Nota de premsa

Els treballadors amb estudis de FP segueixen a l'alça i ja assoleixen gairebé els cinc milions, segons CaixaBank Dualitza

Dintre de la campanya ˜Redefinint el futur professional”

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
DJ Verse, Paco Roncero i Martina Matencio, protagonistes de la campanya "Una conversa pendent".

• Aquesta xifra implica que un de cada quatre treballadors en actiu compta amb estudis de FP i reflecteix l'alt nivell d'ocupabilitat de la Formació Professional.

• Tanmateix, un estudi de CaixaBank Dualitza i Educar es Todo revela que aquesta modalitat educativa continua sense tenir el reconeixement que es mereix en la societat espanyola, per prejudicis i falta d'informació.

• CaixaBank Dualitza llança ‘Una Conversa Pendent’ per aprofundir sobre la realitat de la Formació Professional amb tres reconeguts professionals que han estudiat aquesta modalitat: Paco Roncero, Martina Matencio i DJ Verse.

 

Gairebé un de cada quatre treballadors en actiu, de 16 a 64 anys, compta ja amb estudis de Formació Professional (FP), segons una anàlisi realitzada per CaixaBank Dualitza a través de les dades de l'Enquesta de Població Activa.

Aquestes xifres mostren que, dels més de vint milions de treballadors ocupats, 4.900.000 tenen estudis de FP i suposen una representació de la tendència a l'alça que tenen aquests estudis. Els treballadors amb estudis de FP suposaven 4.730.000 a final del 2021 i 4.495.000 de final del 2020. Aquest creixement continu és un reflex de l'alta ocupabilitat de l’FP tenint en compte que els empleats amb estudis universitaris suposen 5.800.000.

Tanmateix, aquestes dades contrasten amb una percepció diferent de la societat sobre l’FP. Segons l'anàlisi ‘II Estudi sobre la percepció de la Formació Professional de mares i pares’ de CaixaBank Dualitza i Educar es Todo, aquesta modalitat educativa continua sense tenir el reconeixement que es mereix en la societat espanyola.

La falta d'informació, la influència de les famílies i els prejudicis heretats d'aquestes són les principals causes

Segons les dades de l'estudi, un 77% considera que existeixen prejudicis cap a la Formació Professional. Entre ells, figura la valoració dels alumnes universitaris -un 72% dels enquestats creu que se'ls valora més que als estudiants de FP- o la demanda laboral -un 57% considera que les empreses acostumen a decantar-se més per estudiants universitaris que pels de FP-.

D'altra banda, gairebé 6 de cada 10 de les mares i els pares enquestats aconsella als seus fills sobre els seus estudis i a prop del 30% reconeix haver intentat condicionar-los. A més, un 37% creu que ells són els que més influeixen en la decisió que prenen els seus fills, per damunt de l'escola, els professors o els amics.

Sent aquesta la influència que ells mateixos consideren que exerceixen sobre els seus fills, és rellevant que pràcticament la meitat dels enquestats desconeix què és la Formació Professional Dual i un 6% afirma no haver-se informat perquè no ho creu necessari.

Una conversa pendent amb Paco Roncero, Martina Matencio i DJ Verse

En aquest context i amb l'objectiu de mostrar la veritable realitat de l’FP actual a través de persones que van fer aquests estudis i han desenvolupat la seva carrera professional amb èxit de conformitat amb aquests, CaixaBank Dualitza ha volgut mantenir una conversa amb tres celebritats, dintre de la campanya ‘Redefinint el futur professional’. Sota el títol ‘Una conversa pendent’, Paco Roncero, un dels màxims representants de la cuina d'avantguarda a Espanya; Martina Matencio, famosa fotògrafa que ha treballat per a marques com Vogue, Armani o Netflix; i el reconegut DJ i beatmaker, DJ Verse, han explicat com a partir de la seva formació en FP han desenvolupat la seva exitosa carrera professional.

Tota aquesta conversa queda reflectida en tres peces audiovisuals que estan disponibles a www.caixabankdualiza.es/unaconversacionpendientefp

A través d’aquestes, els tres protagonistes coincideixen en la importància de trobar i perseguir el que a cadascú li agrada. Paco Roncero assegura que “és important que als nens i nenes se'ls informi al col·legi sobre totes les possibilitats que tenen al seu abast” i de la mateixa manera, DJ Verse assenyala que “als nois i noies els diria que mirin totes les opcions que hi ha, més enllà de les preestablertes”. Per la seva banda, Martina Matencio afirma que “l’FP és un camí més curt cap al teu somni”.

CaixaBank Dualitza        

Aquest projecte s'inclou dins el treball dut a terme per CaixaBank Dualitza dins la seva activitat dedicada de manera exclusiva a la promoció i la difusió de la Formació Professional i la seva modalitat dual, convençuts del paper cada vegada més rellevant que aquesta modalitat formativa ha d'assumir en la societat.

Només a través de més formació es pot aconseguir una societat més cohesionada en què es redueixin les desigualtats. Per fer-ho, CaixaBank Dualitza dona suport a les demandes dels docents i dels centres educatius i treballa amb empreses per a la capacitació dels futurs professionals i la millora de la seva ocupabilitat.

Des que va començar la seva activitat, ha beneficiat gairebé 28.000 estudiants, 2.700 empreses i 1.600 centres educatius a través de les seves quatre línies d'activitat: promoció de l’FP, impuls de l’FP, investigació i orientació.

 

NOTÍCIES RELACIONADES