La tecnologia està transformant les actuals dinàmiques de treball i producció en tots els sectors, especialment en l'agroalimentari. L'estudi, desenvolupament i ús de la biotecnologia, el Blockchain o la Intel·ligència Artificial en la indústria agroalimentària promouen l'optimització de recursos naturals i humans, fomentant a més la sostenibilitat mediambiental, la traçabilitat, el control de qualitat dels productes o fins i tot anticipant les necessitats reals dels cultius, segons el seu context i tipologia. Així es reflecteix a les conclusions generals de l'Observatori de Tendències Tech: Noves tecnologies per al sector agroalimentari.
Aquest estudi intern, relacionat amb el programa AgroBank Tech Digital INNovation, s'ha donat a conèixer aquest dijous a l'estand CaixaBank DayOne del recinte del 4YFN de Barcelona durant la segona de les jornades AgroBank Tech Digital INNovation: Welcome Startups.
Dades i claus de l'automatització agrícola
“Hem estudiat prop de 10.000 casos reals procedents de l'Índex Inndux500 de la Disrupció a Espanya 2022 per mostrar de manera analítica i contrastada els canvis tecnològics que determinaran el futur del sector agroalimentari. Segons les dades mostrades i verificades pel nostre equip investigador, la biotecnologia, la robòtica i el Blockchain donaran lloc a una agroindústria més avançada i automatitzada. Sobretot, en termes de sostenibilitat, traçabilitat, coneixement del producte i control de qualitat”, explica José Ángel González, Agritech General Manager d’Innsomnia i membre col·laborador d'aquest informe pertanyent a l'Observatori de Tendències Tech.
González també assenyala que, en termes de rendibilitat, i segons l'Informe de Consens Tendències Tech 2023 d’Inndux500, l'analítica de dades i la Intel·ligència Artificial adquireixen enorme importància en l'agricultura. “Poden fins i tot incrementar els ingressos fins a un 50% des del punt de vista del rendiment i la productivitat agrícola”, remarca.
En aquest context de disrupció tecnològica s'emmarquen totes i cadascuna de les solucions presentades per les 154 startups inscrites a l’AgroBank Tech Digital INNovation. Moltes de les quals van acudir a Barcelona per a explicar el seu projecte innovador en un Pitch Day que va tenir lloc aquest dimecres a l'oficina All in One Barcelona de CaixaBank per a visibilitzar els avanços en termes de digitalització agroalimentària.
El MAPA dona suport a l'emprenedoria digital agroalimentària amb AgroBank Tech
Un pla d'acció que també comparteixen des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), i que la directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària, Isabel Bombal, va voler posar en valor davant totes les startups que van assistir a l'esdeveniment. “Per a nosaltres és molt important participar en una jornada com la d'avui perquè ens centrem en l'emprenedoria, en l'ecosistema agrotech i en aquesta saba nova que representeu com a startups. Sou el talent que volem que es quedi al nostre país per a consolidar-vos com a empreses i per a desenvolupar la vostra labor donant resposta a totes aquestes necessitats i desafiaments que té ara per ara el nostre sector agroalimentari”, ha remarcat.
En paraules del director d’AgroBank, Sergio Gutiérrez, “ens estem anticipant a les necessitats del mercat agroalimentari i ho estem fent des de la col·laboració publicoprivada, la formació continuada i la innovació oberta. Aquesta és l'essència d'aquest programa i el mètode que seguirem amb els emprenedors i empresaris assessorats per AgroBank”. “La seva visió avançada i estratègica està accelerant la digitalització de l'agroindústria i ens posa en el centre de la transformació social i econòmica nacional i europea”, subratlla.
A més, segons el director d’AgroBank, l'entitat està compromesa amb “el desenvolupament del sector agroalimentari, contribuint a la seva transformació des de la innovació, digitalització i sostenibilitat. D'aquí la nostra iniciativa per a crear l'ecosistema AgroBank Tech”.
