Nota de premsa

Pro-Drone i Exogenus Therapeutics guanyen els Premis Emprenedor XXI a Portugal

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Premis Emprenedor XXI a Portugal

• Pro-Drone desenvolupa solucions d'inspecció d'actius industrials, especialment turbines eòliques, mitjançant l'ús de drons autònoms.

• Exogenus Therapeutics, que té la seva seu a Coimbra, desenvolupa medicaments biològics innovadors per revolucionar el tractament de les ferides cutànies.

• Les dues start-ups portugueses reben un premi de 5.000 euros i una beca per participar en un programa internacional de creixement empresarial a Silicon Valley o Cambridge.

• La iniciativa, organitzada per BPI i DayOne, divisió de CaixaBank especialitzada en empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, compta amb el suport de l’Agência Nacional de Inovação i l'Alt Patrocini del Ministeri d'Economia portuguès.

• L’Agência Nacional de Inovação (ANI), a través del Programa Born from Knowledge (BfK), també ha premiat l'empresa NU-RISE, com el millor candidat nacional “nascut del coneixement científic i tecnològic”.

Les start-ups Pro-Drone i Exogenus Therapeutics van ser les vencedores de la segona edició dels Premis EmprenedorXXI a Portugal. Es tracta d'una iniciativa organitzada per BPI i per DayOne, divisió de CaixaBank especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, que compta amb el suport de l’Agência Nacional de Inovação i l'Alt Patrocini del Ministeri d'Economia portuguès.

El guardó s'ha lliurat en el marc de la primera edició del “BPI Innovation Summit”, una jornada d'innovació, tecnologia i emprenedoria que va reunir els principals actors de l'ecosistema emprenedor, tecnològic i inversor a Portugal. El premi inclou una dotació econòmica de 5.000 euros i la possibilitat de participar en un programa d'acompanyament a Silicon Valley, organitzat per ESADE en col·laboració amb la Singularity University, o un curs internacional de creixement empresarial, Ignite Fast Track, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit).

Un total de 300 start-ups portugueses s'han presentat aquest any a la segona edició dels Premis EmprenedorXXI a Portugal, la qual cosa representa un creixement del 100% vers l'any passat.

Pro-Drone, que ha guanyat en la categoria territorial Portugal Sud i Illes, desenvolupa solucions d'inspecció d'actius industrials mitjançant l'ús de drons autònoms i l'anàlisi d'aquestes mateixes dades en plataformes cloud basades en Machine Learning, amb l'objectiu de permetre als gestors dels actius prendre les millors decisions sobre el seu estat i sobre els pròxims passos d'O&M (operació i manteniment). En l'actualitat, se centren en la inspecció de les pales de les turbines eòliques per contribuir a la competitivitat de les energies renovables i permetre un manteniment preventiu d'aquests actius.

Per la seva part, Exogenus Therapeutics ha estat vencedora en la categoria territorial Portugal Nord i Centre. Aquesta start-up biotecnològica amb seu a Coimbra desenvolupa medicaments biològics innovadors basats en els exosomes. El seu principal producte, Exo-Wound, pretén revolucionar el tractament de les ferides cutànies, que afecten 120 milions de persones en el món, incloses 40 milions amb ferides cròniques. Els exosomes que conté Exo-Wound, són derivats de la sang del cordó umbilical i acceleren la cicatrització de ferides a través de l'estimulació dels mecanismes moleculars naturals necessaris per a la regeneració de la pell.

En el marc de la seva col·laboració amb BPI, l’Agência Nacional de Inovação (ANI), a través del Programa Born from Knowledge (BfK), també ha premiat l'empresa NU-RISE com el millor candidat nacional “nascut del coneixement científic i tecnològic” amb un premi monetari de 5.000 euros i l'obra d'art "Árvore do Conhecimento" de l'artista Leonel Moura. NU-RISE permet que la radioteràpia sigui més precisa i segura per eliminar el tumor, al mateix temps que s'evita que teixits i òrgans saludables rebin radiació.

BPI Innovation Summit

Les jornades BPI Innovation Summit, celebrades els dies 3 i 4 d'abril a la Nova SBE a Carcavelos i a la Porto Business School (Universitat de Porto), respectivament, han comptat amb la presència de més de 250 emprenedors, inversors i gestors. En aquests esdeveniments han participat especialistes internacionals que han explicat les noves tendències del sector. Entre ells, Josemaria Siota, Research Director de la IESE Business School, ha presentat un estudi sobre el perfil de les start-ups a Portugal i a Espanya, i Iván Bofarull, Global & Strategic Initiatives Director d’ESADE, ha fet una presentació sobre “Moonshot Thinking”.

