Nota de premsa

CaixaBank col·labora amb el Banc Central Europeu en un exercici experimental per al desenvolupament d'un prototip de pagaments immediats amb l'euro digital entre persones de l'eurozona

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
CaixaBank ha codesenvolupat amb el Banc Central Europeu un prototip de wallet de pagaments entre persones amb l'euro digital.

• L'entitat dissenya una aplicació mòbil que simula l'operativa per a enviar i rebre diners de manera instantània entre particulars.

• La solució en proves, que no tindrà ús en properes fases ni tampoc en el projecte de l'euro digital, podria en principi integrar-se en la banca digital de les entitats i complementaria als mitjans de pagament entre persones ja existents, amb valor afegit en la millora de la privacitat: l'usuari podria operar sense compartir les seves dades i mantindria la confidencialitat de les seves transaccions.

• El BCE, que continua investigant com podria posar-se en marxa un euro digital, publica en la seva pàgina web les conclusions extretes dels prototips presentats per les organitzacions seleccionades en la convocatòria internacional de col·laboració amb el projecte.

 

CaixaBank ha codesenvolupat amb el Banc Central Europeu un prototip de wallet de pagaments entre persones amb l'euro digital.

L'entitat va ser seleccionada al setembre pel Banc Central Europeu (BCE) en el marc d'una convocatòria internacional adreçada a proveïdors de serveis de pagament, bancs i altres empreses rellevants per a la creació de prototips de serveis de pagament com a part de la fase de recerca per a preparar un possible llançament de l'euro digital. CaixaBank ha estat l'únic banc escollit per a participar en aquesta iniciativa del BCE.

CaixaBank, amb àmplies capacitats digitals que han convertit a l'entitat en referència internacional en serveis financers i en mitjans de pagament innovadors, va rebre l'encàrrec de desenvolupar una possible solució per a pagaments entre persones (P2P).

La proposta presentada al BCE es basa en una aplicació mòbil en la qual l'usuari podria visualitzar fàcilment el seu saldo en euros digitals i els moviments realitzats. A banda, l'app també permetria enviar euros digitals o sol·licitar pagaments pendents a altres persones en l'eurozona. Per a simplificar el seu ús, el desenvolupament podria integrar-se dins de les aplicacions de banca digital de les entitats financeres.

El servei oferiria avantatges afegits en aspectes com la privacitat. En el prototip, com a usuaris de l'euro digital, cada client tindria un àlies i amb aquesta referència seria suficient per a utilitzar el servei de pagaments. D'aquesta manera, seria possible enviar o rebre pagaments sense haver de compartir necessàriament dades com el número de telèfon o el correu electrònic o l'IBAN del compte bancari. De tota manera, per a facilitar l'ús del servei, també es permetrien enviaments de diners als contactes personals que tingui emmagatzemats el client. A banda, el Banc Central Europeu no tindria accés a la informació privada dels pagaments realitzats en euros digitals entre els usuaris.

BCE: resum del prototip i conclusions

El Banc Central Europeu ha dut a terme un exercici de prototipat per a testar com possibles propostes de disseny per a l'euro digital podrien implementar-se tècnicament i integrar-se en l'actual panorama europeu de pagaments. Les proves han demostrat que és possible una integració senzilla, al mateix temps que obre un ampli marge per al desenvolupament d'eines i tecnologies innovadores.

En el seu document de resum del prototip, publicat avui en la seva pàgina web, el BCE conclou que, segons els estudis realitzats, un euro digital funcionaria tant en línia com offline, utilitzant dissenys independents, la qual cosa incrementaria la seva resiliència.

CaixaBank, banc líder en innovació

La tecnologia i la innovació són clau per a CaixaBank. Amb més d'11 milions d'usuaris de la seva banca digital, la major base de clients digitals del sector financer a Espanya, l'entitat treballa cada dia per a desenvolupar nous models que li permetin donar resposta a les demandes i necessitats dels seus clients i que acostin els productes, els serveis i la cultura financera a tots els ciutadans.

A banda, CaixaBank, a través de la seva filial CaixaBank Payments & Consumer, és l'entitat líder en mitjans de pagament en el mercat ibèric, amb un parc de 32,2 milions de targetes emeses i una quota per facturació en compres del 30,7% i més de 4 milions de clients de pagament mòbil.

En aquest procés de digitalització, l'entitat financera, que compta amb una filial tecnològica pròpia, CaixaBank Tech, i equips multidisciplinaris que porten la innovació a tots els àmbits de l'organització, ha impulsat diversos projectes basats en tecnologies avançades com cloud computing, intel·ligència artificial, desenvolupament d'aplicacions o big data, entre d’altres. Aquests projectes permeten als gestors del banc disposar de més i millors recursos per a assessorar els seus clients, alhora que s'impulsa la personalització de l'oferta comercial per a millorar la vinculació dels clients, es desenvolupen nous serveis financers i s'agilitza el procés de presa de decisions.

Gràcies a la seva estratègia de transformació digital, CaixaBank s'ha situat entre els bancs millor valorats del món per la qualitat dels seus productes i serveis digitals i ha rebut múltiples reconeixements internacionals com a ‘Entitat Financera més Innovadora a Europa Occidental 2022’ i ‘Millor Banc Digital en Banca de Particulars a Espanya 2022’. Aquests premis se sumen als globals ‘Millor Banc Digital de Banca de Particulars en Productes d'inversió, dipòsits i targetes en el Món 2022’ i ‘Millor Banc Digital de Banca de Particulars en Gestió de Factures en el Món 2022’, i al continental ‘Millor Banc Digital de Banca de Particulars en Préstecs a Europa Occidental 2022’, també de la revista estatunidenca. D’altra banda, el servei de banca digital de l'entitat, CaixaBankNow, ha estat escollit com la Millor aplicació mòbil de banca de particulars en el Món 2019, i d'Europa Occidental en 2021, 2020, i 2018.

A banda, l'ús del big data i de la intel·ligència artificial han fet mereixedora a l'entitat del reconeixement a ‘Millor entitat del món en anàlisi de dades i IA 2022’ en els premis Banking Innovation Awards de Qorus-Accenture, i ‘Millor entitat de banca privada a Europa en anàlisi de dades i IA 2022 i 2021’ per la revista PWM del Grup Financial Times.

 

NOTÍCIES RELACIONADES