Nota de premsa

Els guanyadors i finalistes dels Premis EmprenedorXXI viatgen a Silicon Valley i Cambridge

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Guanyadors i finalistes dels Premis EmprenedorXXI a Silicon Valley

Representants de les empreses guanyadores i finalistes de la dotzena edició d'aquests guardons han conegut de primera mà el dia a dia d'empreses pioneres en tecnologia instal·lades en la meca de l'emprenedoria, com Google, i uns altres han rebut un curs internacional de creixement empresarial a la Universitat de Cambridge.

Considerada la meca de l'emprenedoria, Silicon Valley és un ecosistema únic per als emprenedors, un pol d'innovació mundial on conviuen iniciatives, projectes i empreses líders i capdavanteres a nivell tecnològic, que són tot un referent a seguir.

Un total de 12 guanyadors i finalistes de la dotzena edició dels Premis EmprenedorXXI, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses tecnològiques i innovadores i els seus inversors, han pogut gaudir d'un programa internacional d'acompanyament a Silicon Valley, organitzat per ESADE en col·laboració amb la Singularity University. Durant la seva estada, Triditive, Zeleros, Huub, PeekMed, Pro Drone, Seacliq, BeePlanet Factory, GlyCardial, Mitiga, Predictiva, Feltwood y Nido Robotics han pogut conèixer de primera mà les tecnologies amb potencial per modificar les regles del joc de diferents indústries i se'ls hi ha proporcionat eines per poder desenvolupar idees disruptives.

Como indica Iván Bofarull, CIO d’ESADE i director del programa formatiu, “aquesta iniciativa pretén ajudar els emprenedors espanyols a ser més ambiciosos amb els seus projectes i pensar en gran, amb la metodologia Moonshot Thinking”. Per a Pedro Araújo (Seacliq), “aquest programa proporciona als empresaris una perspectiva molt interessant sobre com establir metes ambicioses per al negoci, sense oblidar centrar-se en el que més importa”. Per la seva part, Judit Cubedo (GlyCardial), apunta que “m'ha ajudat a prendre consciència de la necessitat d'emfatitzar el propòsit i la missió de la nostra empresa, no només a nivell extern sinó també dins de la companyia”. Com afegeix Jon Asín (BeePlanet Factory), “aquesta experiència m'ha estat molt útil per comprendre millor el meu paper com CEO i quins han de ser els següents passos a donar per aconseguir que el nostre projecte tingui èxit”. Pablo Enciso (Predictiva) indica que “l'objectiu principal d'haver participat en aquest programa és prendre perspectiva de les coses i tractar de veure els problemes d'una altra forma, amb nous enfocaments”. Roy Petter Torgersen (Niu Robotics), destaca que “ens ha ajudat a aprendre a fer la nostra missió més àmplia i pensar més en gran”.

A més, se'ls ajuda a fer una prospecció de mercat, analitzar oportunitats i, en definitiva, conèixer un ecosistema únic com és Silicon Valley. Com apunta Óscar Longares, (Feltwood), “hi ha moltes coses que són aplicables en el nostre dia a dia, com la gestió d'equips o com pensar els objectius que volem aconseguir“. Segons David Pistoni (Zeleros), “gràcies a aquest programa podem entendre millor quines bases hem de definir des del principi en la nostra empresa per arribar a ser una de les grans disruptores”. João Pedro Ribeiro (PeekMed), destaca que “una qüestió realment important és que hem de centrar-nos en el client, comprendre les seves preocupacions, necessitats… per poder construir un producte millor”.

L'activitat forma part del programa d'acompanyament desenvolupat per CaixaBank, l'objectiu del qual és proporcionar als participants informació per localitzar mercats, sectors i persones que poden arribar a ser clau per al desenvolupament de la seva empresa. Durant la seva estada, els participants han conegut el dia a dia d'empreses espanyoles que han desembarcat a San Francisco per quedar-se, han après les regles del joc per als inversors de capital risc, han tingut l'oportunitat de conèixer de primera rajo casos d'èxit, com Google, i l'ecosistema emprenedor de la capital mundial de la tecnologia. Per José Camero (Triditive), “ha estat una de les experiències més reveladores que he viscut, Moonshot Thinking era alguna cosa que desconeixia i que una vegada ho arribes a comprendre, et canvia totalment la visió de l'emprenedoria”.

Aquest programa es dirigeix a empreses que es troben en una fase més avançada i pretén ser un curs transformacional, inspiracional, exploratori. Un dels objectius és incentivar un canvi de mentalitat, que puguin transformar la seva indústria, pensar en gran i global i aprendre a anticipar-se a amenaces futures. Com a conclusió, André Moura, (Pro Dron), apunta que “realment hem de fer créixer les nostres ambicions a nivell mundial”.

Creixement empresarial a Cambridge

Per un altre costat, 14 dels guanyadors i finalistes d'aquests guardons han participat en un curs internacional de creixement empresarial, Ignite Fast Track, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit). Durant sis dies, representants de LOQR, Aquacorp, SVmac, Faromatics, Hustle Got Real, PowerTrack, Ficosterra, Titan Fire Systems, Activh2o, Nu-Rise, X-Net Software Solutions, Biometric Vox, Cherky y Global Cen han assistit a un programa de formació acadèmica dirigit a empreses que es troben en fases inicials i se'ls ajuda a continuar creixent i validant els seus projectes. Tal i com ho defineix el director del centre d'emprenedoria de la Universitat de Cambridge, Bruno Cotta, “Ignite combina ensenyament pràctic, sessions de mentors i assessorament, suport i consells experimentats dels principals empresaris i innovadors, que brinden als participants les eines, els contactes i la confiança per transformar les seves idees en projectes empresarials reeixits o empreses”.

Com explica Pedro Borges (LOQR), “assistir a Ignite Fast Track ha estat una oportunitat meravellosa, que ens permet aprofitar el coneixement de professors i empresaris molt experimentats, a més de conèixer l'ecosistema d'innovació de Cambridge”.

A més, tal i com apunta Pablo Pérez (Aquacorp), “és una forma de compartir amb altres start-ups conceptes oxidats i una manera de contrastar internacionalment el que estem fent”. També comparteix aquesta opinió Rubén Sánchez (Svmac), que defineix l'experiència com a positiva i gratificant. Per la seva part, Daniel Rosés (Faromatics) destaca el contacte amb altres emprenedors entusiastes que “amb motivacions semblants, permeten compartir visions de com avançar amb diferents models de negoci”.

L'objectiu d'aquest curs ha estat ajudar-los a validar els seus models de negoci i continuar impulsant el llançament dels seus productes i serveis en mercats globals. Miguel Pieras (Hustle Got Real) valora “les idees per aplicar en el nostre negoci a curt termini i per millorar l'experiència dels nostres clients”. Durant el curs s'ha posat el focus en diferents àrea de negoci: des de definir l'estratègia de màrqueting fins a com construir un gran equip, passant per la definició de la proposta de valor, el disseny d'un model de negoci, l'estratègia financera, el lideratge, habilitats de negociació…Segons José Mendoza (Power Track), “aquest curs m'ha permès aplicar coneixements i refrescar els adquirits, així com aplicar la xarxa de contactes i futures col·laboracions tant a nivell nacional com internacional”. Luis Lombana (Ficosterra) i Javier Escolano (Titan Fire) destaquen les noves idees que es porten per afrontar els reptes de la nova economia i per promocionar i desenvolupar les seves empreses. Bruno Pagalday (Activh2o) incideix en “la proximitat i la disponibilitat per ajudar de grans referents empresarials i de l'ecosistema emprenedor” i Luís Moutinho (Nu-Rise) afegeix que “sempre és genial i inspirador interactuar amb altres emprenedors”.

Gràcies als coneixements compartits, a la formació i ajuda rebuda pels mentors, els tallers realitzats, les presentacions dels projectes, entre altres activitats, alguns emprenedors destaquen que canviaran la forma de presentar la seva empresa als inversors. Sergio Jordan (X-Net Programari Solutions) assenyala que aquest programa li ha ajudat a determinar millor el seu segment d'usuaris i plantificar algunes proves que han de realitzar i afegeix que “aquest curs ha estat una oportunitat per validar el nostre projecte”. Un altre aspecte que indica Roberto Font (Biometrix Vox) d'aquesta experiència internacional és el fet d'haver pogut compartir una setmana “amb gent increïble, a més de ser un curs de molta utilitat”. Com comenta Carlos Camarero (Cherky), aquests dies de formació “han suposat poder sortir una mica de la rutina diària, guanyar perspectiva i veure que a l'hora d'emprendre gairebé tots tenim problemes comuns”. A José Martí (Global Cen), el curs li ha dotat d'eines per definir millor algunes estratègies, tant a nivell de mercat com equips de treball.

Premis consolidats de referència

Els Premis EmprenedorXXI, que compten amb el suport del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, a través de Enisa, són un guardó consolidat en el territori, els premis de referència per start-ups d'Espanya i Portugal i una iniciativa decisiva per a l'impuls dels millors projectes d'emprenedoria.

A més de l'accés a un dels programes d'acompanyament internacional, en aquesta edició, les empreses guanyadores a nivell sectorial han aconseguit una dotació econòmica de 25.000 euros i per part seva, les empreses amb major impacte en el seu territori han rebut 5.000 euros.

En total, l'última convocatòria ha distribuït prop de 525.000 euros en premis, la qual cosa converteix als Premis EmprenedorXXI en una de les convocatòries per emprenedors amb major dotació econòmica a Espanya i Portugal.

 

NOTÍCIES RELACIONADES