Precisament, la cooperació entre emprenedors i grans corporacions ha centrat el debat ‘La realitat de l'emprenedoria: Desafiaments i oportunitats en el context actual’ en una taula de diàleg celebrada aquest dijous a l'estand de CaixaBank DayOne. En ella van participar Javier Meyer (CMO - Chief Màrqueting Officer d'AQUA4D), David Francés (CEO d’AgerPix) i Diego Moreno (Head of Sales de Biome Makers) per reflexionar sobre el paper que juguen els programes d'emprenedoria i mentoria en la promoció i internacionalització dels projectes d'emprenedoria. “Els programes d'aquest tipus són molt positius perquè fomenten la formació, però també cal recalcar la inversió consolidada per fer més accessible l'emprenedoria i internacionalitzar només els projectes que estiguin preparats per a això. Allò més important és comprendre i atendre les necessitats del mercat objectiu”, destaca el CEO d'AgerPix.
Tecnologia i sostenibilitat, les claus del canvi agroalimentari
Dins de les noves tecnologies que donen sentit i forma a aquest ecosistema agrotech destaquen les imatges satel·litàries, la IA, el geoposicionament, les xarxes 5G i el Big Data. Aquestes són algunes de les solucions avançades amb la representació més gran dins d'aquesta convocatòria, tal com han explicat aquest dijous Carlos Seara, director de Xarxa AgroBank i Francesc Pons, general manager d’Innsomnia, a la presentació oficial dels resultats globals de l’Open Call.
“Els principals desafiaments del sector, productivitat, sostenibilitat i traçabilitat, només es poden afrontar amb èxit a través de noves solucions tecnològiques, que és allò que plantegen els vuit reptes estratègics d'AgroBank Tech Digital INNovation i que hem promogut en la primera convocatòria del programa”, afirma Seara.
També per Alejandro Larosa, cofundador i president d’Agrofy, i Martin Ducroquet, cofundador de Sencrop, implantar noves eines tecnològiques que promoguin a més la interconnectivitat entre productors i l'eficiència productiva serà fonamental per assegurar una distribució agroalimentària avançada i justa en tres direccions: la transparència de la dada, la gestió planificada i el control de l'impacte mediambiental.
En aquesta línia s'ha posicionat el mateix Larosa durant la MasterClass Online sobre Emprenedoria Agrotech que va tenir lloc aquest dimecres com a acte inaugural de les jornades AgroBank Tech Digital INNovation Welcome Startups.
AgroBank, compromís financer i social amb el sector agro d'Espanya
AgroBank, primera entitat financera del sector agroalimentari a Espanya per presència d'oficines i quota de mercat, amb més de 500.000 clients agraris, treballa des de fa molts anys en una proposta de valor que reflecteix el compromís amb el sector agroalimentari i el món rural des del punt de vista financer, social i de digitalització.
L'aposta d’AgroBank pel sector agroalimentari s'ha vist reforçada després d'un 2022 en el qual es van finançar 29.479 milions d'euros, un 95,6% més que en l'exercici anterior. Això posa de manifest el suport permanent de CaixaBank a un sector essencial com és l'agroalimentari.
Tot això és possible gràcies al fet que compta amb la xarxa d'oficines més extensa d'Espanya, cosa que la situa com l'entitat financera amb major presència en petits municipis, reforçant el seu compromís social per a l'impuls d'aquestes localitats, sent present en el 95% dels municipis amb menys de 5.000 habitants, i en 470 d'ells com a única entitat.
A més, l'entitat té un fort compromís amb la sostenibilitat i la digitalització del sector, amb l'objectiu d'impulsar la seva transformació.
Innsomnia, un hub d'innovació oberta amb visió internacional
Innsomnia és una acceleradora B2B especialitzada en desenvolupar ecosistemes digitals i fomentar processos de cocreació entre startups, grans corporacions i pimes tecnològiques. Des de 2016, compten amb 3.000 startups internacionals i més de 35 corporates han participat en els seus processos d'innovació oberta dins de les verticals de: Agritech, Fintech, Insurtech, Mobility & Logistics i eHealth.
Els seus valors es basen en la innovació oberta, la no participació en el capital social de les startups, la internacionalització i la cerca de solucions tecnològiques avançades on tots els actors implicats (pimes, corporates o administracions públiques) poden desenvolupar nous models de negoci capaços de respondre als reptes del futur.