Nota de premsa

CaixaBank i BEI Global reforcen el suport a les empreses marroquines en el marc de la iniciativa ‘Tajawouz’

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats de l'entitat en el tercer trimestre de 2023.

• El Banc Europeu d’Inversions (BEI) posa a disposició de CaixaBank una línia de crèdit d’uns 330 milions de dirhams (30 milions€) per donar suport a les micro, petites i mitjanes empreses (mipimes) marroquines.

• Aquest finançament forma part de la iniciativa ‘Tajawouz’, destinada a promoure la inclusió financera de les mipimes marroquines a través d’institucions financeres especialitzades.

• L’acord està en consonància amb els objectius del govern marroquí en matèria de política industrial i integració de les mipimes en les cadenes de valor mundials.

 

El Banc Europeu d’Inversions (BEI), a través de BEI Global, la seva nova branca de desenvolupament i cooperació internacional, i CaixaBank anuncien la signatura d’un acord de finançament per valor de 330 milions de dirhams (30 milions €) destinat a reforçar el suport a les micro, petites i mitjanes empreses marroquines (les conegudes com mipimes). Aquesta operació s’inscriu en el marc de la iniciativa ‘Tajawouz’, l’objectiu de la qual és, sobretot, ajudar els bancs comercials a arribar a un nombre més gran de mipimes, permetent-los així beneficiar-se d’una oferta de finançament més amplia i de millors condicions de préstec. La iniciativa ‘Tajawouz’ també dona suport als objectius de l’Associació Verda firmada entre la UE i el Marroc l’octubre del 2022.

CaixaBank es dirigeix a les mipimes amb forts vincles amb Europa, en sectors i cadenes de valor que beneficien les economies de ambdós costats del Mediterrani. Aprofita els seus coneixements i experiència a Espanya per fer arribar al mercat marroquí innovacions en productes de finançament per a les mipimes.

A més, aquesta operació s’alinea plenament amb els objectius del govern marroquí en matèria d’acompanyament a les pimes i al seu programa de desenvolupament industrial, que posa l’accent en la importància d’integrar les empreses marroquines en les cadenes de valor mundials, reforçant al mateix temps les seves normes tècniques, mediambientals, socials i de governança, així com la seva productivitat. Aquest finançament també ajudarà a complir millor les normes i requisits dels compradors europeus, augmentant així la competitivitat de les empreses marroquines.

Aquest préstec permetrà a la sucursal de CaixaBank al Marroc augmentar el seu finançament en dirhams marroquins (MAD) als proveïdors locals de les grans empreses marroquines. En aquest marc, es podran utilitzar fons addicionals de la UE per protegir les petites empreses dels riscos de canvi de divises.

“Moltes microempreses, petites i mitjanes empreses de Marroc tenen dificultats per invertir i desenvolupar-se. Per aquest motiu, el BEI, a través del BEI Global, la nostra nova branca dedicada al desenvolupament fora de la UE, s’ha fixat l’objectiu de finançar-les i acompanyar-les encara més, reforçant així el nostre suport a l’economia marroquina, la inclusió financera i la creació d’ocupació”, declara el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix. I afegeix: “Amb  aquest primer préstec a la sucursal marroquina de CaixaBank, el nostre objectiu és arribar a més empreses propietàries o creadores de nous nínxols de mercat, facilitant el seu accés al finançament i la seva integració en les cadenes de valor locals i internacionals”.

D’altra banda, Ignacio Pino, country manager de CaixaBank al Marroc, declara: “CaixaBank, banc líder a Espanya, està compromès amb el finançament de les empreses i el suport al teixit industrial. Aquest és també el cas de Marroc, on tenim llicència bancària des de fa 15 anys i oficines a les ciutats de Casablanca, Tànger i Agadir. Estem orgullosos de la confiança que el BEI ha depositat en l’entitat, amb aquest préstec inaugural, que esperem que sigui un impuls per a les micro, petites i mitjanes empreses marroquines en el seu dia a dia”.

Sobre el Banc Europeu d’Inversions (BEI)

El BEI és un soci privilegiat del Marroc des de fa més de 40 anys. El BEI finança el desenvolupament i l’execució de projectes clau en sectors essencials de l’economia marroquina com el suport a les empreses, l’agricultura, l’aigua i el sanejament, l’educació, la sanitat, el transport o les energies renovables.

BEI Global, la branca especialitzada del Grup BEI, es proposa incrementar l’impacte de la cooperació internacional i del finançament del desenvolupament. BEI Global aspira a fomentar una cooperació més sòlida i centrada a través de l’Equip Europa juntament amb altres institucions de finançament del desenvolupament i la societat civil. El BEI Global apropa el Grup a la població, les empreses i les institucions locals a través de les nostres oficines repartides per tot el món.

 

NOTÍCIES RELACIONADES