Nota de premsa

CaixaBank promou un consorci europeu d’investigació per millorar la sostenibilitat de la intel·ligència artificial

Projecte amb finançament de la Unió Europea en el programa Horitzó Europa

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats de l'entitat en el tercer trimestre de 2023.

• L’entitat financera impulsa, juntament amb altres 16 empreses, el projecte GREEN.DAT.AI, que té com a objectiu desenvolupar nous serveis basats en la IA des del punt de vista de la sostenibilitat energètica i explicabilitat.

• El cas d’ús que investigarà CaixaBank busca com corregir els possibles biaixos en l’elaboració i entrenament dels models d’intel·ligència artificial.

• Les conclusions del projecte, una vegada finalitzat, es posaran a disposició de totes les empreses, universitats i centres d’investigació europeus que estiguin interessats en la millora de la sostenibilitat de la IA.

 

CaixaBank, juntament amb altres 16 empreses europees, ha creat el consorci d’investigació europeu GREEN.DAT.AI, que té com a objectiu desenvolupar nous serveis basats en intel·ligència artificial que poden aplicar-se en fer més sostenible l’anàlisi de dades. Entre les possibles aplicacions dels desenvolupaments d’aquest consorci, figuren, per exemple, l’optimització de l’eficiència energètica de l’ús del big data i l’ús d’eines d’IA explicable per a la detecció i prevenció de frau.

Aquest és concretament el cas d’ús en el que treballa CaixaBank, amb una proposta per evitar la possible aparició de biaixos discriminatoris en l’ús de la intel·ligència artificial aplicada als sistemes de detecció del frau.

La Comissió Europea ha presentat la primera legislació mundial sobre intel·ligència artificial, un marc legal que descriu com les empreses i governs poden utilitzar aquesta tecnologia per garantir la seguretat i els drets dels usuaris. La norma identifica sistemes d’alt risc, amb un possible ús en sectors especialment sensibles, com el financer o el sanitari, on s’exigeixi que l’aplicació de la IA compti amb mecanismes específics de supervisió humana. En aquests casos, ha de ser un humà qui pot intervenir en el sistema per pal·liar aquests biaixos discriminatoris que poden afectar a la població.

GREEN.DAT.AI, projecte que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó Europa sota la GA 101070416, pretén proporcionar eines per ajudar a comprendre quins són els criteris que la IA està seguint per a prendre la decisió en cada cas i així poder realitzar un seguiment sobre aquestes decisions i corregir i evitar aquest risc de biaix discriminatori. Aquest projecte pretén facilitar la supervisió que exigeix la norma i així contribuir al seu compliment.

Serveo, referent internacional en el disseny, manteniment, operació i gestió integral d’infraestructures públiques i privades de transport, energia, salut, indústria, i en la prestació de serveis de facility management, i Atos IT Solutions and Services Iberia, líder en transformació digital, computació al núvol, ciberseguretat i supercomputació, són les altres empreses espanyoles integrants del consorci, on participen companyies de 10 països de diferents sectors, com l’energètic, agrari o de mobilitat, entre altres. El projecte, que s’ha iniciat el 2023, finalitzarà el desembre de 2025 i té un enfocament multidisciplinari per aprofitar el coneixement d’experts en diferents matèries.

Al comptar amb finançament de la Unió Europea i estar dins de la convocatòria del programa Horitzó Europa, les conclusions del projecte, quan aquest finalitzi, es posaran a disposició de totes les empreses i institucions europees que estiguin interessades en millorar els diversos aspectes de la sostenibilitat de l’anàlisi de dades a gran escala.

Projectes europeus d’investigació

A més d’aquest consorci, CaixaBank ha participat en altres projectes europeus en el marc del programa Horitzó 2020, que va comptar amb gairebé 80.000 milions d’euros de finançament de la Unió Europea durant set anys (2014-2020). L’actual marc de finançament per a la investigació i la innovació de la Comissió Europea, Horitzó Europa, compta amb 95.510 milions d’euros per al període 2021-2027 i el seu objectiu es garantir que Europa produeixi ciència de primer nivell i elimini les barreres per a la innovació.

CaixaBank ha aconseguit formar part de deu consorcis guanyadors en els últims anys, amb un finançament rebut en innovació tecnològica i de ciberseguretat superior als 2,5 milions d’euros. Entre ells, figuren altres projectes relacionats amb intel·ligència artificial i big data, com A4CYBER, que analitza com aplicar aquesta tecnologia en la millora de la ciberseguretat.

La participació de CaixaBank en aquests projectes posiciona l’entitat com un agent implicat en I+D pel sector financer, amb un enfocament especial en la seguretat de la informació. A més, formar part d’aquests consorcis internacionals proporciona a l’entitat una major coordinació amb altres empreses, universitats i centres d’investigació en la innovació de diversos aspectes tecnològics, como la ciberseguretat.

Banc més innovador en l’aplicació de l’IA als serveis financers

CaixaBank és el banc més innovador en l’aplicació de la Intel·ligència Artificial als serveis financers a Espanya. L’entitat ha sigut pionera a nivell mundial en el entrenament en espanyol de l’IA conversacional i en la posada en marxa d’assistents cognitius per atendre empleats i clients.

Avui en dia, CaixaBank està aplicant tota la potència de l’IA al desenvolupament d’eines per als seus gestors i els seus clients, així com altres objectius estratègics, com la formació dels seus empleats. El 2022, CaixaBank va ser escollit 'Millor Banc en Anàlisi de dades i Intel·ligència Artificial en el Món' per Qorus-Accenture i 'Millor Entitat de Banca Privada a Europa en Anàlisi de Dades i Intel·ligència Artificial' per la revista PWM (Grupo FT).​

La tecnologia i la innovació són clau per a l’entitat. Amb més de 11 milions d’usuaris de la seva banca digital, la major base de clients digitals del sector financer a Espanya, l’entitat treballa cada dia per desenvolupar nous models que li permetin donar resposta a les demandes i necessitats dels seus clients i que apropin els productes, els serveis i la cultura financera a tots els ciutadans. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES