Nota de premsa

CaixaBank substituirà el plàstic per materials reciclats en l'emissió de noves targetes

L'entitat, la primera que va introduir a Espanya les targetes amb materials biodegradables i reciclats, inicia els canvis en la producció de totes les modalitats dels seus mitjans de pagament

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Targeta Visa & Pay reciclada

• Al 2021, el 85% de les targetes emeses per CaixaBank ja utilitzaran plàstic reciclat i components biodegradables.

• A més de la substitució de materials, l'entitat posa en marxa canvis en la tècnica d'impressió que redueixen la petjada de carboni i reforça el circuit intern de reciclatge de targetes caducades.

• A través de la seva filial CaixaBank Payments & Consumer, CaixaBank és líder del sector a Espanya amb un parc de més de 18,8 milions de targetes emeses.


CaixaBank inicia l'emissió progressiva de totes les seves targetes amb materials reciclats a partir de 2021. L'entitat dirigida per Gonzalo Gortázar, que, a través de la seva filial CaixaBank Payments & Consumer, lidera el sector de mitjans de pagament a Espanya, amb un parc de més de 18,8 milions de targetes emeses, deixarà d'utilitzar el plàstic en la fabricació dels suports físics i el substituirà per materials amb menor impacte ambiental, d'origen reciclat (PVC-R) o biodegradable (PLA).

Donat l'alt volum de targetes amb les quals compte CaixaBank i l'àmplia gamma de modalitats i marques, la substitució de materials es realitzarà de manera progressiva. S'estima que, al llarg de 2021, el 85% de les noves targetes s'emetran amb materials sostenibles. A final de l'any, el nombre de targetes de CaixaBank amb els nous materials podria aconseguir previsiblement la xifra de cinc milions d'unitats en circulació.

D'aquesta manera, CaixaBank es convertirà en la primera entitat financera a Espanya i un dels primers bancs del món en emetre les seves targetes en materials alternatius amb menor impacte per al medi ambient.

Nous materials amb menor impacte ambiental i garantia de durada

El material que CaixaBank utilitzarà per a la majoria de targetes serà el PVC reciclat (PVC-R), l'alternativa al plàstic amb menor petjada de carboni i realitzada amb materials reciclats, a partir de fonts com a deixalles de la indústria de la construcció, reciclatge de bosses de plàstic o residus d'altres targetes, entre altres. Així mateix, per a determinades modalitats, CaixaBank utilitzarà el PLA, un material de orígen biològic pel que s'evita utilitzar recursos fòssils i és biodegradable. En tots dos casos, els materials, a més de reduir l'impacte ambiental respecte al plàstic, asseguren una durada de les targetes de cinc anys i fins i tot superior.

D'altra banda, les tècniques d'impressió del nom de client i les dades de la targeta també evolucionaran per reduir l'impacte ambiental. Actualment, CaixaBank ja només personalitza una de les dues cares de la targeta (el revers) i ha començat a utilitzar la impressió en làser en lloc de tintes, la qual cosa no sols genera menys residus, sinó que a més augmenta la durada de la targeta.

Així mateix, l'entitat ja té un circuit de reciclatge per a totes les targetes caducades o en desús. Quan, al final de la vida útil de la targeta, el client l’entrega a la seva oficina, CaixaBank posa en marxa un procés gràcies al qual es pot recuperar el material i donar-li una nova aplicació. 

Entitat pionera en la fabricació de targetes amb materials sostenibles

Amb la decisió de passar a emetre exclusivament amb materials reciclats i biodegradables, CaixaBank culmina un procés que va iniciar el 2019, amb la introducció, per primera vegada a Espanya, de targetes fabricades amb materials sostenibles. Com a primer pas, tota la gamma de targetes regal de l'entitat (unes 150.000 unitats a l'any) va passar a realitzar-se amb un material biodegradable (àcid polilàctic, procedent de midó de blat de moro), la qual cosa permet la seva eliminació sense residus al final de la seva vida útil (màxim de dos anys, en tractar-se de targetes regal).

A l'agost de 2020, CaixaBank va llançar la targeta Visa & Pay reciclada, la primera targeta comercialitzada a Espanya el suport de la qual està fabricat amb material 100% reciclat (en aquest cas, PVC-R). En l'actualitat, ja són 125.000 les Visa & Pay reciclades en circulació.

La decisió de CaixaBank de passar a emetre tota la seva gamma de targetes amb materials més sostenibles contribuirà a reduir la petjada de carboni. Segons dades tècniques, en la producció d'una targeta de PVC-R es consumeix un 45% menys d'aigua i s'emet 15% menys de CO₂ que en el mateix procés realitzat amb una targeta de plàstic.

Compromís amb el medi ambient

CaixaBank és una de les entitats líder mundial en l'actuació per mitigar els efectes del canvi climàtic. L'entitat, inclosa en l'índex CDP (Carbon Disclosure Project) com una referència mundial en les estratègies i polítiques aplicades contra el canvi climàtic, defensa que la sostenibilitat ha d'estar integrada en el model de negoci de les organitzacions. Per aquesta raó, l'estratègia mediambiental conforma un els cinc eixos del Pla de Banca Socialment Responsable.

CaixaBank està compromès amb el respecte a la sostenibilitat més enllà de les seves obligacions legals i té la variable ambiental integrada en la seva activitat de negoci. Fruit d'això, CaixaBank està adherida als Principis de l'Equador i, a més, en el seu marc de gestió del risc, té en compte l'impacte ambiental. Així mateix, l'entitat financera està compromesa amb el compliment dels Acords de París.

Des del punt de vista de gestió de l'impacte ambiental, CaixaBank compta amb un Pla de Gestió Mediambiental 2019-2021 específic que inclou, entre altres, mesures d'eficiència energètica i de reducció de consums i d'extensió del compromís ambiental a la cadena de valor. Gràcies a una política activa de control d'emissions, CaixaBank ha aconseguit reduir-les en un 85 des de 2009.

Així mateix, CaixaBank s'ha convertit en l'únic banc espanyol cotitzat que compensa la totalitat de les emissions d'efecte d'hivernacle generades i calculades en la seva petjada de carboni, la qual cosa el converteix en una entitat “Carbon Neutral”. Per exemple, a l'agost de 2020, CaixaBank va anunciar el seu suport a un projecte al Brasil per protegir hectàrees de bosc amazònic a l'estat de Pará com a compensació a les emissions derivades de la seva activitat en l'exercici 2019.

El banc va ser la primera organització espanyola inclosa en la llista RE100, una iniciativa que pretén incrementar la demanda i el subministrament d'energies netes. D'altra banda, forma part del Grupo Español de Crecimiento Verde, que advoca pel creixement econòmic lligat a una economia baixa en carboni.

L'entitat també s'ha sumat al Compromís Col·lectiu per a l'Acció Climàtica de Nacions Unides, una declaració que es crea en el marc dels Principis de Banca Responsable perquè el sector financer mobilitzi els seus productes, serveis i relacions per facilitar la transició econòmica cap a un model sostenible. El compromís pretén alinear les carteres d'entitats financeres de tot el món per finançar una economia baixa en carboni, amb l'objectiu que l'escalfament global es mantingui per sota dels dos graus centígrads.

Sobre CaixaBank Payments & Consumer

CaixaBank Payments & Consumer, filial 100% de CaixaBank, és l'entitat líder en finançament al consum i mitjans de pagament a Espanya fruit de la unió de CaixaBank Payments, CaixaBank Consumer Finance, PromoCaixa i 20 filials més.

La companyia, presidida per Juan Antonio Alcaraz, director general de CaixaBank, i el conseller delegat de la qual és Juan Gandarias, gestiona un crèdit viu de prop de 8.300 milions d'euros i és l'entitat líder en pagament amb targeta, amb un parc de 20,4 milions d'unitats comercialitzades sumant Espanya i Portugal i una quota per facturació del 23,3% en compres i del 24,1% a través dels TPV en els comerços.

La missió de la companyia es centra en desenvolupar solucions per oferir la millor experiència de pagament i facilitar el finançament de les il·lusions i projectes dels clients, de manera senzilla, àgil i responsable, a través de canals propis i acords amb grans distribuïdors comercials.

CaixaBank Payments & Consumer, compta amb més de 15 milions de clients entre Espanya i Portugal. A la vocació internacional cal sumar el treball per accelerar la transformació digital i les capacitats tecnològiques de la companyia, així com un pla mediambiental propi dirigit a reduir l'impacte de la seva activitat.