Nota de premsa

José Ignacio Goirigolzarri: “CaixaBank compta amb importants fortaleses, una estratègia ben definida i un model diferencial de fer banca”

Junta General Ordinària d’Accionistes

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la Junta General Ordinària d'Accionistes.

• El president de CaixaBank ha afirmat que “el nostre objectiu és seguir donant suport a la societat, a les famílies i empreses, perquè aquesta és la millor aportació que podem fer per acompanyar i impulsar la transformació de la nostra societat cap a un model amb més oportunitats per a tots”.

• Goirigolzarri ha explicat les prioritats estratègiques per als propers anys: “Donar un decidit impuls al nostre negoci, continuar adaptant el nostre model d'atenció a les noves necessitats dels nostres clients, i tot això amb l'objectiu de ser una referència de sostenibilitat”.

• Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat, ha destacat “la fortalesa financera del Grup, que està en posició de màxims i amb capacitat per afrontar els reptes futurs i continuar donant suport a famílies i empreses. Tant per model de negoci com per principis de gestió, CaixaBank ha construït una posició molt sòlida”.

• Gortázar ha assegurat que “continuarem treballant per mantenir CaixaBank com l'entitat de referència per als seus clients i empleats, rendible i sostenible per als seus accionistes i compromesa amb la societat”.

• La Junta d'Accionistes de CaixaBank ha obtingut aquest any, per primera vegada, la certificació d'‘Esdeveniment sostenible alineat amb els ODS’. Per aconseguir-ho, s'han tingut en compte aspectes ambientals, socials i la contribució a l'economia local.

• La Junta d'Accionistes ha aprovat tots els acords sotmesos a votació, entre els quals hi ha l'abonament d'un dividend de 0,2306 euros per acció amb càrrec als resultats del 2022, el nomenament de Peter Löscher com a conseller independent i la reelecció com a consellers de Gonzalo Gortázar, Cristina Garmendia i Amparo Moraleda.

 

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha posat en valor avui en la seva intervenció en la Junta General Ordinària d'Accionistes que l'entitat compta amb “importants fortaleses, una estratègia ben definida i un model diferencial de fer banca”.

“El nostre objectiu és continuar donant suport a la societat, a les famílies i a les empreses, perquè aquesta és la millor aportació que podem fer des de CaixaBank per acompanyar i impulsar la transformació de la nostra societat cap a un model amb més oportunitats per a tots”, ha traslladat el president de l'entitat als accionistes.

Goirigolzarri ha fet, en primer lloc, una valoració de l'exercici 2022, per abordar a continuació les prioritats que l'entitat ha fixat en el Pla Estratègic per al període 2022-2024. D'aquesta manera, ha explicat que “el 2022 ha estat un any en què la realitat del món occidental ha tingut una transformació molt profunda, tant des del punt de vista geoestratègic, com des del punt de vista econòmic”.

En aquest sentit, ha assenyalat que “els bancs centrals, que al principi van entendre els repunts inflacionistes com a moviments conjunturals, s'han vist obligats a fer pujades molt abruptes dels tipus d'interès”, per bé que ha recordat que “en valors absoluts els tipus d'interès no estan en nivells històricament alts”.

“Això, al costat de les evidents incerteses derivades de la invasió d'Ucraïna, fa que estiguem assistint a una enorme volatilitat en els mercats, volatilitat que s'ha vist reforçada pels últims esdeveniments als Estats Units i Suïssa”, ha exposat el president de CaixaBank, qui ha volgut deixar clar que “aquests esdeveniments es produeixen en uns bancs amb una situació i models de negoci molt diferents als de la banca del nostre país, i, naturalment, molt diferents de CaixaBank”.

En concret, ha subratllat que “el model típic dels bancs espanyols és d'una forta dispersió de dipòsits”.

A això s'uneix, ha assegurat, que “tenim una enorme diversificació de les nostres inversions perquè atenem a tots els segments, des de grans empreses a famílies i perquè les nostres ràtios són extremadament robustes en termes de liquiditat i solvència”.

Per a Goirigolzarri, “encara que els episodis de volatilitat poden continuar, i sempre hem de ser prudents, crec honestament que la banca espanyola, per contraposició al que vivim en l'anterior crisi, està molt ben preparada i té una enorme fortalesa per enfrontar-se a aquest tipus de situacions”.

En qualsevol cas, el president de CaixaBank ha destacat la necessitat de completar la Unió Bancària Europea i ha considerat  “molt important accelerar la creació del fons de garantia de dipòsits europeu com mitjà per evitar una eventual retroalimentació entre risc bancari i risc sobirà”.