 

Premis territorials i per sector

Els Premis EmprenedorXXI s'atorguen en paral·lel a Portugal i a Espanya, amb categories territorials, i amb categories sectorials. En total, s'han presentat 961 empreses innovadores, la qual cosa representa un creixement del 36,3% respecte a l'edició anterior.

Els premis per categories sectorials es lliuraran el 14 de maig, a Madrid, durant el DayOne Innovation Summit. A aquests premis es presenten empreses portugueses i espanyoles en cadascun dels sectors destacats. S'han definit sis sectors en funció de les noves tendències en innovació i de les àrees de negoci de BPI i CaixaBank: Agro Tech, Health Tech, Commerce Tech, Fin&Insur Tech, Impact Tech i Tourism Tech. Els guanyadors de cadascun dels sectors rebran un premi per import de 25.000 euros. El 2018, Immunethep, una empresa portuguesa de biotecnologia, va guanyar el premi ibèric en la categoria de Ciències de la Vida.

Tots els guanyadors (territorials i sectorials) i els dos finalistes de cada sector tindran també accés a formació internacional i podran gaudir d'un programa internacional d'acompanyament a Silicon Valley, organitzat per Esade en col·laboració amb la Singularity University, o un curs internacional de creixement empresarial, Ignite Fast Track, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit).

Al llarg de més d'una dècada d'història, un total de 6.871 empreses de recent creació han participat en els Premis EmprenedorXXI i més de 250 empresaris, inversors i representants de les entitats relacionades amb aquesta iniciativa participen tots els anys en els comitès d'avaluació i jurats. En total, l'edició de 2019 distribuirà prop de 525.000 euros en premis, la qual cosa la converteix en una de les iniciatives per a emprenedors amb major rellevància econòmica a Portugal i Espanya.

Sobre CaixaBank

CaixaBank és l'entitat líder en banca retail a Espanya, amb una quota de penetració de clients particulars del 29,3%. El banc presidit per Jordi Gual, i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar, té prop de 16 milions de clients en el mercat ibèric i 5.103 oficines, la major xarxa comercial de la península.

CaixaBank ha estat triat com a millor banc d'Espanya per algunes de les publicacions internacionals especialitzades més prestigioses. De fet, l'entitat ha estat triada Millor Banc a Espanya 2019 per cinquè any consecutiu i Millor Banc d'Europa Occidental 2019 per primera vegada per la revista estatunidenca Global Finance. A més, ha estat premiada com a Banc de l'Any 2018 a Espanya (Bank of The Year in Spain 2018) per la revista britànica The Banker, del grup Financial Times. Així mateix, Euromoney ha triat el 2018 l'entitat, per primera vegada, com a Millor Banc Digital d'Europa Occidental.

Considerat com un dels bancs més sostenibles del món, CaixaBank està inclòs en el Dow Jones Sustainability Index.

Sobre BPI

BPI se centra en el negoci de la banca comercial i minorista a Portugal. El febrer de 2017, BPI va passar a formar part del grup CaixaBank, la qual cosa va propiciar la creació d'un dels majors grups financers de la península ibèrica. El negoci bancari de BPI s'organitza en els segments principals: Particulars, Empresaris i Negocis, i Empreses i Institucions, que s'articulen a través d'estructures físiques i virtuals i d'equips dedicats i especialitzats.

En l'àrea de l'emprenedoria, BPI dona suport a la creació d'empreses i d'ocupació, i el finançament d'empreses innovadores a través de les solucions BPI Empreendedorismo.

El 2018, BPI va ser distingit per primera vegada amb el premi ”Millor Banc de Portugal”, atorgat per la revista Euromoney, en reconeixement a l'eficiència, qualitat, innovació i compromís social del Banc. BPI també va ser reconegut com a ”Banc de Confiança”, per 6è any consecutiu segons l'estudi “Marques de Confiança” que Reader’s Digest realitza des de fa 19 anys en 15 països.

Sobre l’ANI - Agência Nacional de Inovação, SA

L’Agência Nacional de Inovação (ANI) es constitueix com la plataforma que dona cos a la creixent alineació de les polítiques de R&D, Innovació i Emprenedoria de base tecnològica, en les àrees de la Ciència i de l'Economia. La seva principal atribució és la promoció i posada en valor del coneixement, concretament, a través d'una major i millor col·laboració i articulació entre les empreses i el SCTN (Sistema Científic i Tecnològic Nacional).

El Born From Knowledge (BfK) és un programa de posada en valor del coneixement científic i tecnològic promogut per l’ANI. El seu objectiu és impulsar, divulgar i premiar la producció de coneixement i d'innovació a Portugal i donar visibilitat a la inversió en ciència i el seu respectiu impacte econòmic i social.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES