Nota de premsa

Baleària signa amb CaixaBank el primer finançament sostenible del sector marítim a Espanya

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Vaixell Eleanor Roosevelt.

• CaixaBank ha liderat el préstec sindicat de 80 milions d'euros, actuant com a coordinador del finançament, assegurador i agent de sostenibilitat.

• El preu del finançament estarà vinculat a dos indicadors amb impacte mediambiental.

• La naviliera Baleària és un referent mundial en sostenibilitat gràcies a la seva aposta pionera per projectes vinculats amb el gas i l'ús d'energies renovables.

La naviliera Baleària ha signat el primer finançament sostenible en el sector marítim a Espanya amb un préstec sostenible de 80 milions d'euros. El finançament ha vinculat el tipus d'interès a dos indicadors amb impacte mediambiental: el nombre de vaixells ecosostenibles i el nombre de vaixells amb connexió elèctrica a port.

CaixaBank ha liderat aquest préstec sindicat, actuant com a coordinador del finançament, assegurador i agent de sostenibilitat. En l'operació també han participat Abanca, Banca March, BBVA, Cajamar i Santander.

Es consideren vaixells ecosostenibles aquells propulsats per gas, hidrogen o bateries elèctriques, en ser les tecnologies amb menors emissions que els combustibles convencionals o nets. Baleària té l'objectiu de liderar la transformació del sector marítim a Espanya reduint les emissions contaminants gràcies a l'ús d'energies més netes. Per això disposa de 9 vaixells amb motors duals que poden utilitzar gas i té l'objectiu d'ampliar aquesta flota ecoeficient almenys en tres unitats més en els propers 5 anys.

Baleària, en el seu objectiu de reduir emissions tant en trajectes com en port, ha començat a fer inversions perquè els vaixells puguin connectar-se elèctricament al port quan estan atracats i d'aquesta manera seguir operatius sense cremar combustible. El 2021 Baleària va incorporar a la seva flota el vaixell Eleanor Roosevelt, el primer fast ferri del món amb motors duals de gas, que a més compta amb connexió elèctrica a port i que va permetre en el seu primer mes d'operació fer el primer trajecte descarbonitzat d'un vaixell a Europa gràcies a l'ús de biometà. La naviliera té l'objectiu d'acostar-se a què el 15% de la seva flota tingui connexió elèctrica a port el 2026.

El finançament ha comptat amb un informe d'Anthesis Lavola, que ha validat la substancialitat i idoneïtat dels indicadors i dels seus objectius, complint d'aquesta manera amb els Sustainability-Linked Loan Principles emesos per la Loan Market Association. A més, l'operació ha comptat amb KPMG Advocats com a assessor legal del sindicat de finançadors.

Baleària

Baleària és el grup navilier líder a Espanya en el transport marítim de passatgers, vehicles i mercaderies, amb rutes diàries a les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla. Així mateix, és l'única companyia marítima que connecta les quatre illes de l'arxipèlag balear. En l'àmbit internacional, opera al nord de l'Àfrica (el Marroc i Algèria), el sud de França i enllaça els Estats Units i les Bahames.

La naviliera és un referent mundial en sostenibilitat gràcies a la seva aposta pionera per una mobilitat ecoeficient. Amb el lema ‘Rumbo Verd’, la naviliera comparteix el seu compromís amb el medi ambient i la seva participació en projectes vinculats amb l'ús d'energies renovables, com l'hidrogen verd o el biometà, amb l'objectiu d'assolir una navegació neutra en emissions en 2050.

La innovació és la clau per a la identitat i el lideratge de la naviliera. Baleària desenvolupa projectes que situen la digitalització i la tecnologia al servei del client i explota les capacitats del big data per convertir-se en una data driven company.

CaixaBank, compromès amb la sostenibilitat

CaixaBank és una de les entitats financeres més compromeses amb la sostenibilitat. L'entitat dona suport a, mitjançant la seva activitat, iniciatives i projectes respectuosos amb el medi ambient, que contribueixin a prevenir i mitigar el canvi climàtic, a impulsar la transició cap a una economia baixa en carboni i el desenvolupament social.

El 2021 el banc ha mobilitzat 31.375 milions d'euros en finançaments sostenibles, fet que suposa un augment del 150% del volum de finançaments sostenibles respecte al 2020. 

CaixaBank s'ha posicionat com el 6è banc a nivell europeu en préstecs verds i sostenibles en les League Tables Top Tier per volum, segons Refinitiv i és el banc espanyol millor col·locat en aquesta classificació.

 

NOTÍCIES RELACIONADES