Nota de premsa

Fibras Naturales Canarias, reconeguda com la start-up més innovadora de Canàries als Premis EmprendeXXI

16 anys fomentant l'esperit emprenedor

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Guanyador i finalistes dels Premis EmprendeXXI a Canàries, juntament amb els representants institucionals i membres del jurat.

• CaixaBank, a través de DayOne, ACIISI i ENISA han organitzat a Marina Innova Hub el lliurament territorial d'aquests guardons, que enguany arriben a la seva 16a edició.

• L’empresa guanyadora compta amb un model de negoci basat en l’economia circular, que valoritza els residus del plataner per crear productes biodegradables per a diversos sectors.

• Els Premis EmprendeXXI impulsen l'activitat emprenedora i posen en valor el treball de les empreses de nova creació amb més impacte en el seu territori i que donen resposta als principals reptes de la societat.

 

Fibras Naturales Canarias ha estat guardonada com la start-up més innovadora de Canàries als Premis EmprendeXXI. Es tracta d'un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i atorgat conjuntament amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d’ENISA. A Canàries, l'organització d'aquests guardons compta amb el suport de l’Agència Canària de Recerca, Innovació i Societat de la Informació (ACIISI).

Fibras Naturales Canarias és una empresa de base tecnològica que posa en valor els residus del plataner obtenint fibres naturals per als sectors tèxtil, bioplàstic, construcció i alimentació animal, apostant per l’economia circular. El seu fundador i CEO, Néstor Santiago Ávila, ha destacat el potencial d’aquest model de negoci tenint en compte que Canàries produeix el 50% dels plàtans de la Unió Europea, el que genera més de 18 milions de rols a l’any.

Els Premis EmprendeXXI van néixer l'any 2007 amb la voluntat d'impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l'impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen al seu territori. Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d'euros en metàl·lic i en accions d'acompanyament i que han beneficiat més de 465 empreses. Enguany, que els premis arriben a la seva 16a edició, 20 start-ups de Canàries han presentat la seva candidatura, el que suposa un increment del 43% respecte l’edició anterior.

Premis en metàl·lic i formació

El guardó obtingut per Fibres Naturals Canàries inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació internacional. Es tracta d'una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l'experiència de visitar algun dels principals hubs d'innovació del món.

Així mateix, també tindran l'oportunitat de participar en l’Investors Day EmprendeXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades en col·laborar amb l'ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l'inici.

L'acte de lliurament, que ha tingut lloc a Marina Innova Hub, a Lanzarote, i ha comptat amb la presència del director territorial de CaixaBank a Canàries, Manuel Afonso; la consellera d'Economia, Coneixement i Ocupació del Govern de Canàries, Elena Máñez, i el director d’Operacions d’ENISA, Juan Manuel Garrido, en el marc de la jornada d'innovació DayOne Innovation Summit, que ha acollit també una sessió de contingut amb Luis Linares, CEO d’EAVE, start-up premiada a la passada edició d’aquests guardons a les Illes. .

Les start-ups més innovadores de Canàries

A banda de Fibras Naturales Canarias, a l'esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. Les empreses finalistes d’aquesta 16ª edició dels Premis EmprendeXXI a Canàries han sigut:

- Appmypets, desenvolupadora del primer passaport digital caní 100% friendly, on a través d’un codi QR se certifica la situació veterinària, nivell d’ensinistrament i nivell de socialització d’un gos, permetent el seu accés a llocs de forma segura on ara mateix ho tenen prohibit.

- Ebantica, empresa que orienta la seva activitat a la recerca i desenvolupament experimental en tecnologies de la informació, programació, consultoria informàtica i desenvolupament de software als àmbits de la ciència, l’enginyeria, el processament i la gestió empresarial.

- Hoteligy, que ha desenvolupat una plataforma multicanal i multidispositiu mitjançant el qual pot donar suport a tots els canals de comunicació que utilitzen els hotels amb els seus hostes, facilitant l’operativa diària en l’establiment i la digitalització de tots els processos.

- KeyTrends, start-up de content marketing que acompanya a les empreses per optimitzar la seva estratègia de continguts a través de la Intel·ligència Artificial, cobrint tot el procés de recerca, redacció i mediació i contribuint a la millora del posicionament.

Foment de l'esperit emprenedor a Espanya i Portugal

La 16a edició dels Premis EmprendeXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d'Espanya i Portugal, la qual cosa representa gairebé un 50% més que l'any anterior. D'aquestes més de 1.100 propostes, l'organització premiarà 19 en l’àmbit territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dues a Portugal (zona nord-centro i Lisboa-sud i Illes).

En paral·lel, també es premiarà les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l'entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l'oci.

També es lliuraran dos accèssits a l'empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva.

Així mateix, totes les empreses que s'han presentat als premis tenen accés a sessions formatives online de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d'interès per a les start-ups. A més, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d'accedir al seu finançament, que està dirigida a l'emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les seves diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A més, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprendeXXI. Aquests guardons s'han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d'innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional d'Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d'Indústria i de la PIME (Secretaria General d'Indústria i PIME del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores.

L'univers d'empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència a tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius d’ENISA no exigeixen més garanties que les del mateix projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros.

El 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que el 2021), per un import de més de 105,5 milions d'euros (13,6% més que el 2021), convertint-se així, en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d'aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més de 1.200 milions d'euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

Sobre l’ACIISI

L’Agència Canària de Recerca, Innovació i Societat de la Informació (ACIISI) és l’òrgan amb rang de Direcció General encarregat d’exercir les competències relatives a les polítiques i programes públics en matèria de recerca, desenvolupament tecnològic, innovació empresarial i desplegament de la societat de la informació del Govern de Canàries.

Els objectius de la ACIISI venen marcats per una acció de Govern centrada en el desenvolupament de polítiques de suport a empreses i emprenedors que són el que generen riquesa i ocupació amb dues claus fonamentals: la internacionalització i el coneixement.

 

NOTÍCIES RELACIONADES