del 2020, és una empresa de disseny, desenvolupament i desplegament de sistemes de monitoratge d'energia que té per objectiu el control energètic en la indústria. A través del sistema ‘Mi Luz’ desenvolupa algorismes d'anàlisis i gestió del consum i la generació d'energia, incorporant tècniques de machine learning i intel·ligència artificial per optimitzar les instal·lacions. L'empresa considera que la digitalització del teixit industrial és vital per a la consecució dels objectius de reducció del consum energètic i per analitzar les diferents activitats sobre el medi ambient en temps real.

- 2Freedom, creada per Rubén Cabecera el setembre del 2020, és una empresa de base tecnològica que treballa per universalitzar la tecnologia de mesurament i digitalització fent servir la videogrametria amb un software i hardware propis que permeten obtenir resultats precisos i fiables. El seu projecte, a través d'un producte que genera models tridimensionals de diferents escenaris, facilita el mesurament i digitalització de qualsevol entorn i pot aplicar-se a la construcció, urbanisme, rehabilitació, agricultura, infraestructura, obra civil, producció audiovisual, accidents, geologia o mineria.

- Integreellence, creada per Chanel Sopo el març del 2022, és una empresa centrada en la digitalització del sector dels residus que ha dissenyat ‘Compobox’, un contenidor intel·ligent de residus orgànics per a municipis amb el qual fabriquen compostos de les restes de menjar i amb el qual monitoren dades de reciclatge de veïns i ajuntaments a temps real. A més, permet respondre a les noves normatives europees obligatòries i als ajuntaments els permet estalviar un 40% del cost dels residus, així com evitar el desplegament de camions que recullen les escombraries i les seves emissions de CO₂.

- UX Hotels, creada per Álvaro Arroyal l'octubre del 2021, ha desenvolupat una eina anomenada ‘Jaippy’ que mesura automàticament el nivell de qualitat dels processos que afecten directament l'hoste amb l'objectiu de millorar la seva satisfacció. Aquesta eina aporta a l'hoteler informació clau durant l'estada per conèixer amb detall quins serveis, processos i persones són les que li satisfan i quines situacions són font d'incidències i reclamacions. L'hotel es converteix en un node d'innovació dels seus propis processos, fent canvis, mesurant els resultats i generant millores per als clients abans d'abandonar l'allotjament.

Foment de l'esperit emprenedor a Espanya i Portugal

La 16a edició dels Premis EmprendeXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d'Espanya i Portugal, la qual cosa representa gairebé un 50% més que l'any anterior. D'aquestes més de 1.100 propostes, l'organització premiarà 19 en l’àmbit territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dues a Portugal (zona nord-centro i Lisboa-sud i Illes).

En paral·lel, també es premiarà les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l'entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l'oci. També es lliuraran dos accèssits a l'empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva.

Així mateix, totes les empreses que s'han presentat als premis tenen accés a sessions formatives online de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d'interès per a les start-ups. A més, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d'accedir al seu finançament, que està dirigida a l'emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les seves diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A més, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprendeXXI. Aquests guardons s'han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d'innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional d'Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d'Indústria i de la PIME (Secretaria General d'Indústria i PIME del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores.

L'univers d'empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència a tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius d’ENISA no exigeixen més garanties que les del mateix projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros.

El 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que el 2021), per un import de més de 105,5 milions d'euros (13,6% més que el 2021), convertint-se així, en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d'aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més de 1.200 milions d'euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

 

NOTÍCIES RELACIONADES