Nota de premsa

Genbioma, reconeguda com la start-up més innovadora de Navarra als Premis EmprendeXXI

16 anys fomentant l'esperit emprenedor

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Guanyador dels PEXXI a Navarra amb els representants institucionals.

• CaixaBank, a través de DayOne, CEIN i ENISA han organitzat a Pamplona el lliurament territorial d'aquests guardons, que enguany arriben a la seva 16a edició.

• A l’acte d’entrega han participat la directora territorial Ebre de CaixaBank, Isabel Moreno; el conseller de desenvolupament econòmic i empresarial del Govern de Navarra, Mikel Irujo; i el director de comptabilitat d’ENISA, Pedro da Silva.

• Genbioma Aplicacions és una empresa biotecnològica centrada en el desenvolupament industrial de probiòtics i postbiòtics que ajuden a regular la glucèmia en persones amb diabetis, gràcies a la seva capacitat de modular la microbiota intestinal.

• Els Premis EmprendeXXI impulsen l'activitat emprenedora i posen en valor el treball de les empreses de nova creació amb més impacte en el seu territori i que donen resposta als principals reptes de la societat.

 

Genbioma Aplicacions ha estat guardonada com la start-up més innovadora de Navarra als Premis EmprendeXXI. Es tracta d'un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i atorgat conjuntament amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d’ENISA. A Navarra, l'organització d'aquests guardons compta amb el suport CEIN.

Genbioma Aplicacions, S.L és una empresa biotecnològica amb una clara orientació al mercat internacional, centrada en el desenvolupament industrial de probiòtics i postbiòtics que ajuden a regular la glucèmia en persones amb diabetis, gràcies a la seva capacitat de modular la microbiota intestinal. L’empresa té una col·lecció pròpia de soques protegides per patent internacional, segures com a ingredients alimentaris i complements nutricionals capaços de regular la glucèmia de manera diferencial en la població diabètica i de manera preventiva en els estadis inicials de prediabetis.

Els Premis EmprendeXXI van néixer l'any 2007 amb la voluntat d'impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l'impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen al seu territori. Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d'euros en metàl·lic i en accions d'acompanyament i que han beneficiat més de 465 empreses. Enguany, que els premis arriben a la seva 16a edició, 22 start-ups de Navarra han presentat la seva candidatura.

Premis en metàl·lic i formació

El guardó obtingut per Genbioma inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació internacional. Es tracta d'una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l'experiència de visitar algun dels principals hubs d'innovació del món.

Així mateix, també tindran l'oportunitat de participar en el Investors Day EmprendeXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades en col·laborar amb l'ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l'inici.

L'acte de lliurament, que ha tingut lloc a la seu de CaixaBank a Pamplona, ha comptat amb la presència de la directora de la territorial Ebre de CaixaBank, Isabel Moreno; el director de Comptabilitat d’ENISA, Pedro da Silva; i el conseller de desenvolupament econòmic i empresarial del Govern de Navarra, Mikel Irujo; i s'ha realitzat en el marc de la jornada d'innovació DayOne Innovation Summit, que ha acollit una sessió d’emprenedoria en primera persona amb dos premiats d’edicions anteriors, Susana Sánchez, CSO & Co-founder de Moa Foodtech; i Roberto Díez, CEO de Telum Therapeutics i IKAN Biotech, que ha estat moderada per Carlos Lacosta, director DayOne Ebre de CaixaBank.

Les start-ups més innovadores de Navarra

A més de Genbioma, en l'esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. Aquestes han estat les empreses finalistes en Navarra:

  • Bread Free és la primera empresa del món que ha aconseguit fabricar farina de blat sense gluten, apta per a celíacs, combinant biotecnologia, intel·ligència artificial i subproductes de la indústria agroalimentària. Bread Free pretén impulsar un model de negoci oferint una solució única que aportarà innovació i resiliència. La solució de Bread Free és clean label i la seva generació no produeix residus. El producte final té, a més, major nivell nutricional a un preu més assequible per al consumidor.
  • Ingredalia es dedica al desenvolupament i producció d’ingredients que aporten salut i sostenibilitat a la societat a partir del que sobra i es descarta en la indústria agroalimentària. A través de la tecnologia recuperen i potencien les propietats beneficioses dels vegetals fent-les accessibles a més població durant tot l’any i aconseguint que aquells que no els hi agraden els vegetals tinguin igualment accés a les seves propietats beneficioses.
  • Medical Plasmas és una IEBT dedicada a la recerca, desenvolupament, producció i comercialització d’equipament mèdic basat en tecnologia de plasma físic atmosfèric fred d’aire. Ha desenvolupat el primer equip mèdic per al tractament de les úlceres cròniques de cama en persones majors basat en un jet de plasma atmosfèric fred d’aire que la seva tecnologia està sent patentada a Europa, USA, Japó, Xina i Hong Kong.
  • Neuraptic ha dissenyat un software amb el que qualsevol empresa pot dissenyar, entrenar, desplegar en producció i mantenir models d’intel·ligència artificial adaptats. El client només ha de pujar les dades i rebre els resultats. La seva plataforma millora la productivitat de les empreses i la qualitat del treball de les persones automatitzant tasques específiques i repetitives, però que fins al moment només podien fer els humans perquè es basen en l’experiència.

Foment de l'esperit emprenedor a Espanya i Portugal

La 16a edició dels Premis EmprendeXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d'Espanya i Portugal, la qual cosa representa gairebé un 50% més que l'any anterior. D'aquestes més de 1.100 propostes, l'organització premiarà 19 a nivell territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dues a Portugal (zona nord-centro i Lisboa-sud i Illes).

En paral·lel, també es premiarà les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l'entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l'oci.

També es lliuraran dos accèssits a l'empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva.

Així mateix, totes les empreses que s'han presentat als premis tenen accés a sessions formatives online de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d'interès per a les start-ups. A més, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d'accedir al seu finançament, que està dirigida a l'emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les seves diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A més, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per a contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprendeXXI. Aquests guardons s'han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d'innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional d'Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d'Indústria i de la PIME (Secretaria General d'Indústria i PIME del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores.

L'univers d'empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència a tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius de ENISA no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros.

En 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que en 2021), per un import de més de 105,5 milions d'euros (13,6% més que en 2021), convertint-se així, en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d'aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més 1.200 milions d'euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

Sobre CEIN

El Centre Europeu d’Empreses i Innovació de Navarra, popularment conegut pel seu acrònim CEIN, és una empresa pública sense ànim de lucre dependent de la Vicepresidència de Desenvolupament Econòmic del Govern de Navarra. CEIN és un organisme homologat per la Comissió Europea encarregat de promoure i ajudar als emprenedors en la creació de noves empreses, especialment innovadores, així com de donar suport a les empreses ja existents en el seu creixement. Actualment està integrada en la Corporació Pública Empresarial de Navarra.

 

NOTÍCIES RELACIONADES