Nota de premsa

CaixaBank Dualiza i AgroBank col·laboren amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per buscar vocacions al camp a través de l'FP

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Imatge de la campanya.

• Les tres entitats llancen una campanya que mostra la realitat que s'amaga en el sector agrari.

• L'element central de la mateixa és la història real d’en Ferran, un jove valencià que actualment està estudiant el seu doctorat a la Universitat de València després d'encarrilar la seva vida personal i professional gràcies a l'FP i al camp.

• Segons l'Observatori de l'FP, el repte principal que afrontarà el sector serà el de trobar nous treballadors per substituir els qui començaran a jubilar-se immediatament. De fet, fins al 2035 generarà gairebé 310.000 oportunitats d'ocupació per reemplaçament.

 

CaixaBank Dualiza i AgroBank amb la col·laboració del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació han iniciat una campanya per mostrar la realitat alternativa que s'amaga en el sector agrari i que pot ser referent per a molts dels joves que han de decidir el seu futur acadèmic.

L'element central de la campanya és la història real d’en Ferran, un jove agricultor valencià que actualment es troba estudiant el seu doctorat a la Universitat de València després d'haver cursat Enginyeria Agrònoma.

A través d'un vídeo, Ferran relata com la seva vida va canviar gràcies a la Formació Professional, ja que "a l'institut mai em va anar bé en els estudis" perquè "la metodologia d'estar assegut en una cadira rebent una informació no era per a mi, jo necessitava aprendre fent. Vaig decidir estudiar una FP amb l'elecció de tornar a les meves arrels, una FP del món agrari. Els meus avis eren agricultors i vaig reprendre aquesta tornada al camp, aquesta passió".

Aquesta elecció, que "em va començar a apassionar des del minut u" va ser la que li va permetre agafar les regnes del seu futur, però també de la seva vida.

La campanya s'ha llançat en el considerat com a període d'orientació en el qual els centres educatius exposen la seva oferta formativa i esdeveniments com la fira AULA tracten d'oferir opcions a molts joves que encara no han decidit què estudiar.

D'una banda, es busca que tots els estudiants visualitzin la realitat actual de la Formació Professional, un itinerari de primer nivell que pot conduir a aconseguir objectius vitals de la mateixa manera que un altre tipus de formacions, que no suposa un fi en si mateixa sinó un camí cap a l'ocupació o cap a uns estudis superiors i que,  com subratlla el mateix Ferran, "no és un camí secundari sinó un camí alternatiu que et pot portar a aconseguir, fins i tot millor, els teus propis objectius".

De l'altra, apropar molts a un món agrari que compta amb elements de tecnologia i innovació similars als que de qualsevol indústria avantguardista del nostre país.

Segons l'Observatori de l'FP, el repte principal que afrontarà el sector serà el de trobar nous treballadors per substituir els qui començaran a jubilar-se immediatament. De fet, fins al 2035 generarà gairebé 310.000 oportunitats d'ocupació per reemplaçament.

A banda d'això, haurà de ser capaç de facilitar qualificació a molts dels professionals que actualment treballen en el camp.

El sector destaca per l'alta presència de persones amb un nivell formatiu que no supera l'ESO, el 64,8%, la qual cosa converteix la Formació Professional en estratègica per impulsar la seva productivitat.

Un 17,2% dels treballadors comptarien amb FP, un 10,2% amb Batxillerat i a penes un 7,3% amb formació universitària.

CaixaBank Dualiza                                                              

CaixaBank Dualiza és el compromís de la Fundació per la Formació Dual CaixaBank amb la promoció i la difusió de la Formació Professional, així com del paper fonamental que aquesta modalitat formativa ha de jugar en el futur de la societat.

Només a través de més formació es pot aconseguir una societat més cohesionada en la qual es redueixin les desigualtats.

Per a això, CaixaBank Dualiza dona suport a les demandes dels docents i dels centres educatius i treballa amb empreses per a la capacitació dels futurs professionals i la millora de la seva ocupabilitat.

Des del seu inici, tota la seva activitat ha beneficiat més de 35.000 estudiants, 3.700 empreses i 2.500 centres educatius.

AgroBank, compromís financer, social i d' innovació amb el sector agro

AgroBank, la línia de negoci agroalimentari de CaixaBank, és la primera entitat financera del sector agroalimentari a Espanya per presència d'oficines i quota de mercat. Un de cada dos agricultors i ramaders d'Espanya és client d'AgroBank, que compta amb una proposta de valor compromesa amb el món rural des del punt de vista financer, social i d'innovació.

L'aposta d'AgroBank pel sector agroalimentari s'ha vist reforçada després d'un 2023 en el qual es van finançar prop de 28.500 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement del 3% respecte a l'any anterior. Això posa de manifest el suport permanent de CaixaBank a un sector essencial com és l'agroalimentari.

Tot això és possible gràcies al fet que CaixaBank compta amb la xarxa d'oficines més extensa d'Espanya, cosa que la situa com l'entitat financera amb la major xarxa de sucursals especialitzades i presència en petits municipis.

AgroBank considera que un dels principals reptes del sector és el relleu generacional, per a la qual cosa ha posat en marxa al costat del Basque Culinary Center la iniciativa 'Impulso Agro', dirigida a visibilitzar joves que, a través del seu treball i els seus projectes, estan contribuint a la transformació del sector agroalimentari espanyol. De la mateixa manera, AgroBank mostra el seu suport al paper de la dona rural, a través de diferents iniciatives entre les quals destaquen el programa de mentoring 'Creixem Juntes' en col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, o la Càtedra 'Dona, Empresa i Món Rural' amb la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM).

A més, l'entitat té un fort compromís amb la sostenibilitat i la digitalització del sector, amb l'objectiu d'impulsar la seva transformació. En aquest sentit, ha llançat la segona edició d''AgroBank Tech Digital INNovation', un programa d'acceleració de startups per al sector agroalimentari. Amb aquesta iniciativa, que es realitza en col·laboració amb Innsomnia, l'entitat es posiciona com el principal referent per oferir al sector solucions tecnològiques.