Nota de premsa

Goirigolzarri: “Les tendències a mig termini són molt clares i la transició energètica tindrà un gran impuls a tot el món”

En el marc del XXVI Fòrum Espanya-Estats Units

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
José Ignacio Goirigolzarri, en la taula rodona del Fòrum Espanya-Estats Units

• Goirigolzarri assenyala que el Pla Estratègic 2022-2024 de CaixaBank té en compte la mobilització de 64.000 milions d'euros en finançament sostenible, així com continuar sent el banc europeu amb més import posat en circulació amb emissions de deute sostenible.

• El president de CaixaBank sosté que Europa “busca amb ànsia una autonomia energètica”, per la qual cosa un dels principals reptes que té és “invertir en renovables, que és invertir en autonomia”.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha assenyalat aquest dissabte que Europa és “davant d’una gran oportunitat” per avançar en una més gran autosuficiència energètica de la mà de la transició mediambiental, malgrat que en aquests moments “som davant d’una marxa enrere que ve donada per la conjuntura que estem travessant”.

Així ho ha indicat a Bilbao durant la seva intervenció en el XXVI Fòrum Espanya-Estats Units celebrat a la Universitat de Deusto i on, entre d'altres, ha compartit taula amb Hugo Morán, secretari d'Estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic; José W. Fernández, subsecretari per al Creixement Econòmic, l'Energia i el Medi Ambient del departament d'Estat dels EUA; o Enrique Lores, president i director general d’HP.

“El paper de la banca i, per descomptat, l'objectiu de CaixaBank és contribuir de forma decidida a la transició energètica. El nostre pla estratègic per als propers tres anys té la sostenibilitat com a un dels eixos transformacionals, tangibilizant-lo a través del finançament a empreses en una transició cap a un model de producció més verd, l'oferta de productes que fomentin la lluita contra el canvi climàtic i la gestió d'inversions. La sostenibilitat, en definitiva, modula l'estratègia del banc”, ha explicat.

En aquest sentit, ha recordat que el compromís de descarbonització (Net Zero) assumit per CaixaBank suposarà reduir “de manera molt important” el finançament a empreses contaminants fins a l'any 2050, per bé que, en aquests moments, els criteris de riscos de l'entitat per aprovar operacions ja inclouen el tema mediambiental.

A més, el Pla Estratègic 2022-2024 de CaixaBank té en compte la mobilització de 64.000 milions d'euros en finançament sostenible, així com continuar sent el banc europeu amb més import posat en circulació amb emissions de deute sostenible.

Goirigolzarri ha posat en valor la comercialització per part de CaixaBank de ‘productes verds’, tant per a empreses com per a particulars, amb l'objectiu de fomentar la lluita contra el canvi climàtic.

Respecte a la gestió d'actius, el president de CaixaBank ha explicat que l'entitat és líder en el mercat espanyol, amb un total de 227.000 milions d'euros d'actius sota gestió, que són invertits d'acord amb criteris ESG.

Europa ha de fer un pas endavant

El president de CaixaBank ha volgut també fer una repassada al context que està marcant el ritme actual. “Crec que és realista pensar que, a curt termini, a Europa, assistirem a una marxa enrere. De fet, ho estem vivint ja amb l'increment de l'ús del carbó. Entenc que això és conjuntural i raonable”. I és que, tal com va passar durant la pandèmia, el conflicte geopolític està accelerant tendències. “En la pandèmia va tenir una enorme influència la digitalització i, en la invasió d'Ucraïna, l'energia i, en conseqüència, la transició exigida pel canvi climàtic”.

Tanmateix, segons Goirigolzarri, les tendències a mig termini són molt clares. “La transició tindrà un gran impuls a tot el món. En el cas d'Europa, que busca amb ànsia una autonomia energètica, invertir en renovables és invertir en autonomia, i això sense prejudici de la paral·lela diversificació de subministradors, qüestió en què els riscos polítics tindran un pes molt més gran que en el passat”.

En aquest sentit, ha assenyalat que l'impuls polític i social serà fonamental. “Hem de ser molt realistes durant el període de transició. Hem de ser conscients que els comptes públics en general i a Europa en particular estan molt tensionats, amb forts endeutaments i una gran tensió en els nostres comptes. Per tant, penso que en el cas europeu em temo que hem d'assistir a noves emissions de bons com els Next Generation, ja que els països no podran afrontar inversions d'aquesta dimensió”.

Pel que fa al sector privat, ha volgut destacar dos punts per atreure capital. “La regulació que doni suport a les inversions serà vital, així com la rendibilitat que ha de traduir-se en spreads més petits, múltiples més grans i increments d'ingressos”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES