Nota de premsa

El Papa Francesc rep la memòria dels Voluntaris de CaixaBank sobre la seva ajuda humanitària als afectats per la guerra a Ucraïna

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
El Papa Francesc amb la memòria dels Voluntaris de CaixaBank.

• L'Associació de Voluntaris de CaixaBank reuneix en el document '3000 km d'Acció Social' la tasca realitzada per a l'evacuació de més de 500 civils des de la frontera d'Ucraïna, amb el suport de la Fundació del Convent de Santa Clara i Missatgers de la Pau.

• L'últim comboi organitzat, el novè fins ara, ha comptat amb l'acompanyament del Monsenyor Jordi Bertomeu i de Juan Carlos Cruz, membre de la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors, els quals han lliurat al Vaticà la memòria del projecte al seu retorn.

• En els últims viatges, els Voluntaris de CaixaBank, juntament amb Sor Lucía Caram, han enviat a Ucraïna vehicles medicalitzats i material sanitari, i han traslladat a Espanya ferits per a la seva recuperació, a més de treballar per la seva reagrupació familiar.

 

El Papa Francesc ha rebut, de la mà de Monsenyor Jordi Bertomeu, Prelat d'Honor de Sa Santitat i de Juan Carlos Cruz, membre de la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors, la memòria '3.000KM d'Acció Social', un document visual i fotogràfic que recull la tasca realitzada per l'Associació de Voluntaris de CaixaBank,  la Fundació del Convent de Santa Clara i Missatgers de la Pau en favor dels afectats per la guerra a Ucraïna. Tant Monsenyor Jordi Bertomeu com Juan Carlos Cruz han participat en els últims combois com a voluntaris i han viscut en primera persona el projecte.

El document lliurat al Vaticà resumeix en un centenar de pàgines el projecte impulsat per l'Associació de Voluntaris de CaixaBank a través de diverses expedicions, per traslladar des d'Ucraïna a Espanya més de 560 refugiats, en la seva majoria dones i nens, però també malalts oncològics i militars ferits. El desplegament de voluntaris, col·laboradors d'entitats socials, diverses institucions i unitats militars ha fet possible l'obertura del major corredor humanitari organitzat fins a la data entre ambdós països.

La memòria té l'objectiu de recollir les fites aconseguides que van contribuir a pal·liar el patiment de persones en una situació d'emergència extrema, a conseqüència de la invasió russa. D'una banda, el document recull el relat d'alguns dels refugiats que van arribar a Espanya en els combois. De l'altra, descriu també les experiències dels voluntaris que van contribuir amb la seva ajuda a través del testimoni del que van viure.

La memòria compta també amb un mapa explicatiu en el qual, de manera gràfica es descriuen els punts d'origen i destinació de tots els combois humanitaris realitzats, amb destinació a punts fronterers de Polònia i Moldàvia i ciutats ucraïneses com Leòpolis.

"Un viatge d'anada i tornada": les xifres del projecte

La memòria "3.000KM d'Acció Social" reflecteix el costat més humà i testimonial de totes les experiències viscudes. Tanmateix, també destaca les dades que evidencien la gran implicació de les persones que han fet possible aquests trasllats i l'acollida a Espanya dels refugiats.

En concret, el projecte ha estat possible gràcies a més de 500 voluntaris, incloent metges, traductors, conductors d'ambulàncies i personal de suport. Tots ells s'han implicat en l'organització i la gestió de 9 combois i han recorregut en total 50.000 quilòmetres mitjançant 10 autobusos i 3 avions charter al llarg de cinc mesos. A més, gràcies a l'impuls d'una campanya especial (la campanya "30x15"), es van aconseguir donacions per proveir Ucraïna de 75 ambulàncies medicalitzades, gairebé 200.000 medicaments i 20 cadires de rodes per a l'atenció de ferits sobre el terreny i persones vulnerables. També s'han gestionat més de 8,5 milions d'euros de donatius.

En conjunt, es tracta de la major acció coordinada d'ajuda a persones refugiades d'Ucraïna, amb el major desplegament fins a la data de mitjans humans i materials, que de forma totalment altruista, ha permès gestionar i oferir una via d'escapament i reubicació a persones afectades pel conflicte.

A més de la memòria, aquestes accions s'han posat en valor a través de l'exposició itinerant "3.000KM i una porta oberta", que s'ha inaugurat recentment a Barcelona (seu operativa de CaixaBank), a Madrid ('All-in-one' de Plaza Colón) i a Manresa (convent de la Fundació Convent de Santa Clara).

Totes les fotografies i imatges del projecte han estat realitzades per la fotògrafa Ana Palacios.

Sobre els Voluntaris CaixaBank

El programa de Voluntariat de CaixaBank constitueix una de les majors iniciatives de voluntariat a Espanya. Amb una trajectòria de més de 15 anys, l'Associació està formada per empleats i exempleats el Grup CaixaBank i de la Fundació "la Caixa", així com amics, familiars, clients i totes aquelles persones sensibles a aquesta realitat.

En l'últim any, gràcies al treball conjunt amb més de 2. 000 entitats socials, prop de 14.000 voluntaris han ajudat més de 400.000 persones vulnerables a tot Espanya, mitjançant activitats relacionades amb l'educació financera i inserció laboral, salut, pobresa infantil, gent gran i medi ambient, entre d'altres.

El foment del voluntariat corporatiu és una de les línies d'actuació de CaixaBank. Per a l'entitat, aquesta és una forma de contribuir a donar resposta als reptes que demanda la societat, alhora que, a través de l' activitat financera, ofereix serveis i solucions per a tot tipus de persones.