Nota de premsa

Flexofibers, reconeguda com la start-up més innovadora de Castella-La Manxa als Premis EmprendeXXI

16 anys fomentant l'esperit emprenedor

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Guanyador dels PEXXI a Castella-la Manxa amb els representants institucionals.

• CaixaBank, a través de DayOne, la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa i ENISA han organitzat a Toledo el lliurament territorial d'aquests guardons, que enguany arriben a la seva 16a edició.

• Flexofibers, dirigida per Ricardo Ayala, valora la deixalla de les plantes recicladores de pneumàtics amb la finalitat d’obtenir i donar una segona vida a les fibres d’acer d’alta qualitat per a incorporar-les a la indústria de la construcció.

• Els Premis EmprendeXXI impulsen l'activitat emprenedora i posen en valor el treball de les empreses de nova creació amb més impacte en el seu territori i que donen resposta als principals reptes de la societat.

 

Flexofibers ha estat guardonada com la start-up més innovadora de Castella-La Manxa als Premis EmprendeXXI. Es tracta d'un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i atorgat conjuntament amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d’ENISA. A Castella-La Manxa, l'organització d'aquests guardons compta amb el suport de la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa.

Flexofibers, dirigida per Ricardo Ayala, valora la deixalla de les plantes recicladores de pneumàtics amb la finalitat d’obtenir i donar una segona vida a les fibres d’acer d’alta qualitat per a incorporar-les a la indústria de la construcció. Les fibres d’acer es troben a l’interior dels pneumàtics i, anualment, generen 1 milió de tones de CO2 a Europa. Gràcies a la tecnologia de Flexofibers, les fibres es recuperen per a donar-les una segona vida, al mateix temps que es redueix l’emissió de CO2 d’aquesta indústria.

Els Premis EmprendeXXI van néixer l'any 2007 amb la voluntat d'impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l'impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen al seu territori. Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d'euros en metàl·lic i en accions d'acompanyament i que han beneficiat més de 465 empreses. Enguany, que els premis arriben a la seva 16a edició, 32 start-ups de Castella-La Manxa han presentat la seva candidatura, el que suposa un increment del 300% respecte a l’edició anterior.

Premis en metàl·lic i formació

El guardó obtingut per Flexofibers inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació internacional. Es tracta d'una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l'experiència de visitar algun dels principals hubs d'innovació del món.

Així mateix, també tindran l'oportunitat de participar en l’Investors Day EmprendeXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades en col·laborar amb l'ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l'inici.

L'acte de lliurament, que ha tingut lloc a l’Escola d’Administració Regional (EAR), que està ubicada a Toledo, ha comptat amb la presència del director territorial de CaixaBank a Castella-la Manxa i Extremadura, Jaime Campos; el director de Foment de l’Ecosistema Emprenedor, ENISA, Jordi García; y la directora general d’Autònoms, Treball i Economia Social de la Junta de Castella-La Manxa, Ana María Carmona Duque.

L’entrega del premi s’ha realitzat en el marc de la jornada d'innovació DayOne Innovation Summit, ha acollit una sessió de contingut amb representants de Req Aluminium i Madrija Consultora, premiats d'edicions anteriors, i de Cooperativas Bodegas Yuntero.

Les start-ups més innovadores de Castella-La Manxa

A banda de Flexofibers, a l'esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. Aquestes han estat les empreses finalistes a Castella-La Manxa:

- Abastores, creada per Carlos García el 2019, és la primera llotja online de matèries primeres agrícoles, en la que els agricultors s’informen, connecten i operen de forma diària a través de la plataforma. Es tracta de l’únic canal nacional on es pot conèixer el preu de mercat dels cereals i les oleaginoses. Una informació que dota l’agricultor del coneixement necessari per a saber quan és el millor moment per a vendre la seva collita.

- Peinado y Perales, creada per Javier Perales el juny de 2020, ha desenvolupat Wilbby, una superApp per a ciutats de menys de 50.000 habitants a Espanya que aglutina comerços i restaurants, amb la finalitat d’oferir entregues ràpides i serveis a domicili, com classes particulars o neteja. L’app posa el focus en la digitalització de les petites i mitjanes ciutats i les ofereix un delivery ètic i de qualitat.

- Protiberia, creada per Ana González el gener de 2022, és una empresa de bioeconomia que desenvolupa tecnologia per a produir proteïnes per a l’alimentació humana i animal. Basant-se en l’insecte Tenebrio Molitor, així com en altres fertilitzants d’ús agrícola, Protiberia desenvolupa tecnologia basada en Intel·ligència Artificial (IA) que permet produir a gran escala, de forma sostenible i rendible, una proteïna alternativa que pot ser utilitzada en diverses indústries.

- Thermogreen, fundada per Jesús Ladera el setembre de 2019, és una empresa que fabrica panells d’aïllament tèrmic per a edificis i altres aplicacions, a partir del reciclatge al 100% els envasos de porexpan. D’aquesta manera, s’evita que 9.000 tones d’envasos vagin a l’abocador i, a més, ofereix un producte que aconsegueix que el consum d’energia dels edificis sigui pràcticament nul.

Foment de l'esperit emprenedor a Espanya i Portugal

La 16a edició dels Premis EmprendeXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d'Espanya i Portugal, la qual cosa representa gairebé un 50% més que l'any anterior. D'aquestes més de 1.100 propostes, l'organització premiarà 19 en l’àmbit territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dues a Portugal (zona nord-centro i Lisboa-sud i Illes).

En paral·lel, també es premiarà les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l'entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l'oci.

També es lliuraran dos accèssits a l'empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva.

Així mateix, totes les empreses que s'han presentat als premis tenen accés a sessions formatives online de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d'interès per a les start-ups. A més, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d'accedir al seu finançament, que està dirigit a l'emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les seves diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A més, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprendeXXI. Aquests guardons s'han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d'innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional d'Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d'Indústria i de la PIME (Secretaria General d'Indústria i PIME del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores.

L'univers d'empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència a tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius d’ENISA no exigeixen més garanties que les del mateix projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros.

El 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que el 2021), per un import de més de 105,5 milions d'euros (13,6% més que el 2021), convertint-se així, en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d'aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més de 1.200 milions d'euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

 

NOTÍCIES RELACIONADES