Nota de premsa

Goirigolzarri: “La reactivació del turisme és clau per la recuperació de l’economia del nostre país”

Durant la seva participació en el ‘XI Fòrum de Lideratge Turístic’ de Exceltur

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank, al XI Fòrum de Lideratge Turístic de Exceltur

• El president de CaixaBank ha explicat que “des de l'entitat estimem que, pel conjunt de l'any 2022, el PIB turístic se situï per sobre del 80% respecte al del 2019”.

• “Els fons europeus són una oportunitat única per atacar les vulnerabilitats cròniques de la nostra economia”, ha defensat.

• Goirigolzarri ha destacat el “compromís infrangible” de CaixaBank amb el sector turístic i ha apuntat que el banc va concedir a l´últim exercici 2.600 milions d'euros en nou finançament al sector, la xifra més alta de la seva història.

 

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha defensat aquest dimecres que “la reactivació del turisme és clau per la recuperació de l'economia del nostre país”. Durant la seva intervenció en el ‘XI Fòrum de Lideratge Turístic’ de Exceltur, que celebra la seva onzena edició sota el lema ‘Repensant el turisme post covid: nous desafiaments i noves mirades’, Goirigolzarri ha assenyalat que “encara que hi ha elements d'incertesa, la inèrcia de la recuperació continua mantenint-se molt forta”.

Goirigolzarri ha explicat que des de CaixaBank Research “estimem que al 2022 la nostra economia creixi un 5,5%, la qual cosa ens deixaria a la fi d'any amb xifres similars a les de la prepandèmia; però perquè aquestes xifres es compleixin, la recuperació dels fluxos turístics serà absolutament fonamental”. El president de CaixaBank ha afegit que “en aquest creixement estimat del 5,5%, el turisme contribuirà en un 2,4%, el que suposarà gairebé el 45% del creixement total de l'economia. La hipòtesi que estem treballant és que, pel conjunt de l'any 2022, el PIB turístic se situï per sobre del 80% respecte al que vam tenir al 2019”.

Més enllà de les xifres per l'any 2022, Goirigolzarri ha defensat la importància que “ampliem la nostra mirada i reflexionem sobre la necessitat que tenim de transformar la nostra economia i també el sector turístic cara al futur”. “Tots els sectors, inclòs el bancari, ens enfrontem a enormes reptes estratègics”, ha afegit.

El president de CaixaBank ha subratllat també el “compromís infrangible” de l'entitat amb el sector del turisme i amb la seva reactivació. “Des de CaixaBank reconeixem el paper fonamental d'aquest sector i som molt conscients del moment que viu. És una realitat que vivim de forma molt propera a través de l'estret contacte que tenim amb les més de 11.700 empreses del sector que confien en CaixaBank, així com en la nostra relació amb les 40 federacions i associacions hoteleres amb les quals tenim conveni”.

Goirigolzarri ha explicat que “dos de cada tres hotels a Espanya són clients de CaixaBank, un motiu d'orgull, però també sentim una enorme responsabilitat de la qual som molt conscients”. Referent a això, ha destacat que des de l'entitat “hem fet costat al sector durant la pandèmia, a través dels préstecs ICO -amb un 14% dels crèdits ICO dedicat al sector hoteler- i amb moratòries per valor de 3.200 milions d'euros”.

El president de CaixaBank ha apuntat que aquest suport de l'entitat al sector ha continuat més enllà de les mesures excepcionals de la pandèmia. “L'any 2021 ha estat l'exercici en el qual el nou finançament al sector, d'aproximadament 2.600 milions, ha estat el més alt de la història de CaixaBank”, ha subratllat.

L’oportunitat dels fons europeus

José Ignacio Goirigolzarri ha dedicat part del seu discurs a destacar “l'oportunitat única” que suposen els Fons Next Generation de la Unió Europea per “atacar les vulnerabilitats cròniques de la nostra economia”. El president de CaixaBank ha defensat la necessitat de “implementar mesures necessàries per enfrontar-nos a aquestes febleses” i ha assenyalat la “baixa productivitat” com un dels principals punts febles de l'economia espanyola.

“Tenim la possibilitat de sortir d'una crisi amb un procés de transformació finançat per uns fons excepcionals i externs. Aquests fons són molt importants tant per l'economia en el seu conjunt, com pel sector turístic, al qual s'han assignat 3.400 milions d'euros”, ha apuntat.

Sobre la utilització d'aquests fons, Goirigolzarri ha defensat que “la millora de la productivitat ha de basar-se en polítiques d'oferta, la qual cosa és sinònim de reformes de gran importància com, per exemple, en el nostre sistema de pensions”. El president de CaixaBank ha afegit que els fons han de tenir “una visió àmplia i no a curt termini” i que “han de ser gestionats amb una enorme transparència”. També ha assenyalat que “no ens hem d'oblidar que Espanya és un país de pimes, i a elles hauran d'arribar els fons” i ha apuntat que “ha d'evitar-se la utilització d'aquests fons amb una visió dirigista”. “Crec molt en la conjunció d'inversió pública i privada, però no ens hem d'oblidar del paper de l'empresari”, ha defensat.

Per finalitzar, Goirigolzarri ha apuntat que en la distribució dels fons europeus el sistema bancari pot ser clau. “Crec que la banca, donada la seva capacitat de mobilitzar fons -com es va demostrar amb els ICO-, la seva enorme capil·laritat i la capacitat de cofinançar projectes, pot ser un aliat molt important de les administracions”. El president de CaixaBank ha explicat que des de l'entitat “ens estem oferint a les diferents administracions per col·laborar en la millor aplicació dels fons europeus i estem desenvolupant plataformes d'informació pels clients”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES