Nota de premsa

Voluntaris de CaixaBank impulsen un programa per promoure la lectura entre nens de famílies en situació de vulnerabilitat

Balanç de la iniciativa, en el marc del Dia Mundial del Llibre

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Activitat d’acompanyament a la lectura del Voluntariat CaixaBank.

• El Programa d’‘Acompanyament en la lectura’, que ha fet costat a prop de 2.000 menors en l'últim any, té com a objectiu millorar la comprensió lectora i el rendiment escolar d'alumnes de primària i secundària.

• Durant el curs 2021/2022, prop de 160 voluntaris han acompanyat cada setmana a nens de mig centenar d'escoles i entitats socials, generant més de 4.600 hores d'activitat solidària.

• Durant els tres primers mesos de 2023, s'han dut a terme més de 680 activitats que han beneficiat a més de 625 menors en situació de vulnerabilitat de tota Espanya.

 

Voluntaris de CaixaBank reforcen un any més el seu compromís amb la infància més vulnerable i presenten en el Dia Mundial del Llibre el balanç anual del projecte d’‘Acompanyament en la lectura', que té com a objectiu millorar el rendiment acadèmic dels alumnes amb menys recursos econòmics i reforçar les seves habilitats en la comprensió lectora. Gràcies a la implicació de 160 voluntaris de tota Espanya, l'any passat 1.972 estudiants d'entre 9 i 12 anys en situació vulnerable van participar en alguna d'aquestes activitats, les quals van generar més de 4.600 hores d'acció solidària.

Al llarg de 2022, a Espanya es van dur a terme 2.075 activitats d'acompanyament, xifra que va suposar un increment del 518% respecte al curs anterior, el qual va estar marcat per les restriccions per la pandèmia. Aquestes accions es van realitzar amb la col·laboració de mig centenar d'entitats socials i escoles de tota Espanya.

Creix el compromís per impulsar la lectura des de la infància

Després del notable creixement d'aquesta activitat, aquests primers mesos de 2023 han estat marcats pel compromís dels Voluntaris de CaixaBank per acostar la lectura a més joves. Entre gener i març d'enguany s'han realitzat 682 accions de lectura dirigida que han beneficiat a 628 nens i nenes de tota la geografia espanyola, amb la col·laboració de mig centenar de voluntaris de l'entitat.

Aquest compromís és clau per a reduir el fracàs escolar a Espanya, molt lligat a les habilitats de comprensió lectora. Segons el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, aproximadament el 14% dels alumnes finalitzen l’Educació Primària amb un nivell baix de comprensió de textos. Al mateix temps, segons l'últim informe PISA, prop del 15% dels alumnes que acaben l'ESO tenen dificultats a l'hora de comprendre i retenir la informació que llegeixen. Aquest és un factor clau en l’abandonament prematur dels estudis i en la perpetuació de les desigualtats.

A través del Programa d’‘Acompanyament en la lectura’, els Voluntaris de CaixaBank tenen com a objectiu incrementar l'èxit educatiu dels menors a través del foment de l'hàbit de la lectura i la millora de la comprensió lectora des d'un enfocament lúdic, interactiu i personalitzat. Els voluntaris es converteixen en referents pels menors i generen diverses dinàmiques per a captar la seva atenció.

L'activitat s'inicia llegint un llibre o un còmic del gust del nen, en format PDF o imprès, fora de les tasques acadèmiques ordinàries. Durant l'hora de lectura, el menor recita la història i els diàlegs. El voluntari segueix atentament l'avanç del relat, mentre incita al nen a buscar les paraules que no entén i a que es faci preguntes sobre el que està llegint. De la mateixa manera, durant la sessió també es plantegen jocs lingüístics i es treballa, en paral·lel, perquè el menor apliqui aquests hàbits en el marc acadèmic.

En definitiva, es tracta d'una activitat que, més enllà de la seva aplicació acadèmica, busca transmetre als nens el plaer de llegir, per a millorar la seva autoestima i les seves oportunitats de futur.

Voluntariat CaixaBank

Voluntariat CaixaBank es constitueix com una de les majors iniciatives de voluntariat a Espanya. Amb una trajectòria de 18 anys, l'associació està formada per empleats i extreballadors del Grup CaixaBank i de la Fundació “la Caixa”, així com amics, familiars, clients de CaixaBank i totes aquelles persones que vulguin participar en activitats solidàries.

En l'últim any, gràcies al treball conjunt amb 1.991 entitats socials, al voltant de 14.000 voluntaris han ajudat a més de 482.000 persones vulnerables a tota Espanya, mitjançant activitats relacionades amb l'educació, la digitalització, l'acompanyament a persones vulnerables i el medi ambient, entre altres.

El foment del voluntariat corporatiu és una de les línies d'actuació de CaixaBank. Per a l'entitat, aquesta és una manera de contribuir a donar resposta als reptes que demanda la societat, alhora que, a través de l'activitat financera, ofereix serveis i solucions per entitats socials i persones en risc de vulnerabilitat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES