Nota de premsa

CaixaBank i Microsoft entreguen els Premis WONNOW a les millors alumnes de graus STEM d’Espanya

Per promoure el talent femení en els àmbits de la ciència i la tecnologia

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Guanyadores de la cinquena edició dels Premis WONNOW.

• Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, i Alberto Granados, president de Microsoft a Espanya, han lliurat un premi a l'alumna amb millor expedient acadèmic, trajectòria professional, personal i social, que ha rebut una dotació econòmica de 10.000 euros.

• A banda, s'ha guardonat a 10 estudiants amb una beca remunerada per a treballar a CaixaBank i per a participar en un programa de 'mentoring' de Microsoft, al qual també tindrà accés la guanyadora del premi en metàl·lic.

• Aquests guardons s'han convertit en una convocatòria consolidada i de referència en l'àmbit universitari i al llarg de les cinc edicions celebrades fins al moment hi han participat més de 2.700 alumnes.

• El mercat laboral demanda professionals amb una adequada formació en graus STEM i habilitats digitals i aquest talent ha de ser divers.

 

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, i Alberto Granados, president de Microsoft a Espanya, han lliurat els Premis WONNOW a les millors alumnes de graus STEM -Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques- d'universitats espanyoles.

Amb aquesta iniciativa, totes dues entitats premien, per cinquè any consecutiu, l'excel·lència femenina en graus universitaris tècnics, fomenten la diversitat i contribueixen a reduir la bretxa de gènere en aquests sectors, amb enormes oportunitats laborals i on la presència de dones és escassa.

Aquestes oportunitats no han d'entendre de gèneres, encara que tal com es desprèn de l'informe ‘Desxifrar les claus: l'educació de les dones i les nenes en matèria de STEM’, de la UNESCO, només el 35% dels estudiants matriculats en les carreres vinculades a les STEM en l'educació superior són dones i únicament el 3% de les estudiants d'educació superior realitzen estudis TIC.

Segons el ‘O-Multirank Gender Monitor, el rànquing internacional d'universitats promogut per la Comissió Europea, que analitza més de 1.000 institucions de 80 països, entre ells Espanya, hi ha un desequilibri de gènere a mesura que la carrera acadèmica avança. Per àmbits de coneixement vinculat a les STEM, a Espanya, Biologia (62%), Química (55%) i Arquitectura (50%) són les que tenen major presència de la dona a les aules, mentre que Enginyeria Informàtica (14%), Enginyeria Mecànica (17%) i Enginyeria Elèctrica (19%) són les que menys matriculades tenen.

En el mercat laboral també existeix bretxa de gènere. Segons l'informe 'Dones i Innovació 2022', elaborat pel Ministeri de Ciència i Innovació en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), durant 2020 només un 17% d'empreses espanyoles i només una de cada tres companyies del sector de les TIC disposaven de dones especialistes en tecnologies avançades.

Convocatòria consolidada i de referència

CaixaBank i Microsoft tornen a unir-se en els Premis WONNOW amb l'objectiu que serveixi d'al·licient i inspiració per a altres joves i s'animin a estudiar graus tècnics i a formar-se adequadament per a accedir a llocs de treball molt demandats.

Les estudiants premiades en aquesta edició han estat seleccionades entre les 975 alumnes de 57 universitats de tota Espanya que s'han presentat enguany, la qual cosa representa un 34,8% més de participació respecte a l'edició anterior. Aquests guardons s'han convertit en una convocatòria consolidada i de referència en l'àmbit universitari i al llarg de les cinc edicions celebrades fins al moment hi han participat més de 2.700 alumnes.

El rang de les notes de les finalistes del premi en metàl·lic de les cinc edicions és d'entre 9,51 i 9,91, sent la diferència entre la nota més baixa i la més alta de tan sols 0,4 dècimes i amb una nota mitjana de 9,7.

Durant l'acte de lliurament dels guardons, el conseller delegat de CaixaBank ha destacat el treball i esforç de totes les participants i ha felicitat les premiades. Gortázar ha destacat que “totes les participants i guanyadores són un referent per a animar a altres estudiants a trencar estereotips i fer que s'interessin per la ciència i la tecnologia des de joves. És prioritari fomentar el talent femení en tots els sectors i especialment en aquests àmbits on la presència i referent de dones és més baix”.

Per la seva banda, el president de Microsoft a Espanya ha assenyalat que “Existeix una elevada demanda de talent digital a Espanya, però no obstant això, 8 de cada 10 empreses de tots els sectors troben dificultats per a reclutar a professionals formats en tecnologia i habilitats STEM per a cobrir els llocs que necessiten. Les companyies ja són totes digitals i aquesta digitalització no ha d'entendre de gèneres. Amb els premis WONNOW al costat de CaixaBank, volem premiar l'excel·lència acadèmica de les noies universitàries en carreres STEM i animar a altres a que ho vegin com una extraordinària oportunitat. Hem de treballar en la formació i impulsar el talent tècnic i digital femení si volem fer créixer la nostra economia d'una forma diversa i inclusiva”.

Millors expedients acadèmics d'universitàries STEM a Espanya

Els Premis WONNOW aborden dues qüestions claus per a CaixaBank i Microsoft: la diversitat i l'aposta per la tecnologia i la capacitació digital. A banda, són un clar reflex dels valors que totes dues entitats comparteixen, entre els quals es troben el compromís social, el treball per la igualtat i el reconeixement de l'excel·lència.

Per a triar a les guanyadores s'ha valorat el seu expedient acadèmic i la seva trajectòria personal, educativa, professional i social. La guanyadora del premi en metàl·lic és:

Irene Abril (Madrid) ha obtingut el premi al millor expedient acadèmic, trajectòria personal, educativa, professional i social d'aquesta edició, dotat amb 10.000 euros. A banda, tindrà accés a un programa de mentoring impartit per Microsoft, l'objectiu del qual és acompanyar-li en els seus primers passos en el món professional, compartir experiències en el desenvolupament d'una carrera en el sector STEM i ajudar-la a identificar oportunitats laborals.

La Irene és graduada en Física per la Universitat Complutense de Madrid i màster d'Estudis Avançats en Astrofísica per la Universitat de Cambridge. Actualment, està cursant un doctorat en la Universitat de Cambridge en Matemàtiques Aplicades i Física Teòrica.

Les altres 10 estudiants premiades tenen accés a una beca remunerada per a treballar durant sis mesos en el Grup CaixaBank i participar en el desenvolupament de projectes d'innovació vinculats a la transformació del sector financer. També es beneficiaran del programa de mentoring impartit per Microsoft.

  • Leire Arribas (Burgos). Graduada en Enginyeria en Disseny Industrial per la Universitat de Deusto.
  • Carmen Casas (Calahorra). Graduada en Física per la Universitat de Granada.
  • Michelle A. Fernández (Màlaga). Graduada en Enginyeria Electrònica Industrial per la Universitat de Màlaga i estudiant del màster en Sistemes Electrònics per a Entorns Intel·ligents per la Universitat de Màlaga.
  • Alicia Martínez (Cartagena). Doble grau en Física i Matemàtiques per la Universitat de Granada.
  • Flàvia Ferrús (Alacant). Doble grau en Matemàtiques i Física per la Universitat Autònoma de Barcelona i estudiant màster en Matemàtiques Avançades i Màster en Fonaments de la Ciència de Dades per la Universitat de Barcelona
  • Alicia Burgos (Pamplona). Grau en Matemàtiques per la Universitat de La Rioja i màster en Enginyeria de Sistemes de Decisió per la Universitat Rei Joan Carles.
  • Amaia Zarranz (Sant Sebastià). Doble grau en Administració i Direcció d'Empreses i Enginyeria Informàtica per la Universitat de Deusto.
  • Carlota Llacuna (Mataró). Grau en Nanociència i Nanotecnologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Biotecnologia de la Salut, Tecnologia i Gestió d'Empreses Biotecnològiques pel CESIF (Centre d'Estudis Superiors de la Indústria Farmacèutica) i postgrau en Decisions d'Inversió per la Universitat Oberta de Catalunya.
  • Júlia Laguna (Valldoreix-Barcelona). Estudiant de doble grau en Física i Matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Ana Isabel Gálvez (Granada). Grau en Enginyeria Aeroespacial per la Universitat de Sevilla i doble titulació del màster en Enginyeria Aeronàutica per la Universitat de Sevilla i de Lisboa.

Sobre CaixaBank

La diversitat, la meritocràcia, la igualtat d'oportunitats i el reconeixement del talent són alguns dels pilars de la cultura corporativa de CaixaBank. Sota aquestes premisses treballa amb el compromís de ser un referent per als seus empleats, fomentant la inclusió i la participació i impulsant projectes que promoguin la igualtat tant en la companyia com en el conjunt de la societat. De fet, CaixaBank compta amb un 41,6% de dones en posicions directives i amb un 40% de dones en el Consell d'Administració, un dels percentatges més alts del sector.

CaixaBank compta amb el programa de diversitat Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de l'entitat basat en la meritocràcia i en la promoció en igualtat d'oportunitats, que treballa per a fomentar i visualitzar la diversitat en totes les seves dimensions: de gènere, funcional, generacional, LGBTI, cultural... que inclou mesures internes i externes.

A banda, CaixaBank compta amb un Pla d'Igualtat per a fomentar els principis d'igualtat d'oportunitats i diversitat dels equips de treball, potenciar la presència de dones en posicions directives i reforçar les mesures de conciliació de la vida personal i professional. Inclou, per exemple, la perspectiva de gènere en els programes de desenvolupament directiu i en els processos de selecció i formació, fomenta el teletreball i la flexibilitat.

Sobre Microsoft

Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) impulsa la transformació digital per a l'era del núvol intel·ligent i l’Intelligent Edge. La seva missió és ajudar a cada persona i a cada organització en el planeta a fer més en el seu dia a dia.

 

NOTÍCIES RELACIONADES