Nota de premsa

L’esport paralímpic ha crescut en un 23,6% de fitxes federades respecte als Jocs de Río 2016

Informe elaborat per CaixaBank sobre l'evolució de l'esport paralímpic a Espanya

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Acció d’activació de patrocini entre CaixaBank i la selecció espanyola de futbol per a cecs. L’entitat financera és considerada la segona marca més rellevant de l’esport paralímpic a Espanya, segons el baròmetre de patrocini esportiu elaborat per SPSG Consulting.

• En l'actualitat, Espanya compta amb més de 14.000 esportistes federats amb alguna mena de discapacitat. Només un 0,3% de les persones amb discapacitat tenen llicència federativa.

• L'auge de la tecnologia aplicada a l'esport ha estat una aliada per democratitzar la pràctica esportiva entre aquest col·lectiu.

• El suport dels patrocinadors és fonamental per al desenvolupament de l'esport paralímpic per dos motius: l'aportació de recursos econòmics per afavorir la seva preparació i la visibilitat que aporten les marques.

L’esport paralímpic guanya adeptes i genera més interès any rere any, no només aconseguint medalles en mundials, europeus i Jocs Paralímpics, sinó també pel que fa al nombre de practicants esportius totals. Així ho reflecteix el nombre d’esportistes inscrits a les federacions que atenen l’esport per a persones amb discapacitat, amb un total de 14.529 llicències a tancament de l’any 2020. Sense tenir en compte el descens generalitzat en el nombre de llicències federades provocat per la pandèmia, la xifra de federats va augmentar un 23,6% l’any 2020 respecte al cicle paralímpic anterior, i del 30,3% respecte a l’olimpíada de Londres 2012.

L'alça de les xifres no entela la doble dificultat a la qual s’enfronten els esportistes paralímpics en la seva vida diària i en la seva carrera esportiva. Tots ells són un exemple d'esforç, sacrifici, optimisme i superació. Per aquest motiu, cada vegada més marques aposten per donar suport i invertir en el desenvolupament d'esportistes amb discapacitat, si bé encara queda molt camí per recórrer fins a equiparar les seves condicions a les de la resta d'atletes sense discapacitat.

Aquest és el destí d'un camí en el qual juguen un paper fonamental la promoció esportiva i la visibilitat dels esportistes paralímpics. Així ho recull l'informe Paralímpicos, una carrera de obstáculos, un estudi independent elaborat per 2Playbook i CaixaBank, en el qual més d'una vintena d'actors rellevants del sector esportiu han aportat les seves reflexions sobre el seu present i futur.

En l’informe, es repassen els reptes d’Espanya, que busca entrar en el top-10 del medaller mundial, fent una radiografia de tots els àmbits que ajuden a impulsar l'èxit esportiu: el sistema de competició, les modalitats paralímpiques, el suport de la tecnologia, el paper dels patrocinadors, el desafiament de la visibilitat, la incorporació d'atletes paralímpics al món laboral i la dotació d'infraestructures accessibles per a la pràctica esportiva.

Tots aquests àmbits són imprescindibles per aconseguir elevar el nombre de persones amb discapacitat que practiquen esport. De fet, a Espanya només el 0,3% d'aquestes estan inscrites en una federació esportiva. Fer accessible la pràctica d'exercici físic és primordial perquè cada vegada més persones amb discapacitat vegin l'esport com una opció de desenvolupament i salut.

No és ajuda, és inversió: el patrocini com a aliat

En un moment en el qual al patrocini se li exigeix propòsit, l'esport paralímpic està aprofitant la conjuntura. Les marques troben referents en els atletes paralímpics, històries de superació i èxit a les quals donar suport perquè puguin continuar desenvolupant-se dins i fora del terreny de joc o la pista.

En els darrers anys, els nous entorns digitals han obert una finestra d'oportunitat que les companyies estan aprofitant per generar nous continguts i els esportistes, al mateix temps, nous ingressos. Aquestes millores permeten als atletes preparar-se més i millor i això genera millors resultats esportius.

De cara a París 2024, Espanya continua sent una de les seleccions favorites i es preveu que estigui en la lluita per entrar en el top-10 del medaller. Per preparar la gran cita poliesportiva, l'esport paralímpic necessita més suports. El Pla ADOP va comptar amb 7 milions d'euros l'any passat i un total de 22 milions durant el cicle paralímpic anterior, amb el suport de gairebé una trentena d'empreses, però la llista encara pot créixer molt més. Per al cicle paralímpic de París 2024, la inversió en ADOP serà de 19 milions d'euros.

