Reportatge

GAVI Alliance, una aposta per l’RSC empresarial

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

"Si haguéssim de triar una sola xifra que demostrés com ha canviat la vida dels més necessitats, seria 122 milions, el nombre de vides infantils que s’han salvat des del 1990." Amb aquesta contundència es mostrava Bill Gates el febrer passat en el missatge que emet anualment amb la seva dona, Melinda Gates.

El cofundador de Microsoft no tan sols ha demostrat ser un dels empresaris més enginyosos de la història. Tant Bill com Melinda Gates són grans filantrops, defensors dels drets humans i l’ajut humanitari i presidents de l’associació privada solidària més gran del món, la Fundació Bill i Melinda Gates.

"Vols saber quina és la inversió [en salut] que genera més estalvi? Les vacunes. La cobertura de l’esquema bàsic de vacunació infantil té avui els nivells més alts que s’han registrat mai, ja que ha assolit el 86 %", aclareix Melinda Gates.

Aquesta va ser la idea que els va dur, l’any 2000, a associar-se amb governs i empreses per formar GAVI Alliance l’Aliança per a les Vacunes. SEs tracta d’una organització publicoprivada internacional la missió de la qual és salvar la vida dels nens i protegir la salut de la població mundial augmentant l’accés a la vacunació als països més pobres.

Des de fa 9 anys, la Fundació Bancària ”la Caixa” manté un compromís amb GAVI Alliance. Va ser l’any 2008 quan es va sumar a la iniciativa i va crear l'Aliança Empresarial per a la Vacunació Infantil, que canalitza aportacions d’empreses espanyoles i particulars en favor de la vacunació de nens. En aquell moment, l’entitat es va convertir en el primer soci privat europeu d’aquesta organització.

A començaments d’aquest mes, s’ha renovat el compromís amb GAVI Alliance i s’ha signat un acord pel qual es contribueix amb un milió d’euros addicional a la immunització de milers de nens que viuen en països en via de desenvolupament.

Els resultats assolits per CaixaBank

Des que l’any 2008 CaixaBank es va involucrar en aquest projecte, més de 4 milions de nens han rebut la vacuna pentavalent i la vacuna pneumocòccica i més de 1.000 empreses s’han sumat a la iniciativa. “És un compromís social que forma part de la nostra tasca diària i que no és cap altre que treballar per la salut de les persones. Aquest ADN és el que ens compromet cada dia amb la salut i que es conjuga perfectament amb aquesta iniciativa”, opinen des del grup hospitalari privat, HM Hospitales, una de les companyies espanyoles que s’han sumat a la causa.

L’Aliança per a les Vacunes impulsa una fórmula pionera per promoure la responsabilitat social corporativa (RSC) a Europa. La Fundació Bancària ”la Caixa” anima els clients, tant empreses com particulars, a integrar aquest projecte com una part de les accions socials en matèria d’RSC..

Amb tot, el programa és una gran oportunitat per fer que les empreses puguin contribuir de manera activa a la salut de la població mundial. “Les nostres iniciatives de responsabilitat social se centren a potenciar els programes que ens permetin fer millor el que sabem fer millor, guarir les persones”, explica l’equip d’HM Hospitales.

D’altra banda, Carlos Javier Llorens, director gerent de Predomar –una altra de les empreses adherides a aquest projecte-, considera que les accions de responsabilitat social corporativa com aquesta són molt importants per a l’estratègia d’una empresa i convida altres companyies a sumar-se a la iniciativa. Per fer-ho possible, CaixaBank posa a disposició del programa tota la xarxa d’oficines i els centres de Banca d’Empreses i Banca Privada i el dóna a conèixer en diversos actes de l’entitat com els Coffe Break i en congressos i fires, com ara BizBarcelona.

A més, als membres de GAVI Alliance se’ls facilita un distintiu i un diploma que n’acredita el compromís amb aquesta iniciativa sanitària. Hi ha tres categories de patrocini: Plata, Or i Platí (amb col·laboracions a partir de 1.000 euros).

La Fundació Bill i Melinda Gates calcula que cada euro invertit en vacunació infantil té un retorn de 16 euros. “Aquest càlcul inclou l’estalvi dels diners que les famílies perden quan un fill es posa malalt i un dels progenitors ha de deixar de treballar per atendre’l”, explica Bill Gates.

La fórmula de l’èxit

La recaptació total de CaixaBank ascendeix a 23 milions d’euros gràcies a una iniciativa de captació de fons pionera a Europa: el Matching Fund. La fórmula consisteix en 1=4, de manera que les donacions rebudes es multipliquen per quatre. Com? Per cada euro que dóna una empresa, la Fundació Bancària ”la Caixa” en cedeix un altre i la Fundació Bill i Melinda Gates hi afegeix dos euros més.

L’èxit d’aquest sistema de captació va ser tan gran que l’any passat la Comissió Europea va reconèixer l’aliança empresarial, en el marc de les Jornades Europees de Desenvolupament, per l’eficàcia de la seva recaptació de fons.

 

NOTÍCIES RELACIONADES