Nota de premsa

El bàsquet espanyol continua a l'alça: supera les 411.000 llicències, un 34,6% més en dues dècades

Presentació de l'informe 'Bàsquet i negoci, les claus de dues dècades d'èxits’

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Dos nens participen en una de les parades del Plaza 3x3 CaixaBank, un dels projectes de bàsquet formatiu que impulsen la FEB i CaixaBank en el marc del patrocini de l’entitat financera.

• CaixaBank i ‘2Playbook’ han impulsat un estudi per analitzar les tendències i evolució del bàsquet a Espanya. Aquest estudi aprofundeix en les claus del creixement d’aquesta modalitat esportiva al país.

• Un terç de les persones amb fitxa són dones, consolidant així el bàsquet com l’esport federat més practicat per les espanyoles.

• L’ecosistema del bàsquet professional al país mou 230 milions d’euros a l’any en ingressos.

• Espanya ha aconseguit 159 medalles entre totes les categories inferiors i sènior, per la qual cosa és l’esport d’equip que més guardons aconsegueix.

• La modalitat 3x3, que ha comptat des de l’inici amb el suport de CaixaBank, serà una disciplina clau perquè el bàsquet assoleixi el mig milió de llicències a Espanya.

 

És el segon esport d'equip més practicat a Espanya, el primer en nombre de llicències femenines i el que més medalles ha donat a l'esport espanyol en la història. El bàsquet guanya enters any rere any penjant-se medalles en mundials, europeus i Jocs Olímpics, contribuint a donar visibilitat així a un ecosistema format per 411.885 federats i federades, i que, entre federacions i clubs professionals, genera una activitat econòmica de més de 230 milions d'euros per temporada.

Així ho recull l'informe Bàsquet i negoci: les claus de dues dècades d'èxits, un estudi independent elaborat per 2Playbook i que compta amb la participació de CaixaBank, en el qual es repassen les claus del creixement de la disciplina de la cistella a Espanya a través de més d'una desena de veus rellevants que han aportat les seves reflexions sobre el seu present i futur.

En el document, es repassen els reptes de la disciplina a Espanya, que busca assolir el mig milió de llicències el 2030. Només el 2023 el nombre de fitxes va augmentar un 9,2%, per a una millora del 34,6% en les dues últimes dècades.

Si es té en compte el nombre de persones que practica bàsquet de forma recurrent sense pertànyer a un club o una altra entitat esportiva, la xifra de jugadors i jugadores de bàsquet a Espanya s'eleva a 2,3 milions. Aquí s'engloba la pràctica del bàsquet 3x3 i als qui el juguen per lliure, sense estar federats, en pavellons i parcs.

Més enllà dels èxits esportius, que acumulen 159 medalles en campionats internacionals en totes les categories, una altra de les victòries del bàsquet espanyol està en l'impuls de noves modalitats, com el bàsquet 3x3 i el bàsquet en cadira de rodes. En aquest objectiu, han jugat un paper fonamental els patrocinadors que, amb suport econòmic i exercint com a altaveu, han contribuït a popularitzar la seva pràctica des de la base, contribuint així a deixar un impacte social positiu.

El patrocini com a aliat

En un moment en què el patrocini és fonamental per garantir la sostenibilitat de les propietats esportives, la FEB ha trobat en els seus espònsors un soci estratègic. Un exemple és l'organització del Plaza 3x3 CaixaBank, que ha superat els 55.000 jugadors en una dècada d'activitat. Un altre exemple és la creació d'una xarxa de voluntaris en la qual han participat 23.000 persones que han fet possible la celebració de grans esdeveniments esportius, com el Mundial de Bàsquet o campionats nacionals, com la Copa de la Reina o els campionats d'Espanya. 

El suport dels patrocinadors s'ha fet extensiu als clubs professionals de l'ACB. En els últims vint anys, els ingressos per publicitat i comercialització dels equips professionals ha passat de 22,9 milions a 57,7 milions d'euros el 2021-2022, xifra rècord.

Audiències rècord per veure la Selecció

La Selecció Espanyola Masculina no ha deixat d'omplir pavellons en cada gira de preparació que realitza i a les finestres FIBA. De fet, la final del Mundial en què Espanya es va proclamar Campiona del món el 2019, va aconseguir una quota de pantalla del 46,5% i 6,17 milions d'espectadors, segons dades de Kantar. En aquesta edició, tots els partits d'Espanya van superar el mig milió de televidents. També genera interès la Selecció Espanyola Femenina, que en la passada edició de l'Eurobasket es va penjar la plata i va concentrar 700.000 persones davant del televisor en la gran final.

L'interès no només és audiovisual, sinó també presencial. Des del 2017 la Selecció Masculina ha disputat 14 partits de classificació per al Mundial o l'Eurobasket, amb una taxa d'ocupació del 71% dels pavellons. L'última trobada, disputada al Príncipe Felipe de Saragossa, va aconseguir un ple històric de 10.551 espectadors, coincidint amb el retorn de Ricky Rubio a les pistes.

Vinculació històrica de CaixaBank amb l'esport com a motor de desenvolupament del territori

CaixaBank és una de les empreses pioneres del patrocini esportiu del país, amb més de 30 anys d'experiència en la gestió de projectes de suport a l'esport. A través d' aquesta activitat, l'entitat financera fomenta el progrés social i econòmic en tot el seu territori d'influència, en línia amb els seus valors fundacionals de compromís amb la societat.

L'entitat financera es va posicionar com a referent el 1988 amb l'impuls del pla ADO, del qual va ser membre creador i d'on va sorgir el projecte propi 'Llibreta Campions'. Aquest projecte, impulsat per "la Caixa", buscava promoure i reconèixer l'esforç diari dels esportistes espanyols en la preparació prèvia i durant els Jocs Olímpics de Barcelona '92. Entre les condicions necessàries per accedir a la Llibreta es trobava la consecució de rècords absoluts (nacionals, europeus o mundials); medalles en campionats internacionals, així com l'obtenció de medalla, o la quarta i cinquena plaça als Jocs Olímpics de Barcelona '92. En total, es van donar 676 llibretes per valor de 50 milions d'euros.

Aquesta històrica implicació amb l'esport ha portat l'entitat a ser present, avui dia, en quatre segments estratègics com són el futbol, bàsquet, esport paralímpic i running amb més de 300 acords vigents. 

Ara com ara, CaixaBank és el banc dels clubs de futbol a Espanya, ja que patrocina el 80% dels equips de futbol masculí professional i més de la meitat dels clubs femenins de primera divisió. A més, l'entitat financera és soci patrocinador de la Federació Espanyola de Bàsquet i patrocinador oficial de la Selecció Espanyola, tant femenina com masculina en totes les seves categories, així com patrocinador oficial de 9 pedreres de bàsquet ACB dedicades a la formació dels més joves.

A més, el banc és patrocinador oficial del Comitè Paralímpic Espanyol, per tal d'ajudar tots els atletes paralímpics a competir via el programa ADOP, així com patrocinador de la Federació Espanyola d'Esports de Persones amb Discapacitat Física. 

En running, CaixaBank és present en 60 de les principals curses populars del país i compta amb un equip propi de #runnersCaixaBank, format per empleats, entre els quals fomenta hàbits de vida saludable.

 

NOTÍCIES RELACIONADES