Nota de premsa

Grup BEI i CaixaBank facilitaran nou finançament per import de més de 1.000 milions d'euros per donar suport a les pimes

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, i Ricardo Mourinho Félix, vicepresident del BEI.

• El Grup BEI proporcionarà a CaixaBank una garantia de 112,5 milions d'euros que permetrà canalitzar més de 1.000 milions d'euros per finançar projectes d'empreses petites i mitjanes, principalment situades a Espanya.

• L'operació persegueix assegurar les necessitats de liquiditat i d'inversió, així com facilitar l'accés al finançament per a les empreses elegibles en condicions avantatjoses.

• La garantia es realitza sota el Fons Paneuropeu de Garantia (EGF) com a part del paquet de resposta de 540.000 milions d'euros per mitigar l'impacte econòmic del COVID-19 a les empreses de la UE.

El Grup BEI, que inclou al Banc Europeu d´Inversions (BEI) i al Fons Europeu d´Inversions (FEI), ha signat amb CaixaBank un acord amb el qual aporta una garantia de 112,5 milions d'euros a l'entitat financera espanyola. L'operació cobreix el primer tram de pèrdua (first loss piece) en una estructura de titulització sintètica en el marc del Fons Paneuropeu de Garantia (EGF, per les seves sigles en anglès). Aquesta iniciativa gestionada pel Grup BEI forma part del paquet global de resposta de la UE al COVID-19, el qual compta amb una dotació de 540.000 milions per fer costat a l'economia europea i, en particular, a les pimes i empreses de mitjana capitalització afectades per la pandèmia. 

Aquesta operació permetrà a CaixaBank mobilitzar més de 1.000 milions d'euros amb la finalitat de facilitar préstecs a les pimes per desenvolupar projectes, sent un acord que contempla el finançament d'activitats tant a Espanya com a altres Estats membres de la UE. Sota aquest acord, l'entitat financera espanyola podrà proveir préstecs per a nou finançament durant els pròxims 18 mesos. 

Sobre l'acord, el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, ha assegurat: “Fer costat a les petites i mitjanes empreses espanyoles en el procés de recuperació de l'enorme impacte originat pel COVID-19 és una prioritat per al Grup BEI. Ens complau escriure una nova pàgina en la nostra col·laboració amb CaixaBank, amb una operació sota el Fons Paneuropeu de Garantia (EGF) que tindrà la capacitat de mobilitzar més de 1.000 milions d'euros per a un teixit productiu espanyol més resilient en un context difícil, on les conseqüències de la pandèmia s'uneixen a circumstàncies com la crisi energètica i la inflació”. 

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha destacat: “Com a entitat financera líder a Espanya, CaixaBank es compromet a donar suport al creixement econòmic sostenible del país. Aquest acord és una excel·lent oportunitat per conjuminar esforços, BEI i CaixaBank, amb l'objectiu comú d'ajudar les pimes espanyoles a recuperar-se de l'impacte negatiu de la pandèmia i a dur a terme els seus plans d'inversió malgrat l'actual incertesa econòmica”. 

Per part seva, el CEO del FEI, Alain Godard, ha assegurat: “Ens complau enormement haver completat el mandat de titulitzacions EGF amb èxit juntament amb el BEI. Era un mandat estratègic per al Grup amb l'objectiu de fer costat a petits negocis a Espanya en l'actual difícil situació macroeconòmica en la qual vivim, causada, entre altres qüestions, per la pandèmia de COVID-19. Vull donar les gràcies a CaixaBank per secundar i contribuir a tan important mandat”. 

La garantia del Grup BEI permetrà alliberar capital addicional que serà utilitzat per CaixaBank per facilitar nous préstecs a pimes per un import de més de 1.000 milions d'euros, la qual cosa generarà un impacte molt significatiu en el segment pimes i de petits negocis. 

Es tracta de la segona operació en una estructura de titulització sintètica entre el BEI i CaixaBank, sent la primera que cobreix un tram de primera pèrdua sota l’EGF, les garanties del qual estan actuant de suport per a pimes amb obstacles d'inversió o pressions en capital circulant i liquiditat. 

Aquest acord s'emmarca en una àmplia col·laboració entre tots dos grups, ja que CaixaBank és un dels intermediaris més actius del BEI a Espanya. En els darrers anys s'han signat operacions dirigides a polítiques concretes, com la innovació i l'acció climàtica, així com múltiples préstecs mitjançats per a pimes. 

Mitjançant acords com el presentat avui, el Grup BEI continua ferm en el seu objectiu de donar suport a les pimes de la UE, ja que facilita l'accés al crèdit i al finançament que va més enllà del curt termini.  

Informació general: 

El Banc Europeu d´Inversions (BEI) és la institució de finançament a llarg termini de la Unió Europea els accionistes de la qual són els seus Estats membres. El BEI facilita finançament a llarg termini en favor d'inversions sòlides amb la finalitat de contribuir a l'assoliment dels objectius de la política de la UE. El Banc Europeu d'Inversions (BEI) atorga préstecs a llarg termini en nom de la Unió Europea. 

El Fons Paneuropeu de Garantia  (EGF) va ser creat pel Grup BEI amb contribucions d'Espanya i altres Estats membres de la UE per protegir les empreses que sofreixen la crisi provocada pel COVID-19. Amb gairebé 25.000 milions d'euros en garanties, l’EGF permet al BEI i al FEI posar ràpidament a la disposició de les empreses, en la seva majoria pimes i midcaps, préstecs, garanties, i bons de titulització per actius, capital i altres instruments financers. L’EGF forma part del paquet de mesures de recuperació de la Unió Europea, l'objectiu de la qual és proporcionar un total de 540.000 milions d'euros per impulsar les parts de l'economia de la UE que s'han vist més afectades. 

CaixaBank és el grup financer líder a Espanya. Amb la integració de Bankia, aconsegueix un volum d'actius de 689.217 milions d'euros, la qual cosa li converteix en el banc de major magnitud del mercat domèstic, amb una posició rellevant a nivell europeu. A més, CaixaBank té una forta presència a Portugal, on controla el 100% de BPI. El grup, presidit per José Ignacio Goirigolzarri i dirigit per Gonzalo Gortázar, té 20,4 milions de clients i la major xarxa d'oficines i caixers a Espanya i Portugal i el lideratge en banca digital, amb una base d'11 milions de clients digitals.

 

NOTÍCIES RELACIONADES