Nota de premsa

El 72% dels espanyols d’entre 60 i 80 anys afirma que li agradaria ser més actiu

Estudi sobre l’envelliment actiu, en el marc de la campanya ‘Edat Plena’

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
CaixaBank presenta ‘Edat Plena’ amb l’objectiu de promoure l’envelliment actiu i saludable.

• El 48% dels participants en l’estudi es considera una persona activa, amb l’esport i l’oci com a activitats majoritàries, mentre que més del 90% pensa que el fet que les persones grans es mantinguin actives repercuteix en una millor salut física i mental.

• L’estudi evidencia la necessitat de comptar amb referents sènior, que mostrin el valor de l’experiència i el talent de les persones grans com a part activa i fonamental de la societat.

• La iniciativa ‘Edat Plena’, impulsada per CaixaBank, explica els casos de quatre referents sènior: Leopoldo Abadía, escriptor des dels 75 anys; Anabel Ávila, ‘gamer’ i ‘streamer’; Enrique Ayala, campió d’Espanya de tennis als 90 anys; i Maria Teresa Saperas, que als 78 anys es va convertir en emprenedora d’èxit.

 

El 48% dels espanyols més grans de 60 anys es considera una persona activa, tot i que el 72% opina que li agradaria ser-ho encara més: aquestes dades es desprenen de l’‘Estudi sobre l’envelliment actiu’, impulsat per CaixaBank per conèixer l’opinió de les persones grans sobre la situació actual de l’envelliment actiu a Espanya i contribuir a conscienciar la societat sobre la seva importància.

L’estudi mostra també que un de cada tres assegura que estar actiu no depèn d’una edat concreta. Així mateix, més del 90% pensa que el fet que les persones grans es mantinguin actives influeix en una millor salut física i mental, i augmenta la longevitat.

De les persones que es consideren actives, sis de cada deu enquestats practiquen esport i realitzen activitats d’oci, mentre que més de la meitat dediquen el temps actiu a estudiar, aprendre coses, llegir o realitzar diferents hobbies o manualitats. En menor mesura, un 46% es considera actiu perquè s’ocupa de la cura de familiars i un 14% perquè organitza o participa en projectes de voluntariat.

Més valor al talent i l’experiència sènior

L’envelliment progressiu de la població és una realitat en les societats desenvolupades. D’aquí al 2030, gairebé una tercera part de la població serà més gran de 60 anys, segons l’informe “Projeccions de Població 2022-2072” de l’Institut Nacional d’Estadística.

En aquest sentit, l’estudi de CaixaBank revela, a banda, que el 64% dels enquestats considera que a Espanya es tenen prejudicis envers les persones grans. En aquest sentit, pràcticament la totalitat d’ells afirma que s’hauria de valorar més el talent i l’experiència sènior, i més del 60% destaca que no existeixen referents sènior que inspirin a altres persones grans a seguir actives. L’estudi realitzat conclou que per promoure l’envelliment actiu i saludable és necessari fer visibles referents sènior i valorar el seu talent i experiència.

D’altra banda, pel que fa als àmbits de la societat en els que poden aportar més les persones grans, més de tres de cada quatre creuen que com a referents socials per l’experiència aportada, en més proporció aquells amb estudis mitjans o superiors, seguit d’un 70% que afirma que pot aportar més com a persones amb més saviesa. En menor mesura, el 66% indica que contribuirien a la societat com a professionals als que consultar, el 62%, com a persones amb una visió més global; i el 60%, com a referents davant situacions històriques adverses i com a consumidors amb opinió pròpia. Finalment, el 47% pensa que poden aportar com a cuidadors de fills o nets.

‘Edat Plena’: contribuir al reconeixement dels referents sènior

Amb l’objectiu de promoure l’envelliment actiu i saludable, CaixaBank presenta ‘Edat Plena’, una iniciativa que neix per donar visibilitat a les persones grans com a part activa i fonamental de la societat i contribuir a reforçar la creació de referents sènior. El projecte el protagonitzen Leopoldo Abadía, escriptor des dels 75 anys; Anabel Ávila, gamer i streamer; Enrique Ayala, campió d’Espanya de tennis als 90 anys; i Maria Teresa Saperas, que als 78 anys es va convertir en emprenedora d’èxit.

CaixaBank els ha reunit perquè mostrin el valor de l’experiència i del talent sènior a través de les seves històries, que han quedat reflectides en quatre peces audiovisuals disponibles a www.CaixaBank.cat/EdatPlena.

A través d’elles, els quatre protagonistes coincideixen en la importància de continuar actius i promoure referents. Enrique Ayala assegura que “les persones necessiten saber que és possible seguir fent coses” i de la mateixa manera, Leopoldo Abadía destaca que “quan un es jubila és fonamental tenir un pla per al demà”. Per la seva part, Anabel Ávila va descobrir amb el temps “que ser gran era un avantatge” i María Teresa Saperas subratlla la importància d’impulsar més referents sènior: “Cada vegada hi ha més referents de persones grans però encara ens queda un llarg camí”. 

CaixaBank: compromís amb l’excel·lència en l’atenció a la gent gran

CaixaBank, amb més de 4 milions de clients més grans de 65 anys i una quota superior al 30% en pensions domiciliades, és l’entitat de referència en el segment sènior a Espanya. L’entitat està potenciant l’atenció personal a les persones grans a través d’una oferta global especialitzada per a aquest col·lectiu i un clar compromís amb l’excel·lència en el servei.

Entre les iniciatives posades en marxa, destaca el desplegament de gestors sènior, especialment formats en gerontologia per assessorar al col·lectiu; l’atenció reforçada a la xarxa d’oficines de CaixaBank, la més extensa d’Espanya, amb presència en més de 2.200 municipis i una forta implantació en els àmbits rurals; l’acompanyament personal en l’ús de caixers; l’impuls a iniciatives de formació en digitalització, o la creació d’un número de telèfon exclusiu per a clients sènior que només és atès per persones.

Per l’abast dels compromisos assumits per l’entitat i la seva avalada trajectòria en l’atenció especialitzada al col·lectiu sènior, CaixaBank s’ha convertit en primera entitat certificada per AENOR com a organització compromesa amb les persones majors.

 

NOTÍCIES RELACIONADES