Nota de premsa

L'Associació de Voluntaris de CaixaBank mobilitza dos combois d'autobusos per traslladar 400 refugiats d'Ucraïna a Espanya

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Voluntaris de CaixaBank en l'estació d'autobusos del Barcelona

• Un total de 10 autobusos, organitzats en dos torns, i un equip de 50 persones, entre empleats de l'entitat, voluntaris, traductors i personal sanitari, traslladaran afectats per la guerra que vulguin sol·licitar acolliment a Espanya.

• La iniciativa s'ha realitzat amb la col·laboració de Sor Lucía Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, i el pare Ángel, president de Mensajeros de la Paz, tots dos integrants del primer comboi, així com d'empreses privades i proveïdors de CaixaBank.

• L'organització de l'expedició ha tingut l'assessorament de l'administració pública, els cossos diplomàtics i les entitats socials més rellevants que actuen en la zona de conflicte.

• Els refugiats comptaran amb un pla d'acompanyament integral en la seva arribada a Espanya.

L'Associació de Voluntaris de CaixaBank, amb la col·laboració de l'entitat financera i de les empreses del seu Grup, entitats socials –entre les quals destaquen la Fundació del Convent de Santa Clara i Mensajeros de la Paz-, i nombroses companyies privades, i en coordinació amb l'administració pública i els cossos diplomàtics, ha mobilitzat dos combois d'autobusos per donar suport a la població afectada per la guerra a Ucraïna i evacuar 400 refugiats que vulguin sol·licitar acolliment a Espanya.

Un total de 10 autobusos, 4 vehicles de suport i un equip de 50 persones, entre empleats de CaixaBank, voluntaris, traductors i personal sanitari, participen en la iniciativa, organitzada en dos torns.

 

El primer, integrat per cinc autocars i diverses furgonetes de suport, va partir de Barcelona el dimecres 16 de març amb destinació a les localitats poloneses de Tarnow, Rzeszów i Przemysl, i ja es troba en la zona de la frontera amb Ucraïna.

L'expedició compta amb la presència de Sor Lucía Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, i del pare Ángel, president de Mensajeros de la Paz, totes dues entitats col·laboradores de la iniciativa. A més, a la seva arribada a la destinació, s'han incorporat a l'equip de treball empleats de la sucursal de CaixaBank a Polònia.   El retorn del primer comboi a Barcelona està previst per al diumenge 20 de març. El segon comboi sortirà en els propers dies. Cada trajecte suposa més de 30 hores de viatge i un recorregut de prop de 2.700 quilòmetres a través de cinc països.

Pla integral d'acompanyament en l'arribada a Espanya

Cada comboi preveu poder recollir 200 persones desplaçades per la guerra i traslladar-les a Barcelona. Dels refugiats evacuats en els combois, alguns són familiars d'empleats de CaixaBank. Altres casos s'estan coordinant amb les entitats socials perquè l'ajuda pugui arribar al màxim nombre possible de persones que desitgin buscar acolliment a Espanya.

Per a tots els integrants del comboi, s'ha dissenyat un pla integral d'acompanyament amb suport professional en la gestió de tràmits, l'allotjament i el procés d'adaptació a la seva nova vida. Els refugiats podran sol·licitar el seu accés en el sistema espanyol d'acolliment a través dels Centres d'Acolliment a Refugiats dependents del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. També s'està mobilitzant l'àmplia xarxa de voluntaris de CaixaBank distribuïts per tota Espanya, que contribuiran a donar suport a les diferents ONG en tot allò que requereixin per facilitar ajuda als afectats per la guerra a Ucraïna, com la recollida de medicaments, aliments no peribles o productes de primera necessitat.

Ampli suport institucional, social i empresarial

La iniciativa de trasllat de refugiats, impulsada i liderada per l'Associació de Voluntaris de CaixaBank, s'ha desenvolupat amb la col·laboració principal de la Fundació del Convent de Santa Clara i Mensajeros de la Paz.

Així mateix, hi han participat les principals entitats socials involucrades en l'atenció als refugiats, entre les quals destaquen ACNUR, Creu Roja, ACCER i CEAR.

També han participat en el projecte empreses com Alsa, Ana Palacios (fotografia), Señorita Templeton, Decathlon, Eurest, Arval, Lacasa, Kima Fruits, Ñaming SL, Mars Incorporated, Aramark, Szendex, Handbol Esplugues, Catai Viajes, Air Europa, Catalonia Hotels, Mutua Universal i Vallescar, així com filials del grup CaixaBank, com ara CaixaBank Payments & Consumer, imagin, SegurCaixa Adeslas o CaixaBank Facilities Management.

La iniciativa ha rebut l'assessorament del Govern espanyol, a través de la Secretaria d'Estat d'Immigració i la Delegació del Govern a Barcelona, i dels cossos diplomàtics d'Espanya i Polònia.

CaixaBank s'uneix a l'ajuda humanitària

La iniciativa d'ajuda a refugiats s'uneix a altres mesures i projectes impulsats per l'entitat en suport a la crisi humanitària generada pel conflicte. En aquest sentit, CaixaBank va llançar, des de principis de març, un paquet de mesures que inclou l'enviament sense cost de transferències a Ucraïna per ajudar als refugiats i l'ús gratuït dels seus caixers als clients de bancs ucraïnesos.

Així mateix, l'entitat ha posat en marxa una iniciativa per reunir fons per al desplaçament de refugiats a Espanya i cobertura de les seves necessitats a través d'una campanya de recollida de donatius entre la plantilla de tot el Grup CaixaBank, amb el compromís de realitzar una contribució que iguali tot allò que hagin aportat els empleats.

Igualment, CaixaBank ha llançat una plataforma per facilitar, de manera gratuïta, la realització de donacions econòmiques a organitzacions humanitàries que estan duent a terme accions de suport als afectats per la invasió russa. La plataforma permet a qualsevol persona, ja sigui empleat, client o no client de l'entitat, enviar donatius a través dels canals de CaixaBank, sense cap mena de cost o comissió, a entitats acreditades pel seu treball sobre el terreny amb el poble ucraïnès. Amb aquesta iniciativa, s'han canalitzat ja donacions per import de 2,2 milions d'euros.

 

Sobre els Voluntaris CaixaBank

El programa de Voluntariat de CaixaBank constitueix una de les iniciatives de voluntariat més grans a Espanya. Amb una trajectòria de més de 15 anys, l'Associació està formada per empleats i exempleats del Grup CaixaBank i de la Fundació ”la Caixa”, així com amics, familiars, clients i totes aquelles persones sensibles a aquesta realitat.

En l'últim any, gràcies al treball conjunt amb 1.300 entitats socials, prop de 5.000 voluntaris han ajudat a més de 170.000 persones vulnerables a tot Espanya, mitjançant activitats relacionades amb l'educació financera i inserció laboral, salut, pobresa infantil, gent gran i medi ambient, entre d'altres. 

El foment del voluntariat corporatiu és una de les línies d’actuació de CaixaBank. Per a l'entitat, aquesta és una manera de contribuir a donar resposta als reptes que demana la societat, alhora que, a través de l'activitat financera, ofereix serveis i solucions per a tot  tipus de persones.

 

NOTÍCIES RELACIONADES