Nota de premsa

AgroBank Tech Digital INNovation inicia l'acceleració de 15 startups procedents d'Espanya, Itàlia i Israel per promoure la digitalització agroalimentària

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Sergio Gutiérrez, director d’AgroBank.

• El programa d'innovació oberta desenvolupat per AgroBank i l'acceleradora Innsomnia ha seleccionat 15 startups agrotech més punteres de l’àmbit nacional i internacional per impulsar la transformació digital del sector mitjançant l'ús de noves solucions agrotech basades en la intel·ligència artificial, la biotecnologia, l’IoT o el big data.

• Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i comparteix algunes de les línies estratègiques relacionades amb la transició digital i mediambiental que l'organisme ha fomentat en l'eix II del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) agroalimentari.

 

Respondre als desafiaments agroalimentaris d'avui amb solucions del demà. Aquest és l'objectiu que persegueix el programa d'innovació oberta AgroBank Tech Digital INNovation mitjançant l'atracció i retenció del nou talent tecnològic i la transformació digital del camp en compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats en l'Agenda 2030 de l'ONU.

En aquest context, 15 startups han estat seleccionades pels equips tècnics d'AgroBank i Innsomnia, les dues entitats que han impulsat aquesta iniciativa en col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), per accelerar la digitalització agroalimentària i reforçar la seguretat i sostenibilitat en tota la cadena de valor industrial.

La primera edició d'aquesta convocatòria oberta va aconseguir atreure 154 startups d'àmbit nacional i internacional en els seus Open Call,  els projectes agrotech de les quals plantejaven una més gran optimització dels recursos naturals i energètics i d'aquesta manera liderar alguns dels vuit reptes estratègics establerts al seu programa: Agricultura de precisió; energies alternatives i sostenibilitat en el camp; automatització dels processos de transformació; sostenibilitat i eficiència energètica; gestió sostenible de l'aigua; economia circular, innovació en l'envasament, emmagatzematge i logística, noves plataformes d'e-commerce i venda; traçabilitat i seguretat agroalimentària.

D'entre totes aquestes, han estat seleccionades un total de 13 startups nacionals procedents de Múrcia i Cartagena, Toledo, Terrassa (Barcelona), San Fernando d'Henares (Madrid), Lugo, Granada, Torrent (València), Lleida, Saragossa i Badajoz. En l'àmbit internacional, hi ha dos projectes, de Perugia (Itàlia) i Rishpon (Israel) relacionats amb les noves tecnologies del sector agroalimentari i el desenvolupament de nous models de negoci.

De l'agricultura de precisió a la biotecnologia

Entre les startups que seran accelerades per dur a terme els seus projectes de digitalització agroalimentària, hi ha solucions relacionades amb l'e-commerce agrícola (Abastores), l'agricultura de precisió (Agricolus), la nanotecnologia (Bio2Coat), la intel·ligència artificial (Biyectiva, Bleecker Technologies, Libelium), la robòtica (Bumblebee AI), la tecnologia algorítmica (Digital Data Farm), l’IoT (Digitanimal), el big data (Innogando, Ioland, IPM Advice), la biotecnologia (InnoPlant, Smallops) i el Blockchain (Widhoc Smart Solutions).

El MAPA dona suport a l’emprenedoria innovadora del sector agroalimentari nacional

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i comparteix algunes de les línies estratègiques relacionades amb la transició digital i mediambiental que l'organisme ha fomentat en l'eix II del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) Agroalimentari.

Per al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, “iniciatives com el programa AgroBank Tech Digital INNovation són claus per atreure a l'ecosistema espanyol d'innovació agri-food-tech a emprenedors que puguin donar lloc a startups sòlides, que per un costat siguin capaces de competir a escala global, però que també aportin solucions per al millor desenvolupament econòmic, social i ambiental del sector agroalimentari nacional”.

Per a Sergio Gutiérrez, director d'AgroBank, “l'acollida de la primera edició d'AgroBank Tech Digital INNovation, amb 154 startups candidates, demostra l’apetit que hi ha en el sector per la innovació, la digitalització i la sostenibilitat. Això ens motiva per impulsar aquest programa d'acceleració i una cada vegada més gran comunitat AgroBank Tech. Estem segurs que les solucions tecnològiques seleccionades per a la fase d'acceleració seran fonamentals per abordar els reptes del futur agroalimentari, millorant la productivitat i sostenibilitat d'un sector clau de l'economia espanyola”. 

Un canvi digital que obre noves oportunitats laborals i de negoci en el sector agroalimentari, tal com apunta José Ángel González, director de Programes Agrotech d'Innsomnia. “Les solucions plantejades per cadascuna de les 15 startups que ara passen a la fase d'acceleració d'aquest programa reflecteixen un excel·lent nivell tecnològic per part dels emprenedors digitals del nostre país. Gran part dels projectes presentats demostren no només un exhaustiu treball de camp, sinó també un profund coneixement sobre la realitat territorial i mediambiental del sector agroalimentari. La digitalització que promou AgroBank Tech Digital INNovation obre així una nova finestra d'oportunitats perquè tant emprenedors com empreses, agricultors i ramaders, puguin col·laborar junts per millorar la competitivitat del sector, així com els plans de treball, formació i investigació que sol·liciten els propis professionals agroalimentaris”.

AgroBank, compromís financer i social amb el sector agrari a Espanya

AgroBank, primera entitat financera del sector agroalimentari a Espanya per presència d'oficines i quota de mercat, amb més de 500.000 clients agraris, ve treballant des de fa molts anys en una proposta de valor que reflecteix el compromís amb el sector agroalimentari i el món rural des del punt de vista financer, social i de digitalització.

L'aposta d'AgroBank pel sector agroalimentari s'ha vist reforçada després d'un 2022 en què es van finançar 29.479 milions d'euros, un 95,6% més que en l'exercici anterior. Això posa de manifest el suport permanent de CaixaBank a un sector essencial com és l'agroalimentari.

Tot això és possible gràcies a què compta amb la xarxa d'oficines més extensa d'Espanya, cosa que la situa com l'entitat financera amb més presència en petits municipis, reforçant el seu compromís social per a l'impuls d'aquestes localitats, estant present al 95% dels municipis amb menys de 5.000 habitants, i a 470 d'aquests com única entitat.

Innsomnia, un hub d'innovació oberta amb visió internacional

Innsomnia és una acceleradora B2B especialitzada en desenvolupar ecosistemes digitals i fomentar processos de cocreació entre startups, grans corporacions i pimes tecnològiques. Des del 2016, 3.000 startups internacionals i més de 35 corporates han participat en els seus processos d'innovació oberta en les verticals de: Agritech, Fintech, Insurtech, Mobility & Logistics i eHealth.

 

NOTÍCIES RELACIONADES