Nota de premsa

CaixaBank, Commerzbank, Erste Group, Bank of Montreal, IBM i UBS innoven amb una plataforma oberta de comerç internacional basada en “blockchain”

• La plataforma està dissenyada per donar suport a les operacions comercials amb béns físics.

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts

CaixaBank, Commerzbank, Erste Group i Bank of Montreal s'han unit a una iniciativa d'UBS i IBM per crear una nova plataforma de comerç internacional basada en tecnologia blockchain. La nova plataforma, denominada “Batavia” i a la que poden unir-se organitzacions de totes les parts del món, s'ha dissenyat per donar suport financer a les operacions de comerç amb béns físics.

Batavia es basa en el projecte iniciat per UBS i IBM per crear una plataforma de comerç exterior a partir de la tecnologia blockchain Hyperledger Fabric. El desenvolupament s'ha realitzat de manera col·laborativa entre els cinc bancs i IBM, i ha comptat amb l'assessoria d'experts de la indústria del transport i de clients de les entitats financeres, amb l'objectiu d'assegurar que la plataforma sigui prou flexible i intuïtiva per als usuaris. Batavia preveu definir una transacció pilot per a principis de 2018.

Transaccions més eficients i transparents

Dissenyada per poder realitzar operacions més eficients, transparents i rendibles, la nova plataforma ajudarà a les organitzacions a construir, de manera més fàcil, xarxes de comerç globals amb múltiples socis. Batavia permetrà a les diferents parts involucrades en una transacció seguir el procés d'un enviament des del moment en que aquest deixa el magatzem fins que es carrega en un avió, camió o vaixell i arriba al port receptor, de manera que els pagaments s'alliberen automàticament a mesura que es compleixen els diversos passos.

La plataforma ajudarà a connectar als participants en una única xarxa, un ecosistema amb potencial per transformar el comerç a escala mundial. El caràcter obert de la iniciativa ajudarà també a crear noves vies de comerç, atraurà a nous agents al mercat i accelerarà processos que abans resultaven extremadament costosos en termes de temps i d'inversió. La plataforma està oberta a la participació de nous membres, incloent bancs, empreses i institucions reguladores.

Una xarxa de caràcter obert

Tradicionalment, les parts involucrades en una operació de comerç exterior, des dels compradors als venedors, els seus respectius bancs, els responsables del transport, els inspectors i els reguladors, han confiat en grans volums de documentació en format paper per fer transaccions de manera segura. Aquest procés pot trigar setmanes, genera costos i ser font d'errors. Els retards i la falta de transparència poden fer difícil per a les empreses accedir a finançament i limiten la seva capacitat per comerciar en l'àmbit internacional i fer créixer el seu negoci. La plataforma Batavia eliminarà la necessitat de comparar documents i permetrà a compradors, venedors i bancs executar les transaccions amb un alt grau d'eficiència i de transparència.

La tecnologia blockchain facilita la transparència mitjançant la digitalització d'acords inscrits en un llibre de registres permanent i immutable que poden llegir totes les parts involucrades en una operació. L'estat d'un contracte, des del seu inici fins al seu compliment, s'actualitza a través de sensors IoT o d'informació proporcionada pels usuaris. Batavia permetrà estalviar temps i reduir costos al garantir la veracitat de les dades, reduir els processos de verificació per terceres parts i minimitzar el potencial d'errors, falsificacions o conflictes. Si tots els participants en una transacció poden accedir a una versió compartida totalment veraç, es pot interactuar amb major confiança, construir xarxes majors i millor distribuïdes i incrementar l'activitat comercial.

Un model d’innovació centrat en el client

Segons indica Jordi Fontanals, director executiu de Mitjans de CaixaBank, “a la nostra entitat treballem amb un model d'innovació completament centrat en el client, utilitzant la tecnologia i creant productes innovadors per recolzar a les empreses i a les persones. Aprofitar la tecnologia blockchain ofereix un enorme potencial per manejar la digitalització, però el més important és que aplana el camí per a projectes internacionals en col·laboració amb múltiples socis, creats i dissenyats per servir als nostres clients. Batavia és un clar exemple, que ens permet reforçar els nostres serveis de comerç exterior que proporcionem a clients amb operacions comercials a tot el món”.

Per la seva banda, Bernd Laber, executiu de Trade Finance & Cash Management, de Commerzbank AG, indica que “Commerzbank processa al voltant del 30% del comerç exterior alemany i una quota significativa de les activitats de comerç exterior europeu. Com a soci principal per al finançament del comerç internacional, ajudem als nostres clients amb solucions premium, així com en la mitigació de riscos. Amb aquesta col·laboració i la plataforma prevista, ens esforcem per estar a l'avantguarda de la tecnologia moderna en la transformació digital dels processos de finançament del comerç internacional.

“Erste Group està compromesa amb la implementació d'innovacions que proveeixen als nostres clients de major transparència, eficiència i nivell de servei per aconseguir els seus objectius de negoci. Amb el seu potencial per transformar les operacions de comex, la plataforma Batavia promet impulsar el comerç mundial, al mateix temps que enforteix un pilar bàsic en la prosperitat econòmica de les nostres regions”, afirma Patrick Götz, director de productes corporatius de circulant a la seu de Viena Erste Group Bank AG.

Beat Bannwart, director d'Innovació Estratègica i Desenvolupament de Negoci i de Clients Corporatius i Institucionals d'UBS, apunta que “avui dia, el procés d'assegurar i finançar el comerç és molt enutjós per a les empreses. A través d'una col·laboració amb els nostres clients, aspirem a innovar la seva experiència a través d'una forma simple, digital i automatitzada per organitzar, assegurar i finançar les seves transaccions de comerç internacional aprofitant les noves tecnologies i creant un ecosistema obert”.

“En treballar amb centenars de clients per implementar solucions de blockchain, el finançament del comerç global s’ha revelat com una de les solucions més sol·licitades a l’àrea d’innovació”, explica Fabio Keller, director de projecte d'IBM. A més, afegeix que “potenciar la creació de grans xarxes, globals i multimodals que aportin transparència i confiança a cada pas del procés és el que fa a Batavia una plataforma amb molt potencial per transformar la manera com les empreses de tot el món fan negocis entre elles”.

Sobre BMO Financial Group

Fundada l’any 1817 i amb 200 anys d'història, BMO Financial Group és un proveïdor de serveis financers altament diversificat amb seu a América del Nord. Amb uns actius de 709.000 milions de dòlars a 30 de juliol de 2017 i amb més de 45.000 empleats, BMO ofereix una àmplia gamma de serveis bancaris personals i comercials, gestió de patrimoni i productes i serveis de banca d'inversió a més de 12 milions de clients i duu a terme negoci a través de tres grups operatius: Banca Personal i Comercial, Gestió de Patrimoni i BMO Mercat de Capitals.

Sobre Commerzbank

Commerzbank és un banc comercial líder en l'àmbit internacional amb sucursals i oficines en gairebé 50 països. En els dos segments de negoci de clients particulars i pimes, així com en clients corporatius, ofereix una cartera integral de serveis financers alineats amb les necessitats dels clients. Commerzbank finança el 30% del comerç exterior alemany i és líder en finançament per a clients corporatius a Alemanya. Gràcies al seu profund coneixement del sector en l'economia alemanya, és el proveïdor líder de productes del mercat de capitals. Les seves filials Comdirect a Alemanya i mBank a Polònia són dos els bancs online més innovadors a nivell mundial. Amb aproximadament 1.000 filials, Commerzbank té una de les xarxes de sucursals més extenses entre els bancs privats alemanys.

En total, Commerzbank ofereix els seus serveis a més de 18 milions de clients privats i pimes, així com a més de 60.000 clients corporatius, multinacionals, proveïdors de serveis financers i clients institucionals. El banc, fundat l’any 1870, està present a les majors borses de valors del món. L’any 2016, va generar uns ingressos bruts de 9.400 milions d'euros i uns 49.900 llocs de treballs.

Sobre Erste Group

Erste Group és el proveïdor líder de serveis financers a la zona oriental de la Unió Europea i el primer banc d'empreses a la regió. Al voltant de 47.000 empleats d'Erste Group donen servei a 16 milions de serveis en 2.600 oficines, repartides en set països: Àustria, República Txeca, Eslovàquia, Romania, Hongria, Croàcia i Sèrbia. En el primer semestre de 2017, Erste Group va aconseguir 218.000 milions en actius totals, un benefici net de 624 milions d'euros i una ràtio de capital Tier-1 del 13,2% (CET1, Basilea III, phased in).

Sobre IBM

IBM és el líder en solucions blockchain en codi obert dissenyades per a empreses. Com un dels primers membres de Hyperledger, una col·laboració de codi obert per avançar en les tecnologies blockchain entre indústries, IBM recolza el desenvolupament de blockchains d'organització oberta. IBM ha treballat amb més de 400 clients de la industria de serveis financers, cadenes de subministrament, IoT, gestió de riscos, gestió de drets digitals i assistència mèdica per implementar aplicacions de blockchain. Per a més informació sobre IBM Blockchain, visita www.ibm.com/blockchain


Sobre UBS

UBS proporciona assessorament financer i suport a clients adinerats, institucionals i corporatius a tot el món, així com a clients privats a Suïssa. L'estructura operacional del Grup consta del nostre Centre Corporatiu i cinc divisions de negoci: Gestió de Béns, Gestió de Béns a Amèrica, Banca Personal i Corporativa, Gestió d'Actius i Banc d'Inversió. L'estratègia d'UBS es basa en la força de tots els seus negocis i se centra a les àrees en les quals sobresurt, intentant aprofitar les perspectives de creixement de les empreses i regions on opera, amb l'objectiu de generar un retorn atractiu i sostenible per als seus accionistes. Tots els seus negocis són eficients en capital i es beneficien d'una potent posició competitiva als mercats que ha establert com a target.


Sobre CaixaBank

CaixaBank és l’entitat líder en banca retail a Espanya, amb una quota de penetració de clients particulars com la seva entitat principal del 25,7%. El banc presidit per Jordi Gual, i del qual Gonzalo Gortázar és conseller delegat, té prop de 16 milions de clients al mercat ibèric i 5.468 oficines, la xarxa comercial més gran de la península.

CaixaBank ha estat triat Best Bank in Spain 2017 (Millor Banc a Espanya) per part de la publicació britànica Euromoney, per quarta vegada consecutiva. Enguany, Euromoney també ha premiat a CaixaBank, per tercera vegada consecutiva, com la millor entitat de banca privada a Espanya. D’altra banda, la revista novaiorquesa Global Finance ha guardonat a CaixaBank com a Millor Banc a Espanya (Best Bank in Spain 2017).

 

NOTÍCIES RELACIONADES