Nota de premsa

La Càtedra AgroBank de la UdL premia un projecte d'elaboració de ‘Vi Taronja del Comtat de Huelva’ amb tecnologies extractants

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Lliurament del premi de la Càtedra AgroBank per a la transferència de coneixement.

• La iniciativa, presentada per la Universitat de Cadis amb la col·laboració dels cellers José y Miguel Martín, se centra en l'ús d'ultrasons en la maceració del vi per escurçar el període necessari per a la seva elaboració.

• El guardó, dotat amb 15.000 euros, s'emmarca en la VI convocatòria d'ajudes de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari.

 

La Càtedra AgroBank per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari de la Universitat de Lleida ha premiat un projecte d'elaboració de Vi Taronja de la denominació d'origen protegida (D.O.P.) Comtat de Huelva amb tecnologies extractants. Es tracta d'un projecte que pretén escurçar el període de maceració i envelliment del vi d'un equip d'investigadors de la Universitat de Cadis, liderat per la doctora Remedios Castro, i amb la col·laboració dels cellers José y Miguel Martín.

El suport a aquesta iniciativa s'emmarca en la VI convocatòria d'ajudes de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari i compta amb una dotació de 15.000 euros. Enguany s'han presentat un total de set candidatures a la convocatòria, procedents d'universitats i centres de recerca de Catalunya, Madrid, la Comunitat Valenciana i Andalusia.

El ‘Vi Taronja del Comtat de Huelva’ és un vi dolç aromatitzat que compta amb una llarga tradició a Andalusia. La proposta guanyadora de l'ajuda de la Càtedra AgroBank proposa escurçar el període necessari per a la seva elaboració mitjançant l'ús d'ultrasons en la maceració amb xips de fusta i escorces de taronja. Aquesta tècnica extractant s'emprarà conjuntament amb la microoxigenació i addició de xips, dues pràctiques que han demostrat molt bons resultats a l'hora d'emular el tradicional envelliment en fusta.

“Tant l'envelliment en fusta com la maceració impliquen uns immobilitzats i un temps que pot ser escurçat mitjançant l'ús d'energies extractants. Entre aquestes tècniques, els ultrasons estan despertant un alt interès, probablement a causa del seu factible escalat a grans volums”, explica Castro.

L'objectiu final del projecte és poder elaborar en l’àmbit comercial Vi Taronja de la D.O.P. Comtat de Huelva amb la mateixa qualitat de sempre, però en menys temps i, per tant, amb un significatiu estalvi de costos, sense minvar les propietats organolèptiques del producte. Així mateix, la iniciativa inclou l'aprofitament de les restes d'un sol ús del procés per part d'altres indústries.

En aquest sentit, les pells de taronja i els xips de fusta emprats per a la maceració amb energies extractants seran aprofitats per la indústria elaboradora de sucs i la boteria, respectivament.

“Aquestes accions d'aprofitament per a l'elaboració d'altres productes agroalimentaris són importants per reduir l'impacte generat per la indústria fruitera i fustera. A més, sens dubte, ens permeten avançar cap a una societat cada vegada més conscienciada en la recuperació d'allò que en principi es rebutja, de cara a un impacte més reduït de l'activitat econòmica en el medi ambient”, afegeix Castro.

A l'acte de lliurament del premi han assistit la Vicerectora de Recerca i transferència de la Universitat de Lleida, Olga Martín; el director de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida, Antonio J. Ramos; el director de Xarxa AgroBank, Carlos Seara, i el responsable dels cellers José y Miguel Martín, Juan A. González.

AgroBank, compromís financer i social amb el sector agro a Espanya

La Càtedra AgroBank 'Qualitat i Innovació al sector agroalimentari' de la Universitat de Lleida (UdL), creada l'any 2016, té entre els seus objectius fonamentals el reconeixement de la recerca d'excel·lència que s'està desenvolupant a l'àmbit agroalimentari, la promoció de la transferència de coneixement científic i tècnic entre investigadors, professionals del sector i clients de l'entitat financera, i l'impuls de la qualitat i la innovació a l'àmbit agroalimentari. AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank especialitzada en els sectors agrari i agroalimentari, finança aquesta càtedra de la Universitat de Lleida.

AgroBank, primera entitat financera del sector agroalimentari a Espanya per presència d'oficines i quota de mercat, amb més de 500.000 clients agraris, treballa des de fa molts anys en una proposta de valor que reflecteix el compromís amb el sector agroalimentari i el món rural des del punt de vista financer, social i de digitalització.

L'aposta d'AgroBank pel sector agroalimentari s'ha vist reforçada després d'un 2022, en què es van finançar 29.479 milions d'euros, un 95,6% més que l'exercici anterior. Això fa palès el suport permanent de CaixaBank a un sector essencial com és l'agroalimentari.

Tot això és possible gràcies al fet que compta amb la xarxa d'oficines més extensa d'Espanya, cosa que la situa com l'entitat financera amb més presència a petits municipis, reforçant el seu compromís social per a l'impuls d'aquestes localitats, i és present en el 95% dels municipis amb menys de 5.000 habitants, i en 470 com a única entitat.

A més, l'entitat té un fort compromís amb la sostenibilitat i la digitalització del sector, amb l'objectiu d'impulsar-ne la transformació. En aquest sentit, ha llançat AgroBank Tech Digital INNovation, un programa d'acceleració de startups per al sector agroalimentari. Amb aquesta iniciativa, que es desenvolupa en col·laboració amb Innsomnia, l'entitat es posiciona com a principal referent de startups que ofereixen al sector solucions tecnològiques.

 

NOTÍCIES RELACIONADES