Opinió

Alemanya: soci indispensable al centre d'Europa


icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Centre financer de Frankfurt

El 2004 CaixaBank va arribar a Alemanya, primer a la ciutat de Stuttgart, al sud-oest del país, de la mà d'una cooperació amb el Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). Després de les primeres experiències en aquesta zona vibrant de la indústria de l'automòbil i de la maquinària, CaixaBank va obrir una segona oficina a Frankfurt, el centre financer del país, el 2012.  Amb la meva arribada a aquesta oficina com a responsable de les activitats del banc a Alemanya el 2015, vam començar el camí per convertir l'oficina de representació en una sucursal de Banca Internacional ubicada a Frankfurt, procés que va culminar amb l'obertura operativa de la sucursal alemanya el 4 de desembre de 2017.

Reinhard Messerschmidt, director de la sucursal de CaixaBank a Frankfurt

Alemanya ha canviat molt durant els últims 30 anys des de la reunificació el 1990. El canvi al país és constant, també a nivell sociocultural, ja que Alemanya és un dels països amb més immigració després dels EUA. La solidesa democràtica de govern i institucions, l'alt nivell de seguretat legal i la seva total orientació cap a mercats globals fan d'Alemanya l'objectiu principal per fer negocis a Europa per a la majoria de països al món. Com un dels principals líders de la Unió Europea, Alemanya ofereix oportunitats úniques perquè grups internacionals instal·lin les seves bases europees aquí.

Alemanya és la primera potència econòmica d'Europa i la quarta mundial, i principal soci comercial d'Espanya. Des del punt de vista econòmic (basat en PIB 2018), Alemanya és la 1a potència europea i la 4a mundial (després dels EUA, la Xina i el Japó) (1). Només un 0,7% del PIB alemany es vincula al sector econòmic primari (agrari), el 31,1% es produeix en el secundari (indústria i construcció) i el 68,2% en el sector terciari (serveis) (2). Al mateix temps, Alemanya és el tercer exportador i importador del món (2018) (3).

"Alemanya és la primera potència econòmica d'Europa i la quarta mundial, i principal soci comercial d'Espanya"

Per a Espanya, Alemanya és el mercat més important per a importacions (14%) i el segon més important per a exportacions (11%) (4). Espanya és un dels socis econòmics estratègics d'Alemanya amb un flux d'intercanvis comercials d'un volum aproximat de 77.000 milions d'euros (2018) (5).

En aquest context, les grans empreses espanyoles tenen l'oportunitat de formar part del desenvolupament econòmic d'Alemanya i de participar de manera destacada en projectes importants de sectors com les infraestructures, les energies renovables, la indústria agroalimentària o l'obra pública. Aquestes corporacions, al seu torn, ajudarien a canalitzar el flux de negoci cap a les proveïdores de productes i serveis. Al mateix temps, la cooperació comercial entre Alemanya i Espanya és cada vegada més gran, com ho demostren empreses com ara ACS/Hochtief, Siemens/Gamesa o Henkell/Freixenet.

Encara que avui dia pocs s'atreveixen a definir la situació de la Unió Europea d'aquí alguns anys, després de la sortida del Regne Unit (“Brexit”), molts esperen un enfocament encara més gran en Alemanya en general i, especialment, en el sector financer de la banca concentrada en Frankfurt. Es preveuen grans canvis amb oportunitats magnífiques a Europa, amb Alemanya i una renaixent Espanya al centre de les expectatives.

En definitiva, l'empresa espanyola ha de mirar cap a Alemanya i el centre d'Europa, per aprofitar oportunitats d'inversió que es poden abordar amb el suport d'un bon assessorament i l'acompanyament d'especialistes locals. Al mateix temps, l'interès de les empreses alemanyes a Espanya està augmentant amb el bon ritme de desenvolupament de l'economia espanyola després de la doble crisi en els últims anys.

"Es preveuen grans canvis amb oportunitats magnífiques a Europa, amb Alemanya i una renaixent Espanya al centre de les expectatives."

CaixaBank, amb la seva nova sucursal a Frankfurt, està excel·lentment situada per participar proactivament davant les grans expectatives dels propers anys en la cooperació hispano-alemanya.

Després de l'obertura operativa de la sucursal el gener de 2018, aquesta ha augmentat de manera significativa el nombre de clients corporatius així com el volum de negoci. L'any 2019 ha estat clau per a la sucursal de CaixaBank a Alemanya, amb un creixement significatiu en balanç i ingressos.  A més, s'ha complementat l'equip local amb incorporacions selectives per assegurar el millor acompanyament als nostres clients.

"L'any 2019 ha estat clau per a la sucursal de CaixaBank a Alemanya, amb un creixement significatiu en balanç i ingressos"

Alemanya ocupa la cinquena posició en el rànquing mundial i la quarta en el continent europeu de l'índex CaixaBank per a la internacionalització Empresarial (ICIE). Pots consultar la fitxa del país a l'enllaç següent

(1)-https://de.statista.com/statistik/daten/studie/157841/umfrage/ranking-der-20-laender-mit-dem-groessten-bruttoinlandsprodukt/

(2)-https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressekonferenzen/2019/BIP2018/pressebroschuere-bip.pdf?__blob=publicationFile

(3)-https://www.bmwi.de/Redaktion/EN/Publikationen/facts-about-german-foreign-trade.pdf?__blob=publicationFile&v=9

(4)-https://www.s-ge.com/sites/default/files/publication/free/wirtschaftsbericht-spanien-eda-2018-06.pdf

(5)-https://www.auwi-bayern.de/Europa/Spanien/export-import-statistik.html

 

NOTÍCIES RELACIONADES