Nota de premsa

Els bancs d’aliments demanen ajuda per afrontar la cronificació de la pobresa alimentària

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Cap Llar Sense Aliments.

• La Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) alerta que encara hi ha més d’1,2 milions de persones que necessiten ajuda per cobrir les seves necessitats bàsiques d’alimentació.

• Les dades recollides en el primer trimestre del 2023 indiquen que el nombre de persones ateses torna a créixer en ciutats com Madrid i Barcelona a causa de la inflació.

• Per afrontar aquesta situació, la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank impulsen la quarta edició de la campanya solidària «Cap llar sense aliments».

 

La Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) alerta que la pobresa alimentària es continua cronificant a Espanya el 2023. Segons l’entitat, encara hi ha més d’1,2 milions de persones que necessiten ajuda per cobrir les seves necessitats bàsiques d’alimentació.

A més, en ciutats com Madrid i Barcelona, el nombre de persones ateses ha repuntat en el primer trimestre respecte de les dades del desembre del 2022. Ho constaten les últimes xifres recollides pel Banco de Alimentos de Madrid, que reporta un increment trimestral del nombre de persones beneficiàries del 2,6 %, amb 164.464 persones ateses; i pel Banc dels Aliments de Barcelona, que ha experimentat un creixement del 0,7 %, amb 138.103 usuaris.

Aquestes dades arriben en un moment en què els bancs d’aliments afronten grans dificultats per abastir-se. L’escalada dels preus provoca que cada cop rebin menys donatius i excedents als seus magatzems, motiu pel qual s’han vist obligats a reduir els lots de menjar que reparteixen a cada un dels seus beneficiaris. Durant el 2022, es va passar d’una mitjana nacional de 128 kg per persona l’any a 122 kg; i les quantitats continuaran baixant el 2023, segons les previsions de la FESBAL.

«Cap llar sense aliments»

Per afrontar aquesta situació, la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank impulsen la quarta edició de la campanya solidària «Cap llar sense aliments». Igual que en les edicions anteriors, la iniciativa arrenca amb l’aportació d’1 milió d’euros per part de la Fundació ”la Caixa”.

Fins al 7 de juliol, es poden fer donacions a través de Bizum, enviant una aportació a la causa 38014. També s’hi pot col·laborar a través de la xarxa de caixers automàtics de CaixaBank, a través de la plataforma de banca digital CaixaBankNow i mitjançant el portal www.caixabank.cat per als donants que no siguin clients de l’entitat. La quantitat total de les donacions es distribuirà per totes les províncies espanyoles a través dels 54 bancs dels aliments associats a la FESBAL.

Entre les edicions del 2020, el 2021 i el 2022, aquesta iniciativa ha recaptat prop de 7,5 milions d’euros, amb els quals es van aconseguir 7.900 tones d’aliments bàsics. Tant la FESBAL, com la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank fan una nova crida a les empreses i la societat espanyola perquè continuïn mostrant la seva solidaritat amb les persones que més ho necessiten.

«En aquesta nova edició de la campanya, vull agrair la llarga i fructífera col·laboració de la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank amb la FESBAL en una situació en la qual moltes famílies afronten grans dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques d’alimentació», ha assegurat el president de la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL), Pedro Miguel Llorca.

«En aquests últims anys de crisis encadenades, els bancs d’aliments estan duent a terme una labor imprescindible per a les persones més vulnerables. Som conscients tant del seu esforç com de la situació de necessitat que pateixen milers de famílies. Per això, un any més, mantenim el nostre compromís amb els bancs d’aliments i obrim la campanya amb l’aportació d’1 milió d’euros. Animem totes les empreses i tota la ciutadania a sumar-se a aquest petició d’ajuda per reduir la bossa de pobresa alimentària i estar a prop dels qui més ho necessiten», afirma el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

«CaixaBank s’uneix a la campanya per posar al servei dels bancs d’aliments i de les persones que vulguin fer una aportació tot el seu coneixement sobre mitjans de pagament i la potència tecnològica dels seus canals digitals. Facilitar els donatius a “Cap llar sense aliments” és una iniciativa fonamental dins de la vocació social que té l’entitat», ha apuntat el director d’Acció Social de CaixaBank, Josep Parareda.

Tota la informació de la campanya i de les diferents formes de col·laboració es pot trobar a la pàgina www.capllarsensealiments.org.

 

NOTÍCIES RELACIONADES