Sobre la situació espanyola, Goirigolzarri ha indicat que, per bé que el creixement econòmic està desaccelerant-se, “les previsions per a l'any 2023 són també menys pessimistes que les que teníem fa uns mesos”. Fins i tot així, ha reconegut que “l'evolució de la inflació és, tant per a Espanya com per al conjunt de la Unió, el principal repte per als propers mesos”.

A més, ha apuntat altres reptes a què s'enfronta a mig i llarg termini l'economia espanyola: “Sempre he pensat que el punt feble més important de l'economia espanyola és la seva productivitat i el  factor de vulnerabilitat més gran és el desequilibri dels comptes públics ”.

Any de transformació de CaixaBank, resultats positius i dividend

El president de CaixaBank ha repassat davant els accionistes les principals fites de l'entitat durant el 2022, exercici en què es va completar la integració de Bankia, “el procés més gran que s'ha realitzat en el sector bancari a Espanya”.

Goirigolzarri ha destacat que “aquest esforç de transformació interna ha estat compatible amb el manteniment del focus en el negoci”. “Hem mantingut un fort múscul comercial i hem gestionat la qualitat de l'actiu i la solidesa del balanç de forma notable, tant a Espanya com a BPI a Portugal”, ha afirmat.

Segons el president de l'entitat, “gràcies a aquest gran treball de tot l'equip en un any tan complex, assolim un benefici atribuït de 3.145 milions d'euros, fet que suposa en termes comparables, una millora del 29,7% respecte a l'any passat”.

Aquests resultats, ha apuntat, units a la sòlida posició de capital de l'entitat, permeten la distribució d'un dividend brut per acció de 0,23 euros, un 58% superior a l'exercici anterior.

Amb el pagament d'aquest dividend, el payout corresponent a l'exercici 2022 serà del 55% sobre el resultat atribuït, equivalent a 1.730 milions d'euros, en línia amb la política de dividends acordada pel Consell d'Administració per a l'exercici 2022. Si a aquesta xifra s'afegeixen els 1.800 milions d'euros de la recompra d'accions assolida durant els últims set mesos del 2022, la remuneració total a l'accionista supera els 3.500 milions d'euros.

Per la seva banda, Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha presentat als accionistes el detall dels resultats de l'entitat el 2022 i ha destacat que “el dinamisme comercial ha estat molt positiu, i reflecteix la nostra capacitat i propòsit de continuar donant suport a l'economia, a les empreses i a les famílies”. En concret, ha assenyalat que en un context de “forta volatilitat en els mercats”, s'ha aconseguit una captació neta de recursos de clients de gairebé 7.000 milions, fins a situar el volum gestionat en 609.000 milions. Així mateix, la cartera de crèdit sa ha superat els 351.000 milions.

Segons que ha indicat el conseller delegat, “la més gran activitat comercial té el seu reflex en els ingressos, que es recullen en la línia de marge brut, i que se situen en 11.594 milions, amb un increment del 5,5% en l'any”. Alhora, s'ha aconseguit una reducció del 5,6% en el capítol de despeses, fins als 6.020 milions.

Gortázar ha explicat que el resultat de l'entitat ascendeix a 3.145 milions, “raonable, donat la nostra dimensió, i que situa la rendibilitat mitjana sobre el capital net d'intangibles (RODI) en el 9,8%”. “Aquesta xifra millora respecte a l'any anterior, però encara no està en els nivells fixats en el Pla Estratègic i que els diferents inversors exigeixen a una indústria com la nostra. Confiem en seguir millorant durant els propers trimestres per assolir el repte fixat de superar el 12% el 2024 ”, ha ressenyat.

El conseller delegat de CaixaBank ha destacat que “tant les posicions de solvència com tots els instruments de supervisió, vigilància i capacitat d'actuació davant potencials crisis són molt superiors a les de fa una dècada i, per tant, el nivell de resistència és molt alt”.

“No vull deixar passar l'oportunitat d'assenyalar que aquesta fortalesa és un bé comú per al país i és molt positiu per a tots comptar amb un sistema financer així perquè és una font de confiança per a individus, empreses i per tant per a la societat en general. És molt positiu per a tots comptar amb un sistema financer fort i ens ha de donar confiança”, ha assegurat.

En concret, ha volgut subratllar “la fortalesa financera del Grup CaixaBank, que està en posició de màxims i, per tant, té capacitat per afrontar els reptes futurs i continuar donant suport a famílies i empreses. Tant per model de negoci com per principis de gestió, CaixaBank ha construït una posició molt sòlida”.

