Nota de premsa

Rooteco, reconeguda com la start-up més innovadora de Castella i Lleó als Premis EmprènXXI

16 anys fomentant l'esperit emprenedor

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Premi EmprènXXI a Castella i Lleó

• CaixaBank, a través de DayOne, ICE i ENISA han organitzat a Valladolid l’entrega territorial d’aquests guardons, que enguany arriben a la seva 16a edició.

• Rooteco és una empresa que es dedica a la biotecnologia, concretament a la producció de biofertilitzants i bioestimulants, basats en microorganismes per oferir als agricultors collites més rendibles, sostenibles i respectuoses.

• Els Premis EmprènXXI impulsen l’activitat emprenedora i posen en valor el treball de les empreses de nova creació amb més impacte en el seu territori i que donen resposta als principals reptes de la societat.

Rooteco ha estat guardonada com la start-up més innovadora de Castella i Lleó als Premis EmprènXXI. Es tracta d'un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i atorgat conjuntament pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d'ENISA. A Castella i Lleó, l'organització d'aquests guardons compta amb el suport de l’ICE.

Rooteco és una empresa que es dedica a la biotecnologia, concretament a la producció de biofertilitzants i bioestimulants, basats en microorganismes per oferir als agricultors collites més rendibles, sostenibles i respectuoses.

Els Premis EmprènXXI van néixer l'any 2007 amb la voluntat d'impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l'impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen en el seu territori.  Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d'euros en metàl·lic i en accions d'acompanyament que han beneficiat més de 465 empreses.  Enguany, que els premis arriben a la seva 16a edició, 32 start-ups de Castella i Lleó han presentat la seva candidatura, el que suposa un increment del 52% respecte l'edició anterior.

Premis en metàl·lic i formació

El guardó obtingut per Rooteco inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació internacional.  Es tracta d'una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l'experiència de visitar algun dels principals hubs d' innovació del món.

Així mateix, també tindran l'oportunitat de participar en l'Investors Day EmprènXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades a col·laborar amb l'ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l'inici.

L'acte de lliurament s'ha realitzat a la Feria de Valladolid, durant una trobada que ha estat inaugurada per la directora territorial de CaixaBank a Castella i Lleó, Belén Martín, i que ha comptat a més amb la participació d'Ana Díez Fontana, directora de Negoci Empreses de CaixaBank, José Bayón, CEO d'ENISA i amb el Viceconseller d'Economia i Competitivitat de la Junta de Castella i Lleó, Carlos Martín Tobalina, que ha estat l'encarregat de tancar la jornada.

Les start-ups més innovadores de Castella i Lleó

A més de Rooteco Agriculture, en l'esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. Aquestes han estat les empreses finalistes a Castella i Lleó:

- Therminer: Plataforma que contribueix a desplegar de manera sostenible una creixent xarxa de centres de dades necessaris per al desenvolupament de les smart cities, reduint consums i reciclant la calor dissipada del centre de dades per substituir calderes de gas.

- Netoli Maybein: Plataforma enfocada a la recuperació de cancel·lacions de reserves i no shows en restaurants i experiències gastronòmiques úniques.

- Construyendo Fútbol: Plataforma de formació online 100% audiovisual que ajuda per fer un salt qualitatiu a la carrera professional, impartida per professionals de nivell internacional amb carreres d'èxit.

- Leial Technologies: Plataforma formativa enfocada a empreses que vulguin automatitzar-se i unificar el maneig i control dels robots de producció.

Foment de l'esperit emprenedor a Espanya i Portugal

La 16a edició dels Premis EmprènXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d'Espanya i Portugal, la qual cosa representa gairebé un 50% més que l'any anterior. D'aquestes més de 1.100 propostes, l'organització en premiarà 19 a nivell territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dues a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes).

En paral·lel, també es premiarà a les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l'entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l'oci.

També es lliuraran dos accèssits a l'empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva.

Així mateix, totes les empreses que s'han presentat als premis tenen accés a sessions formatives online de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d'interès per a les start-ups. A banda, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d'accedir al seu finançament, que està adreçat a l'emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les seves diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A banda, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per a contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s'han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. A banda, compta amb un programa d'innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional de Innovación és una societat pública dependent de la Direcció General d'Indústria i de la PIME (Secretaria General d'Indústria i PIME del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores.

L'univers d'empreses que s’adrecen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius d’ENISA no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros.

En 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que en 2021), per un import de més de 105,5 milions d'euros (13,6% més que en 2021), convertint-se així en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d'aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més 1.200 milions d'euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

Sobre Instituto para la Competitividad Empresarial (ICE) de la Junta de Castella i Lleó

La Junta de Castella i Lleó, a través de l'Instituto para la Competitividad Empresarial (ICE), treballa per reforçar el teixit empresarial a la comunitat, amb suports i finançament per a l'emprenedoria, el creixement i les inversions a les empreses, la R+D+ i, la internacionalització i el sòl empresarial. A més, ofereix un servei integral d'atenció als emprenedors i compta amb una acceleradora de projectes innovadors, Wolaria, que impulsa negocis d'alt potencial de creixement. Al maig Wolaria obrirà una nova convocatòria per seleccionar 10 noves start-ups i impulsar-ne el projecte

Per donar suport financer a companyies i emprenedors a Castella i Lleó, la Conselleria d’Economia i Hisenda disposa, a més, de la Plataforma Financiera. Es tracta d'un instrument de col·laboració publicoprivada entre el Govern autonòmic –que gestiona aquesta eina a través de l'ICE– i les principals entitats financeres del país entre les quals hi ha CaixaBank.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES