Nota de premsa

Ikos Tech, reconeguda com la start-up més innovadora d'Andalusia als Premis EmprènXXI

16 anys fomentant l'esperit emprenedor

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
IKOS Tech guanya el Premi EmprènXXI a Andalusia

• CaixaBank, a través de DayOne, Andalucía Emprende i ENISA han organitzat a Màlaga l’entrega territorial d’aquests guardons, que enguany arriben a la seva 16a edició.

• Ikos Tech ha desenvolupat un software que utilitza la intel·ligència artificial i les dades generades per sensors al camp per indicar als agricultors quan han de regar i quanta aigua han d’aplicar.

• Els Premis EmprènXXI impulsen l’activitat emprenedora i posen en valor el treball de les empreses de nova creació amb més impacte en el seu territori i que donen resposta als principals reptes de la societat.

Ikos Tech ha estat guardonada com la start-up més innovadora d'Andalusia als Premis EmprènXXI. Es tracta d'un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i atorgat conjuntament pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través d'ENISA. A Andalusia, l'organització d'aquests guardons compta amb el suport d'Andalucía Emprende.

Ikos Tech és una empresa que ha desenvolupat un software que utilitza la intel·ligència artificial i les dades generades per sensors al camp per indicar als agricultors quan han de regar i quanta aigua han d'aplicar.

Els Premis EmprènXXI van néixer l'any 2007 amb la voluntat d'impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l'impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen en el seu territori.  Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d'euros en metàl·lic i en accions d'acompanyament i que han beneficiat més de 465 empreses.  Enguany, que els premis arriben a la seva 16a edició, 103 start-ups d'Andalusia han presentat la seva candidatura, el que suposa un increment del 62% respecte l'edició anterior.

Premis en metàl·lic i formació

El guardó obtingut per Ikos Tech inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l'accés a un programa de formació internacional.  Es tracta d'una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l'experiència de visitar algun dels principals hubs d' innovació del món.

Així mateix, també tindran l'oportunitat de participar en l'Investors Day EmprènXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades a col·laborar amb l'ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l'inici.

L'acte de lliurament, que ha tingut lloc a Màlaga i ha comptat amb la presència de professionals de la Direcció Territorial de CaixaBank i ENISA, entre d’altres ponents, ha tingut lloc en el marc de la jornada d’innovació DayOne Innovation Summit, que ha acollit una sessió de contingut amb  Nuria Egea, fundadora de G2G Algae, i Jorge Sianes, CEO d'Owo Game, premiats d'edicions anteriors.

Les start-ups més innovadores d'Andalusia

A més de Ikos Tech, en l'esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. Aquestes han estat les empreses finalistes a Andalusia:

- Key Zell, empresa innovadora que ha combinat la biotecnologia amb les matemàtiques per abordar els reptes que planteja la medicina personalitzada en oncologia i implementar teràpies personalitzades als pacients.

- Logistiko, que ofereix una solució SaaS B2B que ajuda qualsevol companyia amb processos logístics d'última milla a optimitzar i escalar les seves operacions, permetent-los ser més rendibles i sostenibles i oferir una millor experiència als seus clients.

- Ynsat, especialistes en processos satel·litals, creant productes disruptius en diferents verticals.  MapiBlocks és l'única plataforma que fa la tecnologia de satèl·lits accessible a nens des dels 7 anys per aprendre STEM com a enginyers de la NASA.

Foment de l'esperit emprenedor a Espanya i Portugal

La 16a edició dels Premis EmprènXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d'Espanya i Portugal, la qual cosa representa gairebé un 50% més que l'any anterior. D'aquestes més de 1.100 propostes, l'organització en premiarà 19 a nivell territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dues a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes).

En paral·lel, també es premiarà a les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l'entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l'oci.

També es lliuraran dos accèssits a l'empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva.

Així mateix, totes les empreses que s'han presentat als premis tenen accés a sessions formatives online de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d'interès per a les start-ups. A banda, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d'accedir al seu finançament, que està adreçat a l'emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les seves diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A banda, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per a contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s'han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. A banda, compta amb un programa d'innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional de Innovación és una societat pública dependent de la Direcció General d'Indústria i de la PIME (Secretaria General d'Indústria i PIME del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores.

L'univers d'empreses que s’adrecen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.

Els préstecs participatius d’ENISA no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros.

En 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que en 2021), per un import de més de 105,5 milions d'euros (13,6% més que en 2021), convertint-se així en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d'aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més 1.200 milions d'euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.

Sobre Andalucía Emprende

Andalucía Emprende és una fundació pública adscrita a la Conselleria d'Universitat, Recerca i Innovació de la Junta d'Andalusia, que té com a missió promoure l'emprenedoria i el treball autònom mitjançant la prestació de serveis de suport (informació, assessorament, formació, tutorització, ajuda en la recerca de vies de finançament i allotjament empresarial) i el desenvolupament d'iniciatives que contribueixin a la creació d'empreses i ocupació i a la dinamització de  l' economia regional.

 

NOTÍCIES RELACIONADES