Entre les empreses privades, la forquilla en les ajudes va des dels 50.000 euros als 800.000 euros. Entremig, diverses companyies aporten cap a mig milió d'euros. Molts patrocinadors dediquen una inversió gairebé equivalent al pagament directe en activacions que donen visibilitat al moviment paralímpic dins de la societat. És una aportació intangible que es tradueix en un més gran seguiment per part dels aficionats i, a més visibilitat, més capacitat de generar recursos que reverteixin en la carrera d'aquests atletes.

Suport econòmic i accessibilitat, els reptes de futur

En constant evolució, la tecnologia és part fonamental del Moviment Paralímpic des del seu naixement, però cap avanç ha estat tan determinant com la impressió 3D. S'espera que aquesta tecnologia porti al paralimpisme a una nova dimensió, permetent imprimir guants i pròtesis ultraresistents i fetes a mida perquè cada atleta pugui competir i millorar el seu rendiment. Per millorar l'accés dels esportistes a aquesta mena d'equipament serà fonamental accedir al suport econòmic, públic i privat.

Per al seu creixement, l'esport paralímpic necessita un sistema esportiu més professionalitzat: amb més especialització i amb les federacions incloent a aquests esportistes sota el seu paraigua. La pròxima Llei de l’Esport recull aquest punt, que impulsarà el seu desenvolupament.

Finalment, la pedrera juga un paper determinant. Sense nens i nenes que vulguin fer esport, el Moviment Paralímpic té difícil el relleu generacional. Per això, hi ha projectes com la Mesa de l’Esport Inclusiu, que, sota el lideratge del CSD, promociona l’activitat física entre els més joves mitjançant convenis amb autonomies i universitats. També existeix la iniciativa Promeses Paralímpiques, creada pel Comitè Paralímpic Espanyol al costat de diferents federacions per fomentar l'esport de base per a persones amb discapacitat. Així, es busca augmentar el nombre d'esportistes i entrenadors, fomentar la seva especialització i crear una comunitat professional que permeti la detecció de talent jove.

CaixaBank, segona marca més rellevant de l'esport paralímpic a Espanya

Per a CaixaBank, el patrocini esportiu és una eina estratègica de comunicació que imparteix valors que l'entitat comparteix amb la pràctica esportiva, com són el lideratge, l'esforç, la superació i el treball en equip. A través del patrocini, l'entitat financera fomenta el progrés cultural, social i econòmic, en línia amb els seus valors fundacionals de compromís amb la societat.

Per aquest motiu, l’any 2016 l'entitat va decidir apostar pel patrocini de l'esport paralímpic per fomentar la inclusió en l'esport i reafirmar el seu compromís amb la diversitat. El primer acord va ser com a patrocinador principal de la Federació Espanyola d’Esports de Persones amb Discapacitat Física(FEDDF), amb l'objectiu d'impulsar el bàsquet en cadira de rodes, tant en la modalitat masculina com femenina. Al mateix temps, CaixaBank es va implicar en els campionats d'escola de bàsquet en cadira de rodes per arribar a totes les franges d'edat de la societat.

Posteriorment, l’any 2019, CaixaBank es va convertir en nou patrocinador del Comitè Paralímpic Espanyol. Mitjançant aquest patrocini, que s'acaba de renovar per al següent cicle paralímpic de París 2024, CaixaBank col·labora activament amb el CPE, a través del programa ADOP, proporcionant beques destinades directament a la preparació dels esportistes paralímpics espanyols. En el marc d'aquest renovat patrocini de l’any 2022, CaixaBank també s’ha adherit al projecte ‘Promesas Paralímpicas’, creat pel CPE al costat de diferents federacions, que fomenta l’esport de base per a persones amb discapacitat.

A través del patrocini amb el CPE, la FEDDF o el patrocini del programa d’esquí de persones amb discapacitat a Sierra Nevada, l’entitat financera amplia el seu compromís amb l'esport paralímpic complint amb els seus principals objectius, que passen perquè els atletes puguin comptar amb els millors mitjans possibles per aconseguir els seus èxits esportius i traslladar a la societat els valors que representen. A més, durant aquest temps CaixaBank ha aportat, com a valor afegit a la seva col·laboració, la posada en marxa de campanyes de difusió amb l'objectiu de donar conèixer l'esport paralímpic i els seus esportistes, afavorint un millor coneixement de les seves gestes esportives i dels valors que impregnen cadascuna de les seves accions.

Per tot això, CaixaBank és considerada la segona marca més rellevant de l’esport paralímpic a Espanya, després de la Fundación Once, segons el baròmetre de patrocini esportiu elaborat per SPSG Consulting.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES