Nota de premsa

Un de cada tres treballadors supera ja els 51 anys i entreveu la seva jubilació, segons un estudi de CaixaBank Dualitza

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Relleu generacional en una empresa.

• Davant els nou milions i mig de treballadors que tenen més de 51 anys, només set i mig tenen menys de 30 anys.

• La diferència més gran entre aquests dos grups es registra en comunitats com Astúries, Castella i Lleó, Cantàbria o Galícia.

 

El mercat laboral espanyol afrontarà durant els propers anys una sortida massiva de treballadors actius que passaran a la jubilació, segons es desprèn de l'estudi FPAnálisis, realitzat per l'Observatori de l’FP de CaixaBank Dualitza en col·laboració amb Orkestra-Institut Basc de Competitivitat, i que no es compensarà totalment amb l'entrada de nous treballadors.

En concret, gairebé un de cada tres persones en edat de treballar, 9.491.311 del total de 30.555.766, té avui entre 51 i 64 anys, amb el que és previsible que durant els propers anys passi a la jubilació. Al contrari, el grup de treballadors o potencials treballadors dels 16 als 30 anys compta amb 7.327.602 persones, fet que provocarà una diferència entre els qui surten  i qui entren o acaben d'entrar al mercat de més de dos milions de persones.

Aquesta diferència serà més gran en comunitats com Astúries, Castella i Lleó, Cantàbria o Galícia, mentre que serà més baixa a Múrcia, les Balears o Andalusia.

Per sectors, el d'administració pública i defensa serà el que més jubilacions afronti -gairebé el 45% dels que es dediquen a aquest té més de 51 anys-, seguit d'altres com a activitats immobiliàries -41,4%- o activitats de llars com ocupadors i productors -38,8%-.

Pel que fa al nivell formatiu, els que deixaran el mercat laboral els propers anys té una educació inferior als que s'aniran incorporant o s'acaben d'incorporar.

Amb aquest panorama de falta de professionals, serà clau adequar les necessitats del mercat amb la formació de l'alumnat, cosa que obligaria a més a afrontar l'elevat nivell de sobrequalificació que té el mercat laboral espanyol.

L'estudi de CaixaBank Dualitza reflecteix com aquest problema de sobrequalificació afecta a set de cada deu tècnics de FP de Grau Superior (67,4%) que desenvolupen funcions per sota de l'estudiat; i a gairebé quatre de cada deu universitaris (36%).

Es pot accedir a l'estudi complet en Mensual - Observatorio de la Formación Profesional (observatoriofp.com)

CaixaBank Dualitza        

CaixaBank Dualitza és el compromís de la Fundació per la Formació Dual CaixaBank amb la promoció i la difusió de la Formació Professional, així com del paper fonamental que aquesta modalitat formativa ha de jugar en el futur de la nostra societat.

L'entitat defensa que només a través de més formació es pot aconseguir una societat més cohesionada en què es redueixin les desigualtats.

Per fer-ho, CaixaBank Dualitza dona suport a les demandes dels docents i dels centres educatius i treballa amb empreses perquè la capacitació dels futurs professionals i la millora de la seva ocupabilitat.

Des del seu inici, tota la seva activitat ha beneficiat gairebé 22.000 estudiants, 2.500 empreses i 1.700 centres educatius.

 

NOTÍCIES RELACIONADES