Nota de premsa

Goirigolzarri defensa el lideratge institucional per garantir la sostenibilitat de les empreses

El president de CaixaBank rep el ‘Premi Business Person of the Year 2021’ de la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM)

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Goirigolzarri rep el guardó de mans del rector de la UPF.

• El president de CaixaBank ha rebut el ‘Premi Business Person of the Year 2021’, atorgat per la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM), pel seu lideratge en la integració de CaixaBank i Bankia, operació de la que es compleixen ara dos anys des de l'inici de les converses.

• Després d'agrair el guardó, Goirigolzarri ha explicat que l'objectiu de CaixaBank és “liderar el procés de transformació del nostre sector i fer-ho des d'una forma molt inclusiva, amb un model molt pròxim a les famílies i a les persones, així com a la societat a la que servim”.

• El Rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Oriol Amat, ha destacat “el paper de lideratge de José Ignacio Goirigolzarri en la principal fusió bancària europea” i ha afegit que “és un exemple d'empresari que simbolitza els valors que l'Escola vol transmetre”.

• Goirigolzarri considera que l'objectiu que han de perseguir les empreses és “crear un caldo de cultiu en el que es generin líders locals, responsables de desenvolupar l'estratègia empresarial al si d'una cultura corporativa ben arrelada”.

• Defensa, a més a més, que perquè un projecte sigui sostenible en el temps necessita tenir una rendibilitat per damunt del cost de capital, comptar amb clients satisfets i amb un equip de persones compromesos amb el projecte.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha rebut el ‘Premi Business Person of the Year 2021’ atorgat per la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM), pel seu lideratge en el sector bancari, així com la seva contribució decisiva en la integració de CaixaBank i Bankia, pocs dies després de complir-se dos anys de l'inici de les converses entre ambdues entitats.

Durant el seu discurs, Goirigolzarri ha defensat el lideratge institucional per garantir la sostenibilitat dels projectes empresarials: “Els lideratges institucionals han de tenir dues referències bàsiques: una cultura basada en forts valors, que inspirin l'estratègia de l'empresa, i la creació d'una xarxa de líders locals”.

Per al president de CaixaBank, “els principis i valors, per definició, deriven d'una determinada concepció de l'ètica empresarial. I, en conseqüència, han d'estar al centre del procés de definició de l'estratègia d'una empresa. O, dit d’una altra manera, els principis i valors no poden reduir-se a ser simples restriccions o limitacions en la definició de l'estratègia”.

D'altra banda, José Ignacio Goirigolzarri s'ha referit a la importància de comptar amb líders locals i com “les empreses han de crear el caldo de cultiu que permeti generar aquests múltiples líders locals, responsables de desenvolupar l'estratègia empresarial al si de la cultura corporativa ben arrelada. Aquests líders locals han de conferir una gran agilitat a una organització, especialment en moments de canvis abruptes, per respondre a les necessitats dels clients”.

D'aquesta manera, Goirigolzarri ha explicat que no és partidari dels lideratges personalistes i carismàtics en les grans empreses: “Aquest tipus de lideratge comporta riscos evidents per a la sostenibilitat dels projectes i per al creixement de les persones”.

Les claus d'un projecte sostenible

En canvi, l'executiu ha defensat que per aconseguir que un projecte sigui sostenible és necessari que tingui una “rendibilitat per damunt del cost de capital, perquè sense una suficient rendibilitat financera, cap projecte és viable”, i també que compti amb “clients satisfets perquè és el que justifica i legitima la nostra activitat”.

En paraules de Goirigolzarri, “tot l'anterior no es pot aconseguir sense que l'equip de persones de l'empresa estigui compromès amb el projecte i amb el servei als seus clients; una cosa que requereix, al seu torn, un reconeixement social perquè cap empresa, sector o projecte pot ser viable si la societat no vol que existeixi, si la societat no troba la seva utilitat”.

El paper de les persones

Per al president de CaixaBank, “és fonamental que les persones se seuen part d'un projecte; que interioritzin que la seva activitat diària és clau per a l'èxit d’aquest, i que, en definitiva, cadascuna de les persones de l'equip se senti com un actor i no un simple espectador de l'èxit de l'empresa”.

“Si això és així -ha afegit Goirigolzarri- les persones poden tenir un sentiment de contribució al projecte, sentir-se propietàries d’aquest, cosa que és condició necessària per tenir un arrelat orgull de pertinença”.

Com a conclusió d'aquesta reflexió, Goirigolzarri ha apuntat que “interioritzar aquesta visió significa rebutjar conductes insolidàries i a curt termini, perquè el treball en equip és sinònim de lleialtat i generositat”.  

Per part seva, el Rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Oriol Amat, ha destacat, durant l'entrega del premi, el paper de lideratge de José Ignacio Goirigolzarri en la principal fusió bancària europea. El Rector ha reconegut que “el mèrit de la fusió és doble. No només reforça el teixit financer del nostre país, sinó que el fa mostrant un indubtable respecte als orígens històrics i als principis que van nodrir la gènesi de les entitats fusionades, constituint així no només un gran banc, sinó el principal referent de la banca responsable a Espanya”.

Durant l'acte, Amat també ha reconegut que José Ignacio Goirigolzarri “és un exemple d'empresari que simbolitza els valors que l'Escola vol transmetre i visibilitzar, que serveixin als nostres estudiants i a tota la nostra comunitat com a referència, com a mirall en el que mirar-se, com a cita d'autoritat de present i de futur”.

Primera edició del premi Empresari de l'Any

La UPF School of Management ha celebrat la primera edició del ‘Premi Empresari de l'Any’ amb el reconeixement al president de CaixaBank pel seu lideratge en la fusió amb Bankia. La UPF-BSM considera que “José Ignacio Goirigolzarri ha pilotat de forma sensible i intel·ligent la principal fusió bancària europea, després d'una carrera impol·luta en el sector”.

El director general de la UPF-BSM, José M. Martínez-Sierra, ha assegurat: “Hem creat el Premi a l'Empresari de l'Any seguint la tradició de les millors Escoles de Negocis i Management del món, perquè s'ensenya amb el coneixement, però també amb l'exemple dels lideratges que són referents al món. Haver iniciat aquest camí de reconeixements amb José Ignacio Goirigolzarri envia un missatge sobre els valors que volem transmetre als nostres estudiants, i el germen que volem inocular en els futurs líders de la societat”.

Goirigolzarri ha agraït el guardó, que ha valorat molt especialment perquè “prové del món universitari, una institució que té una enorme tasca i responsabilitat, tant des del punt de vista acadèmic i d'investigació, com de la formació tècnica i ètica dels seus alumnes”. A més, el president de CaixaBank ha volgut aclarir que “els autèntics destinataris d'aquest reconeixement són el conjunt de l'equip de CaixaBank”.

En aquest sentit, ha remarcat que “les persones seguiran sent el més important d'una empresa. Les persones, amb les seves capacitats i el seu compromís són les que transformen les empreses i seguiran sent el factor que diferenciarà les empreses excel·lents de les que no ho són. En el nostre cas, les persones de CaixaBank són i seran els autèntics actors i protagonistes del nostre projecte”.

El president de CaixaBank ha destacat que el procés d'integració de Bankia i CaixaBank s'ha realitzat de forma exitosa en un temps rècord, gràcies a l'enorme esforç de totes les persones de l'equip. Goirigolzarri ha afirmat que “el nostre objectiu és liderar el procés de transformació del nostre sector i fer-ho des d'una forma molt inclusiva, amb un model molt pròxim a les famílies i a les persones, així com a la societat a la que servim”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES