Nota de premsa

Les grans empreses se sumen als programes de “mentoring” per potenciar el lideratge femení

Conclou la 1a edició d’AED Lead Mentoring Dones Directives by CaixaBank

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Primera edició del programa de mentoring impulsat per l’AED amb el suport de CaixaBank

• Durant el programa impulsat per l’AED i CaixaBank, 31 directius i directives amb una carrera consolidada (mentors) i 31 dones en ple desenvolupament de la seva carrera professional (mentees) de l'entitat financera i d'empreses líders en el seu sector com Telefónica, Naturgy, Repsol, Enagás, Seat i Suez han intercanviat experiències per identificar les claus de l'èxit professional.

• Després de la finalització de la iniciativa, el 96% de les mentees afirma que se sent més a prop dels seus objectius.

• El desenvolupament del lideratge d'equip, la confiança en elles mateixes o la millora de les habilitats de negociació són alguns dels reptes assolits.

Un total de 62 professionals -31 directius i directives amb una carrera consolidada (mentors) i 31 dones en ple desenvolupament de la seva carrera professional (mentees)- procedents de CaixaBank, Telefónica, Naturgy, Repsol, Enagás, Seat i Suez, empreses líders en el seu sector i socis corporatius de l’AED (Asociación Española de Directivos), han participat en la primera edició del programa de mentoring impulsat per la pròpia AED amb el suport de CaixaBank. 

Tal com demostra l'interès que ha suscitat el programa AED Lead Mentoring Dones Directives by CaixaBank, les grans empreses se sumen cada vegada més als programes de mentoring que tenen com a objectiu potenciar el lideratge femení en el marc de la gran empresa, tendència que seguirà a l’alça. 

Conscients de la necessitat de continuar augmentant la igualtat de gènere en posicions directives, l’AED i CaixaBank van decidir posar en marxa aquest projecte que finalitza la seva primera edició després de sis mesos de trobades. Durant aquest temps, mentors i mentees han intercanviat experiències per identificar les claus de l'èxit professional. 

De fet, gairebé la meitat de les mentees, un 45%, han estat dones d'entre 41 i 45 anys, seguit de la franja d'edat compresa entre 36 i 40 anys (29%), i de 46 a 50 anys (19%). Finalment, les participants d'entre 51 a 55 anys han representat el 7% del total.

Per a l’Eva Núñez, directora del Centre d'Empreses a Sant Cugat (Barcelona) de CaixaBank i mentora, “el fet de poder participar en aquests programes ha estat gratificant, no només perquè et permet poder compartir experiències, sinó també perquè les revius, però des d'una altra perspectiva”. Una positiva experiència en la qual “he après de la meva mentee i en la qual espero haver pogut aportar, com a mínim, el mateix que ella m'ha aportat a mi”, ha afegit.

En el cas de la Leyre Olavarría, Head of Interactive Cockpit and Connected Infotainment de Seat, i una altra de les mentores de la iniciativa, el programa ha estat “un aprenentatge conjunt”, i ha destacat que “aquestes sessions forcen a la mentee a pensar sobre el seu moment laboral, les seves dificultats i els pròxims passos que vol donar”. A més, Olavarría ha ressaltat la unió d'empreses de diferents sectors i el networking generat, “tan importants a nivell directiu”.

Per la seva banda, la directora de l'Oficina Store de Paseo de la Castellana de CaixaBank a Madrid i mentee, Gema Gonzalo, “les sessions que mantenim són moments que et conviden a la reflexió, a aprofundir en les teves qualitats i a reconèixer àrees de millora. T'ajuda a guanyar seguretat en tu mateixa i a enfocar la teva carrera professional”.

La iniciativa també ha estat valorada molt positivament per una altra de les mentees, la gerent d'Organització de Telefónica, Isabel Gavilán: “M'ha aportat un espai on parlar amb honestedat i confidencialitat sobre el meu moment professional. A més, m'ha servit per adonar-me de com determinats aspectes de la meva personalitat que considerava com a negatius, lluny de ser-ho, s'han convertit en aspectes clau que m'han permès anticipar-me a les situacions, tenint, per tant, capacitat per reaccionar correctament”.

Un 96% se senten més a prop dels objectius

En total, entre totes les parelles s'han realitzat més de 160 sessions virtuals one-to-one, en les quals els participants han treballat conjuntament per superar les possibles limitacions i obstacles amb els que es troben les dones en el seu dia a dia laboral. Durant el procés, tant mentees com mentors han coincidit que s'han aconseguit 10 objectius:

  1. Autoreflexió i autoavaluació
  2. Establiment de noves metodologies de treball i/o noves maneres de fer
  3. Desenvolupament del lideratge de l'equip
  4. Millora de l'estratègia per al creixement individual i de l'equip
  5. Comunicació amb diferents stakeholders
  6. Confiança en elles mateixes
  7. Presa de decisions a la seva vida professional que abans del mentoring haguessin rebutjat
  8. Salt professional proactiu
  9. Millora de la gestió del temps i conciliació
  10. Millora de les habilitats de negociació

Després de la finalització del programa, el 96% de les mentees afirma que se sent més a prop dels seus objectius. A més, també asseguren que entre els principals beneficis que els ha aportat la iniciativa es troben aprendre de l'experiència del mentor i d'una organització diferent a la pròpia; el desenvolupament personal i professional; una nova relació professional d'alt valor, així com el suport i motivació, disciplina, seguretat i confiança.

Per la seva banda, els mentors destaquen la satisfacció i enriquiment per ajudar, contribuir en els reptes i generar valor en la mentee; l'aprenentatge i reflexió interna; la millora de la capacitat de tenir empatia; compartir experiències, veure i aprendre des d'un punt de vista i inquietuds diferents; la relació establerta amb la mentee i l'aprenentatge d'una empresa diferent.

Sobre CaixaBank

CaixaBank és el grup financer líder a Espanya i un dels més importants de Portugal, on controla el 100% de BPI. El banc, presidit per José Ignacio Goirigolzarri i dirigit per Gonzalo Gortázar, té 21,1 milions de clients al mercat ibèric, la major xarxa comercial de la península, amb unes 6.300 oficines i 15.400 caixers automàtics, i el lideratge en banca digital amb 10 milions de clients digitals.

L'essència de CaixaBank és un model de banca universal socialment responsable, basat en la qualitat, la proximitat i l'especialització en productes i serveis adaptats per a cada segment. La seva missió és contribuir al benestar financer dels seus clients i donar suport al progrés de les comunitats on desenvolupa la seva activitat.

Sobre l’AED

L’AED (Asociación Española de Directivos), creada fa 25 anys i presidida per Juan Antonio Alcaraz, té com a propòsit el desenvolupament professional de les persones que tenen la responsabilitat de liderar organitzacions i contribuir al progrés de tota la societat. Per a això, impulsa iniciatives i activitats que promouen l'excel·lència, la diversitat i l'ètica i que posen el focus en la sostenibilitat de les empreses, el talent jove i l'agenda social.

L’AED compta amb més de 2.500 socis i sòcies, dels quals més del 60% ocupen la màxima responsabilitat de gestió a les companyies on exerceixen la seva tasca. A més, més de cinquanta empreses líders de diferents sectors i àrees d'activitat donen suport a la tasca de l'associació com a socis corporatius. En conjunt, els seus membres dirigeixen empreses que representen més del 15% del PIB nacional.

L’AED duu a terme també una àmplia tasca de recerca per al desenvolupament de la professió directiva, a través de diferents grups de treball. L’AED és entitat consultiva del Consell Econòmic i Social de l'ONU.

 

NOTÍCIES RELACIONADES