Nota de premsa

CaixaBank col·labora amb la Feria del Libro de Madrid al concurs de 'Els petits gegants de la lectura' en què participaran gairebé 8.000 escolars de set autonomies

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Nens animant els seus companys a la final de l'any passat dels Petits Gegants de la lectura. ©Isabel Infantes.

• L'activitat està concebuda com un joc de lectura en veu alta per a escolars de Primària de col·legis d'Andalusia, Astúries, Canàries, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, la Comunitat de Madrid i La Rioja.

• La directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank, María Luisa Martínez Gistau, ha destacat "el compromís de l'entitat amb la cultura i amb el foment de la lectura des d'edats molt primerenques".

• La directora de la Feria del Libro de Madrid, Eva Orúe, ha posat en valor que "la pedrera de lectors no s'esgota" i ha agraït "a professors, centres, biblioteques i, per descomptat, alumnes, que ens ajuden en aquesta tasca tan gratificant".

 

CaixaBank col·labora amb la Feria del Libro de Madrid a la fase de les finals autonòmiques de 'Els petits gegants de la lectura'. L'entitat financera recolza el concurs en què participaran gairebé 8.000 escolars de Primària de col·legis d'Andalusia, Astúries, Canàries, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid i La Rioja. 'Els petits gegants de la lectura' és un joc en què els joves participants competeixen en una batalla literària, mostrant les seves habilitats en la lectura en veu alta i intentant captivar el jurat amb el seu talent.

En aquesta edició està previst que participen més de 4.300 alumnes de 4t curs de Primària que llegiran en veu alta, i més de 3.500 escolars de 5é i 6é de Primària que faran de jurat i elevaran a quasi 8.000 els participants d'enguany. En un mes es coneixerà els finalistes de la present edició.

"Primer, van llegir als col·legis; ara, els guanyadors de la competició als centres lluiten per aconseguir el seu passi a la gran final que se celebrarà a la Feria del Libro de Madrid. És emocionant saber que, per arribar fins aquí, han triat i defensat les seves lectures. És emocionant veure com han fet el pas de compartir-les en veu alta, com un costum gairebé perdut reviu de la mà d'aquests petits gegants que s'apropien i donen vida a la lletra impresa", ha explicat la directora de la Feria de Madrid, Eva Orúe.

CaixaBank, patrocinador oficial de la Feria del Libro de Madrid que se celebrarà del 31 de maig al 16 de juny al Retiro, brinda un suport a aquest concurs, reconeixent la importància de fomentar l'amor per la lectura des d'una edat primerenca.

En aquest sentit, la directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank, María Luisa Martínez Gistau, ha destacat "el compromís de CaixaBank amb la cultura, en general, i amb el foment de la lectura des d'edats molt primerenques, en particular". "Cal promoure la lectura des de petits, ja que és un dels millors mecanismes per al desenvolupament intel·lectual dels menors en fomentar la imaginació i la creativitat; i quina millor manera que fer-ho de la mà de Feria del Libro de Madrid", ha apuntat.

El doble de col·legis que la passada edició

El concurs ha experimentat un creixement significatiu en comparació amb l'edició anterior. El passat mes de novembre, els seus organitzadors van comunicar que el joc ampliava el seu abast amb la participació de col·legis d'Andalusia i Canàries. Posteriorment, se sumaria també La Rioja a les comunitats autònomes que repeteixen en aquesta edició, com són la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, Astúries i Castella-La Manxa.

En paraules de Magalí Guerrero, especialista en Literatura i Lingüística Espanyola —i artífex de l'adaptació del joc a l'àmbit hispànic—, "el creixement del joc dona idea de l'acollida tan extraordinària que ha tingut. Estem doblant el nombre de col·legis participants de l'any passat. S'estan acabant les lectures en els mateixos i hem començat la fase de les 21 semifinals i set finals autonòmiques". L'àmbit escolar cedeix el testimoni a les biblioteques en aquests moments i "es converteixen en punt de trobada i celebració al voltant de la literatura infantil i juvenil, i pont dels alumnes amb els representants de la cadena del llibre", ha afegit Guerrero, sent aquest últim un dels grans assoliments del concurs.

"La segona fase del joc, que comença amb les semifinals, es desenvolupa en quatre setmanes frenètiques que culminen amb les finals autonòmiques", ha destacat Carlos Alonso Pérez-Fajardo, coorganitzador de ‘Els petits gegants de la lectura’. "Pel camí haurem mobilitzat gairebé 8.000 nens en aquest projecte de foment de la lectura, dels quals més de 2.500 seran a les semifinals i les finals", ha assegurat.

"Felicitem-nos perquè la pedrera de lectors no s'esgota. I donem les gràcies als qui —professors, centres, biblioteques i, per descomptat, alumnes—, ens ajuden en aquesta tasca tan gratificant", ha traslladat la directora de la Feria del Libro de Madrid.

En la mateixa línia ha opinat Alonso, per a qui "tot això no seria possible sense la implicació de tots els col·laboradors que participen en el projecte, des dels col·legis que inscriuen a les seves classes amb tant d'entusiasme, les biblioteques que organitzen i acullen aquesta segona fase, totes les institucions públiques que donen suport des dels seus respectius estaments, i els patrocinadors de dins i fora del sector del llibre que estan impulsant aquest projecte".

Calendari de finals autonòmiques

En total se celebraran set finals autonòmiques en les quals representants de CaixaBank participaran activament:

  • El 26 de gener, a la Biblioteca Municipal de La Laguna a Tenerife que acollirà la final de Canàries.
  • El 2 de febrer, al Centro cultural García Lorca de Granada que serà el lloc de trobada de la final d'Andalusia.
  • El 5 de febrer, al Teatro Auditorio Emilio Gavira de Alcázar de San Juan (Ciudad Real) que es convertirà en escenari de la final de Castella-La Manxa.
  • El 8 de febrer, a la Biblioteca Municipal Rafael Azcona de Logronyo que acollirà la final de La Rioja.
  • El 9 de febrer, al Instituto Castellano y Leonés de la Lengua a Burgos que serà el punt de trobada de la final autonòmica de Castella i Lleó.
  • El 12 de febrer, a l'oficina 'all in one' de CaixaBank a Madrid que acollirà la final de la Comunitat de Madrid.
  • El 19 de febrer, Gijón tancarà la fase de finals autonòmiques amb el matx d'Astúries. La localització exacta està pendent de confirmació.

Sobre 'Els petits gegants de la lectura'

'Els petits gegants de la lectura' és una iniciativa inspirada en diverses iniciatives europees, especialment en la que es duu a terme a França des del 2012, l'objectiu de la qual és promoure la lectura en clau lúdica.

La mecànica del joc és senzilla: els nens i nenes de la classe participant llegeixen en veu alta un text de la seva elecció durant tres minuts. Els millors, triats per companys, companyes i jurats, a mesura que van superant les diferents fases eliminatòries, avancen fins a la final.

A més de fomentar la lectura i la bibliodiversitat, la segona edició torna a posar en valor el paper que exerceixen tots els esglaons de la cadena del llibre en l'accés d'aquests petits gegants a la lectura.

 

NOTÍCIES RELACIONADES