Nota de premsa

L’Associació de Voluntaris de CaixaBank inaugura una exposició inèdita sobre la tasca humanitària impulsada en favor dels refugiats d'Ucraïna

Inauguració de la mostra '3.000km i una porta oberta'

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Acte d'inauguració de l'exposició.

• L'Associació de Voluntaris de CaixaBank exposa en un recorregut gràfic i audiovisual el trasllat de més de 550 refugiats ucraïnesos en el major corredor humanitari creat entre Espanya i Ucraïna des del principi del conflicte.

• L'acte d'inauguració ha permès compartir experiències i commemorar la tasca solidària en favor dels desplaçats, amb la participació de Sor Lucía Caram, de la Fundació Convent de Santa Clara; el Pare Àngel, de l'Associació Missatgers de La Pau; Creu Roja, INGESA, i més de 400 voluntaris de CaixaBank.

 

L'Associació de Voluntaris de CaixaBank ha inaugurat a la seva seu operativa de Barcelona l'exposició '3.000KM i una porta oberta', una mostra gràfica i audiovisual, realitzada per la fotoperiodista Ana Palacios, que documenta els detalls de l'organització i el trasllat a Espanya de més de 550 refugiats ucraïnesos, el major corredor humanitari creat entre tots dos països arran de la guerra.

La tasca solidària impulsada pels Voluntaris de CaixaBank, en col·laboració amb diverses entitats socials i administracions, ha suposat la implicació de més de 400 voluntaris, incloent metges, traductors, conductors d'ambulàncies i personal de suport. Tots ells s'han implicat en l'organització i la gestió de 8 combois i han recorregut en total 50.000 quilòmetres mitjançant 10 autobusos i 3 avions charter al llarg de cinc mesos. A més, gràcies a l'impuls d'una campanya especial (la campanya "30x15"), es van aconseguir donacions per proveir Ucraïna de 75 ambulàncies medicalitzades, gairebé 200.000 medicaments i 20 cadires de rodes per a l'atenció de ferits sobre el terreny i persones vulnerables.

En conjunt, es tracta de la major acció coordinada d'ajuda a persones refugiades d'Ucraïna, amb el major desplegament fins a la data de mitjans humans i materials, que de forma totalment altruista, ha permès gestionar i oferir una via d'escapament i reubicació a persones afectades pel conflicte. Dels 550 refugiats traslladats i acollits a Espanya, la majoria han estat dones i nens, però també malalts oncològics que havien hagut d'interrompre els seus tractaments, ferits de guerra, militars i refugiats civils en situació de vulnerabilitat.

L'exposició compta amb prop de 200 fotografies de la periodista i fotògrafa documental Ana Palacios, que donen testimoni dels trasllats, la situació dels refugiats a la seva arribada a la frontera entre Ucraïna i Polònia, l'entrega de les ambulàncies medicalitzades, el reconeixement del Govern ucraïnès a l'ajuda prestada i el moment de l'acollida dels voluntaris a la seva arribada a Espanya.  Així mateix, l'exposició inclou testimonis en vídeo de les persones protagonistes de la iniciativa. El muntatge estarà instal·lat a la planta baixa de la seu corporativa de CaixaBank a Barcelona fins a finals d'octubre.

Una exposició única per posar en valor la solidaritat d'Espanya amb Ucraïna

L'acte d'inauguració ha comptat amb l'assistència de més de 200 persones, entre elles Sor Lucía Caram, de la Fundació Convent de Santa Clara;  integrants de l'Associació Missatgers de La Pau;  representants de Creu Roja i d'INGESA, i més d'un centenar de voluntaris que han col·laborat amb aquest projecte humanitari.

Durant la presentació, s'ha projectat un documental amb imatges gravades durant els combois de trasllat dels refugiats, en el qual es mostren alguns dels moments més emotius i intensos. També s'ha realitzat una visita guiada a l'exposició.

Altres iniciatives de l'Associació de Voluntaris de CaixaBank en suport a Ucraïna

Juntament amb el trasllat de refugiats i ferits de guerra, l'Associació de Voluntaris de CaixaBank, amb més de 6.000 membres actius distribuïts per tot el territori nacional, s'ha involucrat en diverses iniciatives a favor de la població civil afectada per la invasió russa d'Ucraïna.

En paral·lel, i com a part d'aquesta ajuda, CaixaBank ha gestionat i canalitzat 8,4 milions d'euros en donacions, que s'han destinat a l'atenció dels refugiats, en especial per cobrir les seves necessitats bàsiques en la seva arribada al país. D'aquesta quantitat, 5 milions d'euros provenen de clients per a 31 ONG amb programes a Ucrania; 1,125 milions han sigut donats per clients per a la compra d'ambulàncies; altres 1,5 milions s'han donat en forma de medicaments i material sanitari;  430.000 euros han estat donats per empleats i proveïdors; i 400.000 euros provenen de CaixaBank.

Sobre a les mesures relatives a serveis financers, destaca l'exempció de comissions per a les transferències realitzades amb destinació a Ucraïna i països limítrofs, l'ús gratuït dels caixers per a clients de bancs ucraïnesos i la posada en funcionament d'un protocol especial d'atenció a les persones refugiades procedents d'Ucraïna a les oficines.

Sobre l'Associació de Voluntaris de CaixaBank

El programa de Voluntariat de CaixaBank constitueix una de les majors iniciatives de voluntariat a Espanya. Amb una trajectòria de 17 anys, l'Associació està formada per empleats i exempleats el Grup CaixaBank i de la Fundació "la Caixa", així com amics, familiars, clients i totes aquelles persones sensibles a aquesta realitat.

En l'últim any, gràcies al treball conjunt amb 1.300 entitats socials, més de 6.000 voluntaris han ajudat més de 170.000 persones vulnerables a tot Espanya, mitjançant més de 9.000 activitats relacionades amb l'educació financera i inserció laboral, salut, pobresa infantil, gent gran i medi ambient, entre d'altres.

El foment del voluntariat corporatiu és una de les línies d'actuació de CaixaBank. Per a l'entitat, aquesta és una forma de contribuir a donar resposta als reptes que demanda la societat, alhora que, a través de l' activitat financera, ofereix serveis i solucions per a tot tipus de persones.

 

NOTÍCIES RELACIONADES