Entrevista

Entrevista al guanyador dels Premis EmprenedorXXI en la categoria de Tecnologies Industrials

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
José Miguel Bermúdez Miquel, CEO i cofundador de bound4blue

Hi ha una preocupació creixent per la dependència de la societat dels combustibles fòssils i l'impacte ambiental que estan generant les seves emissions. És necessari el desenvolupament de noves tecnologies que aprofitin fonts d'energia alternatives per reduir, i fins i tot eliminar, la dependència de la societat actual dels hidrocarburs. L’empresa bound4blue comparteix aquesta visió i per això està treballant en el desenvolupament de solucions tecnològiques, basades en l'ús de la vela rígida, per assolir aquest objectiu.

La firma catalano-càntabra ha guanyat els Premis EmprenedorXXI en la categoria de Tecnologies Industrials, i a més, ha estat reconeguda com l'empresa amb major potencial de creixement a Catalunya. La guanyadora bound4blue ha rebut aquest doble reconeixement en els guardons impulsats per CaixaBank, a través de la gestora de capital risc Caixa Capital Risc, i co-atorgat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, a través d'Enisa. El CEO i cofundador de bound4blue, el José Miguel Bermúdez Miquel, explica algunes de les barreres amb les que es poden trobar els emprenedors i valora aquesta etapa empresarial.

Com va sorgir la idea de crear bound4blue?

La idea la vaig proposar l’any 2006 conjuntament amb el meu pare, l’Ignasi. Ja havíem imaginat sistemes per a l'estalvi energètic sostenible i per a la generació d'energia, però no va ser fins a aquesta data quan va néixer bound4blue en la seva actual expressió. La Cristina Aleixendri i el David Ferrer, tots dos enginyers aeronàutics, no van dubtar a unir-se al projecte en els seus inicis com a empresa al 2014. No podem imaginar un futur en què la dependència dels combustibles fòssils i les emissions de CO2 continuïn sent un problema.

 

Hem començat a treballar en solucions que eliminaran aquesta dependència en el transport marítim i, en un futur, en la producció d'hidrogen i oxigen

 

Amb quines barreres us heu anat trobant en aquest temps?

Les principals barreres que hem superat es poden dividir en econòmiques, tècniques i comercials. A nivell econòmic, tot i que estem 100% convençuts que emprendre el nostre projecte a Espanya ens està beneficiant moltíssim, ha sigut la dificultat per convèncer els inversors nacionals. Un percentatge molt baix d'ells inverteix en projectes industrials amb retorns previstos a llarg termini. A nivell tècnic, durant molt de temps vam estar enfocats en desenvolupar la millor solució dins del mercat, oblidant-nos de que la millor solució per al mercat era la que oferís un millor retorn de la inversió amb les màximes prestacions possibles. Això ha estat possible després de parlar amb diversos armadors i drassanes des de les fases inicials de desenvolupament per posar al mateix nivell la tecnologia proposada amb les seves necessitats. 

En l'àmbit comercial, el nostre objectiu és implantar la solució en tots els segments / tipus de vaixells clau on es pot integrar, amb l'objectiu de donar més confiança a la indústria naval, de manera que això acceleri l’expansió comercial.

Com valoreu aquesta etapa empresarial?

L'empresa es troba en el seu millor moment. Hem rebut el suport del sector i tenim el millor equip per dur a terme tots els projectes que ens hem proposat, tant internament com a nivell de socis tecnològics amb els que treballem. Tenim diferents projectes en curs i al final d'aquest any embarcarem els primers sistemes en dos vaixells com a mínim.

Què recomanaries a altres emprenedors que vulguin iniciar la seva pròpia aventura empresarial?

El primer que els recomanaria és que no emprenguessin aquesta aventura empresarial sols i que ho fessin en equip, ja que només d’aquesta manera és possible progressar. La segona cosa que els recomanaria és que surtin a presentar el seu projecte davant de qualsevol persona, ja que mai se sap qui pot ajudar-te. I finalment, els recomanaria que tractin sempre de ser optimistes i que no desisteixin en el seu intent tot i que no surtin les coses com les hagin planejat en un principi.

Quan es tanca una porta és
perquè s'ha d'obrir una millor

Quins són els següents passos que seguireu?

Els següents passos se centren en instal·lar el sistema en dos vaixells, un vaixell de pesca i un vaixell de càrrega. Una de les integracions es realitzarà a Perú per ORPAGU, en col·laboració amb l'enginyeria gallega Insenaval. L'altra es realitzarà a Cantàbria, on ja comptem amb partners industrials com Astander. Estem parlant amb diversos armadors per a realitzar la integració del nostre sistema en un tanquero/bulk-carrier i ro-ro/ferry. També estem treballant amb les entitats de classificació més rellevants a nivell mundial per avançar en el marc regulador i aconseguir l'aprovació del producte per diverses empreses de certificació, tot i no ser un requisit obligatori.

Quins èxits destacaríeu sobre l’activitat que heu aconseguit en aquesta primera etapa?

En el sector naval es tendeix a no assumir riscos adoptant solucions noves. Tanmateix, nosaltres hem aconseguit obtenir el suport d'un sector que des de sempre ha estat considerat conservador, comptant ja amb dos vaixells per integrar el nostre sistema.

Us havíeu presentat altres anys als Premis EmprenedorXXI? 

Ens hem presentat als premis des de la fundació de l'empresa. Aquest era l'últim en que podíem presentar-nos, per tant, no podem estar més contents amb el resultat després d'haver rebut el premi autonòmic a Catalunya i el premi sectorial en la categoria de Tecnologies Industrials. 

Què us ha aportat presentar-vos a aquests premis? 

Tots dos premis (autonòmic i sectorial) ens han aportat molta visibilitat al projecte, l'obertura de possibles inversors, prestigi i networking, tant a nivell dels membres del jurat com amb la resta dels participants.

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES