Nota de premsa

El FEI, CaixaBank i MicroBank donaran suport a les pimes espanyoles amb garanties que permetran mobilitzar més de 1.000 milions d'euros a través del programa InvestEU

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Aquestes operacions se sumen a un prolífic seguit de col·laboracions signades en els últims anys entre el Grup BEI i el Grup CaixaBank.

• Es tracta del primer acord de garanties del Fons Europeu d'Inversions (FEI) que se signa a Espanya sota el marc del programa de garanties InvestEU.

• El FEI proporcionarà una garantia de 150 milions d'euros a CaixaBank per donar suport a la innovació i transició verda de les pimes i ‘midcaps’ espanyoles.

• El FEI aportarà una garantia de 487 milions d'euros a MicroBank, banc social de CaixaBank, per proporcionar finançament a microempreses, emprenedors i empreses socials.

• Els acords tenen el suport del programa InvestEU.

 

El Fons Europeu d'Inversions (FEI), CaixaBank i MicroBank reforçaran el seu suport a les pimes i ‘midcaps’ espanyoles per mitjà de garanties per valor de 637 milions d'euros a través del primer acord de portfolio de garanties d’InvestEU signat a Espanya. CaixaBank i MicroBank utilitzaran aquestes garanties per mobilitzar més de 1.000 milions d'euros en finançament que ajudaran les empreses a aconseguir tot el seu potencial.

Garantia de 150 milions d'euros per a CaixaBank

CaixaBank es beneficiarà d'una garantia del FEI de fins a 150 milions d'euros amb la finalitat de millorar l'accés a finançament de les petites i mitjanes empreses a Espanya, permetent mobilitzar fins a uns 214 milions d'euros en préstecs a aquestes companyies. Aquesta línia de finançament està lligada a uns productes específics facilitats pel Fons InvestEU que inclouen dues àrees temàtiques: Innovació i Digitalització, i Sostenibilitat. L'entitat començarà a oferir aquests productes de finançament a partir del segon semestre de l'any.

A través de la Garantia InvestEU d'Innovació i Digitalització, amb un valor de fins a 100 milions d'euros, CaixaBank continuarà fent costat a les empreses espanyoles amb focus en activitats de R+D, millorant el seu accés a finançament. Aquesta iniciativa també contribuirà a impulsar la transformació digital d'aquest perfil d'empreses.

La Garantia InvestEU de Sostenibilitat té un valor de fins a 50 milions d'euros. Amb aquesta garantia, el FEI i CaixaBank reforçaran el seu suport a la transició verda i facilitaran que els destinataris de les ajudes duguin a terme inversions verdes, inclusives i respectuoses amb el medi ambient.

Garantia de 487 milions d'euros per a MicroBank

D'altra banda, MicroBank, banc social de CaixaBank que compleix 15 anys en aquestes dates, ha signat un acord de garanties amb el FEI per valor de fins a 487,5 milions d'euros que inclou quatre productes facilitats pel Fons InvestEU: Microfinances, Emprenedoria Social, Competitivitat de les pimes i Sostenibilitat. MicroBank podrà facilitar finançament en aquests àmbits a microempreses, emprenedors i empreses socials en condicions favorables. Aquest acord permetrà mobilitzar fins a 800 milions d'euros.

La Garantia InvestEU de Microfinances i Emprenedoria Social pot aconseguir un total de 200 milions d'euros. A través d'aquesta garantia, MicroBank podrà continuar oferint un millor accés al finançament a les microempreses, autònoms inclosos, i a les empreses socials amb dificultats per accedir al crèdit.

Amb la Garantia InvestEU per a Competitivitat de les Pimes, d'un valor de fins a 250 milions d'euros, MicroBank podrà millorar la competitivitat de les petites empreses afavorint el seu accés a finançament.

Finalment, la Garantia InvestEU de Sostenibilitat té un valor de fins a 37,5 milions d'euros. Aquesta garantia permetrà a MicroBank continuar fent costat a petites empreses en la transició verda i en altres àrees relacionades com la materialització d'inversions verdes, inclusives i respectuoses amb el medi ambient.

La consellera delegada del FEI, Marjut Falkstedt, ha posat en valor aquestes operacions: “Ens complau col·laborar amb CaixaBank i MicroBank per facilitar l'accés a finançament de les pimes i midcaps a Espanya. L'experiència dels nostres socis en el terreny i el suport del programa de garanties d’InvestEU ens permetran oferir un paquet de finançament molt competitiu. En el fons, l'objectiu és ajudar les empreses espanyoles a avançar cap a un futur més verd, digital i integrador i, en aquest sentit, la nostra visió coincideix plenament amb la de CaixaBank i MicroBank”.

El vicepresident executiu d’Economy that Works for People, Valdis Dombrovskis, ha assenyalat: “InvestEU està jugant un paper important a Europa a l'hora d'ajudar petites i mitjanes empreses a accedir al finançament que necessiten per innovar, expandir-se i generar ocupació. Gràcies a aquest acord sota el programa InvestEU, més i més empreses espanyoles desbloquejaran els fons que necessiten per aconseguir tot el seu potencial, en àmbits com la innovació, la sostenibilitat i l'emprenedoria social, àrees vitals per al creixement futur”.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha destacat que “com a entitat financera líder a Espanya, CaixaBank està secundant plenament el creixement econòmic sostenible de les empreses i la societat. Aquest acord és una oportunitat excel·lent per unir les forces del FEI, CaixaBank i MicroBank cap a l'objectiu comú d'acompanyar a les pimes espanyoles per potenciar la seva sostenibilitat i la seva capacitat d'innovació”.

La directora general de MicroBank, Cristina González, ha afirmat que "a través d'aquest acord volem millorar l'accés al finançament d'autònoms, microempreses i empreses socials, un suport que sens dubte contribuirà a reforçar el teixit empresarial espanyol generant ocupació, riquesa i benestar dins del territori”.

A més de les operacions del FEI, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i CaixaBank han signat en les últimes dates dos acords que tindran un notable impacte positiu en el conjunt de les pimes i midcaps espanyoles. Concretament, les dues entitats han signat un acord de finançament de 250 milions d'euros, així com una garantia per a operacions de risc compartit per l’import de 200 milions d'euros que conjuntament permetran canalitzar 900 milions a les pimes i midcaps espanyoles.

Aquestes operacions del BEI se sumen a un prolífic seguit de col·laboracions signades en els últims anys amb CaixaBank, incloent-hi l'operació signada al juliol sota el Fons Paneuropeu de Garantia (EGF) que permetrà la mobilització de 1.000 milions d'euros addicionals al teixit productiu espanyol.

Informació general

Sobre Fons Europeu d'Inversions (FEI)

El Fons Europeu d'Inversions (FEI) forma part del Grup Banc Europeu d'Inversions. La seva missió principal és donar suport a les microempreses i a les petites i mitjanes empreses (pime) europees ajudant-les a accedir al finançament. El FEI dissenya i desenvolupa capital risc i de creixement, garanties i instruments de microfinançament que es dirigeixen específicament a aquest segment del mercat. En aquest paper, el FEI fomenta els objectius de la UE en suport de la innovació, la recerca i el desenvolupament, l'emprenedoria, el creixement i l'ocupació.

Sobre InvestEU

El Programa InvestEU proporciona a la UE un finançament clau a llarg termini en mobilitzar importants fons privats i públics en suport d'una recuperació sostenible. També ajuda a mobilitzar inversions privades d'acord amb les prioritats polítiques de la UE, com el Pacte Verd Europeu i la transició digital i el suport a les petites empreses. El Programa InvestEU reuneix sota un mateix sostre multitud d'instruments financers que la UE té actualment disponibles per donar suport a la inversió a la regió, fent que el finançament de projectes d'inversió a Europa sigui més senzilla, eficient i flexible. El programa consta de tres components: el Fons InvestEU, el Centre d'Assessorament InvestEU i el Portal InvestEU. El Fons InvestEU s'executa a través de socis financers que inverteixen en projectes utilitzant la garantia pressupostària de la UE d'uns 26.200 milions d'euros. La totalitat de la garantia pressupostària dona suport als projectes d'inversió dels socis executors, augmenta la seva capacitat d'assumpció de riscos i té l'objectiu de mobilitzar almenys 372.000 milions d'euros d'inversió addicional.

Per a més informació, visita: http://investeu.europa.eu

Sobre Banc Europeu d'Inversions (BEI)

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) és la institució de finançament a llarg termini de la Unió Europea els accionistes de la qual són els seus Estats membres. El BEI facilita finançament a llarg termini en favor d'inversions sòlides amb la finalitat de contribuir a l'assoliment dels objectius de la política de la UE. El Banc Europeu d'Inversions (BEI) atorga préstecs a llarg termini en nom de la Unió Europea.

Sobre CaixaBank

CaixaBank és el grup financer líder a Espanya amb un volum d'actius de més de 590.000 milions d'euros i una posició rellevant en l’àmbit europeu. A banda, CaixaBank té una forta presència a Portugal, on controla el 100% de BPI. El grup compta amb més de 20 milions de clients, la xarxa d'oficines i caixers més gran a Espanya i Portugal, i el lideratge en banca digital, amb més d'11 milions de clients digitals.

Sobre MicroBank

MicroBank, el banc social de CaixaBank, dona resposta a diferents segments de població amb necessitats financeres que no estan prou cobertes. Té un paper determinant en el Pla de Banca Sostenible de CaixaBank, en el qual té encomanada la missió de promoure la inclusió financera, facilitant l'accés al crèdit als col·lectius més vulnerables, així com enfortir el seu compromís amb el desenvolupament socioeconòmic del territori.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES