Nota de premsa

CaixaBank impulsa un programa per canalitzar excedents de material de les empreses a entitats socials

El programa “ReUtilitza'm” aspira a crear una xarxa empresarial de solidaritat entre companyies amb material en desús o descatalogat i entitats socials que el necessiten

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Col-laboració amb una entitat social a la que s’ha donat material d’una oficina CaixaBank

• La iniciativa es basa en la infraestructura desenvolupada per l'entitat financera per cedir els seus propis excedents, així com en el seu ampli coneixement de les entitats socials gràcies a la capil·laritat territorial de la xarxa d'oficines.


CaixaBank presenta el programa “ReUtilitza'm”, un projecte creat per Acció Social mitjançant el qual l'entitat financera dirigida per Gonzalo Gortázar coordinarà la col·laboració entre empreses clients que tenen materials excedents en bon estat i entitats socials solidàries que els necessiten.

La iniciativa parteix d'una experiència interna creada per canalitzar l'excedent de mobiliari i dispositius informàtics de l'entitat cap a entitats socials. A l'organització i la infraestructura desenvolupades per a aquest fi, s'uneix l'ampli coneixement que CaixaBank té del mapa d'entitats socials a Espanya, gràcies a la xarxa d'oficines més gran del sector, i de les ajudes de la Fundació “la Caixa” a projectes locals de suport a col·lectius vulnerables. Només el 2020, 7.000 entitats socials s'han beneficiat de diferents tipus d'ajuda.

Per tots aquests motius, CaixaBank ha decidit impulsar “ReUtilitza'm” com un més dels programes d'Acció Social, la missió del qual és sensibilitzar al teixit empresarial i convidar-lo a sumar-se a aquesta iniciativa de la reutilització d'excedents, contribuint així a crear una xarxa empresarial de solidaritat.

Gràcies a aquest programa ja s'han realitzat els primers lliuraments de material reutilitzable a entitats socials com Cáritas, Banc d'Aliments, AECC, Creu Roja, o Projecte Home, així com a nombroses organitzacions d'àmbit local, entre les quals figuren algunes com Autismo Burgos, Grupo Fundación Ramon Noguera, ASPAYM, Procomar, Viver de Bell-lloc, Fundación CIEES, ADES, Federación de Deporte Adaptado de Bizkaia, AMPANS, Fundació Natzaret, Radio ECCA Fundación Canaria, Fundación Pioneros, entre d’altres.

A través del seu gestor de CaixaBank

Les empreses interessades en participar al programa “ReUtilitza'm” poden aportar material dirigint-se al seu gestor de referència a CaixaBank i proposar donacions de materials en desús, articles descatalogats o devolucions de clients que es trobin en bon estat. D'acord amb l'empresa donant, el gestor realitzarà la cerca de les entitats socials que necessitin aquest tipus de materials. A la vegada, CaixaBank buscarà entitats que necessitin aquests materials per a ús propi o dels seus beneficiaris i els posarà en contacte amb l'empresa per organitzar el lliurament. En cap cas, s'acceptarà que el material donat vagi destinat a la seva comercialització.

Triple benefici per a les empreses

El programa, que s'alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, aporta diversos beneficis a les empreses participants. D'una banda, s'eviten costos d’emmagatzematge i de destrucció de material. D'altra banda, incideix en la millora de la reputació social de l'empresa (RSC) contribuint a la sostenibilitat i la reducció de residus, allargant la vida útil dels articles donats. Finalment, reforça el seu compromís social ajudant a nombroses entitats locals socials centrades en l'atenció a col·lectius desfavorits. 

La capil·laritat territorial, clau en el coneixement de les necessitats socials

CaixaBank és l'entitat financera amb la xarxa comercial més gran del sector a Espanya i la més gran capil·laritat territorial, ja que és present en el 100% de les poblacions de més de 10.000 habitants i en el 94% de les de més de 5.000 persones. En 229 municipis, és l'única entitat financera present. Aquesta àmplia distribució permet detectar necessitats socials d'àmbit local, així com conèixer els projectes d'organitzacions i entitats que poden pal·liar aquestes situacions i aconseguir suport econòmic per a ells del pressupost cedit per la Fundació “la Caixa”.

El 2020, el 89% de les oficines de CaixaBank repartides a tota Espanya han canalitzat aquestes aportacions de la Fundació “la Caixa” a projectes en benefici de la societat i les comunitats locals. La majoria de les aportacions han anat dirigides a pal·liar els efectes socioeconòmics provocats per la Covid-19, amb accions destinades a col·lectius en exclusió social i pobresa; programes destinats a millorar la qualitat de vida de les persones grans, col·lectius amb necessitats especials o malalts; accions vinculades amb la gent gran; així com projectes d'inserció laboral.

Entre les iniciatives secundades, es troben accions de distribució d'aliments, de la mà de menjadors socials, a col·lectius vulnerables; lliurament de material escolar i tecnològic per a la infància en risc d'exclusió, així com la dotació de tauletes a residències per a la gent gran. 

CaixaBank, referent en banca socialment responsable 

L'Acció Social és un dels pilars del Pla de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de CaixaBank, dins del seu model de banca socialment responsable.

A més de la contribució als projectes socials d'àmbit local, l'entitat dona suport, a través de la seva Acció Social, al programa de voluntariat corporatiu, amb més de 12.000 membres, dels quals prop de 4.600 han participat activament en més de 4.200 activitats en 2020. Gràcies a tots ells s'ha contribuït a ajudar a més de 133.000 persones vulnerables en tot el país en matèria d'educació financera i inserció laboral, salut, pobresa infantil, entre altres accions.

Quant a altres iniciatives clau per al model de banca socialment responsable de CaixaBank, destaca l'activitat en microcrèdits. L'entitat és l'única que ofereix microcrèdits a persones amb garantia personal i sense avals, a través de MicroBank, per ajudar-los a impulsar els seus projectes.

L'actuació responsable de CaixaBank ha estat reconeguda pels principals organismes internacionals. El Dow Jones Sustainability Index la situa entre els millors bancs mundials en termes de responsabilitat corporativa. L'organització internacional CDP, per part seva, la inclou com a empresa líder contra el canvi climàtic. A més, les seves filials VidaCaixa i CaixaBank Asset Management han obtingut la màxima qualificació (A+) en els Principis d'Inversió Sostenible que dona suport a Nacions Unides.

 

NOTÍCIES RELACIONADES