D'aquesta manera, ha recordat que la morositat està en mínims (2,7% el desembre del 2022) i la cobertura és elevada, “gràcies a una gestió rigorosa i sistemàtica”. A més, ha comentat que s'ha tancat el 2022 amb uns nivells molt elevats d'actius líquids de gairebé 140.000 milions d'euros i que en termes de solvència la ràtio de capital CET1 se situa en el 12,8%.

Prioritats estratègiques per als propers anys

Sobre les prioritats estratègiques de l'entitat per als propers anys i que es recullen en el Pla Estratègic 2022-2024 presentat el maig de l'any passat, el president de l'entitat ha destacat que aquestes se centren en “donar un decidit impuls al nostre negoci, creixent més enllà de les barreres de la banca tradicional, i continuar adaptant el nostre model d'atenció a les noves necessitats dels nostres clients per continuar oferint una excel·lent qualitat de servei, tot això amb l'objectiu de ser una referència de sostenibilitat dins la banca europea”.

Goirigolzarri ha explicat que aquestes prioritats estratègiques han de portar CaixaBank a assolir els seus objectius financers a tancament de l'any 2024: una rendibilitat sobre recursos propis superant el 12%; una millora de l'eficiència, fins a situar-la per sota del 48%, i un reforç de capital i solvència, amb l'objectiu de generar capital per valor de 9.000 milions d'euros.

“Són uns objectius molt ambiciosos, però crec que anem pel bon camí després de veure els excel·lents resultats d'aquest any”, ha assegurat, abans d'aclarir que aquests reptes es van fixar abans de conèixer-se el nou gravamen especial a la banca.

Al seu torn, el conseller delegat de CaixaBank ha assegurat que “som optimistes perquè iniciem l'exercici 2023 amb un balanç fort que ens permetrà continuar invertint en el nostre negoci principal i donar suport a famílies, empreses i a la societat en el seu conjunt”. “Ho fem confiats en què, guiats pels nostres valors corporatius, assolirem els reptes marcats en el Pla Estratègic del Grup per al període 2022-2024, fins i tot en un entorn incert com l'actual”, ha destacat Gortázar, qui ha agregat que “continuarem treballant per mantenir aCaixaBank com l'entitat de referència per als seus clients i empleats, rendible i sostenible per als seus accionistes i compromesa amb la societat”.

Model de banca proper a la societat

D'altra banda, Goirigolzarri ha defensat el model diferencial de fer banca de CaixaBank. “Un model que parteix de la base que la sostenibilitat d'un projecte no se sustenta només en els resultats financers, sinó també en com s'aconsegueixen”, ha indicat.

En aquest sentit, ha exposat que la sostenibilitat té un triple vector en el model de proximitat que CaixaBank vol desenvolupar: el compromís amb el medi ambient, comptar amb una excel·lent governança i una decidida acció social en què la inclusió és la seva referència.

Així, ha detallat que aquest compromís de proximitat a la societat es manifesta a través de l'aposta de l'entitat per la inclusió des de diversos punts de vista: geogràfic i de model de distribució, d'edat, de vulnerabilitat, i a través de l'aposta per l'educació.

Per això, ha recordat que el model d'atenció de CaixaBank combina una forta presència física i una forta presència en els canals online. “Disposem de la xarxa d'oficines més extensa del nostre país. En aquests moments, estem presents en més de 2.200 municipis. A més, en 470 municipis som l'únic banc i tenim el compromís de no abandonar aquestes poblacions”, ha recordat, per afegir que això es combina amb “uns excel·lents canals online, dels quals es beneficien més d'11 milions de clients, així com d'uns canals d'atenció remota amb què atenem a 3,4 milions de clients”.

Des del punt de vista d'inclusió del col·lectiu sènior, el president de l'entitat ha assegurat que s'han implementat “dins el termini establert i en la forma pertinen ”, totes i cadascuna de les mesures anunciades l'any passat per a aquest segment.

Respecte a la inclusió des del punt de vista de vulnerabilitat, ha posat en valor la tasca de MicroBank, l'actuació en l'àmbit de l'habitatge social, i les iniciatives de Fundació Dualiza per impulsar la formació professional.

A tot això s'uneix que “els nostres dividends financen l'extraordinària tasca social que desenvolupa la Fundació ”la Caixa” i que rebrà per a la seva obra social una quantitat en l'entorn de 550 milions d'euros pels dividends del 2022”.

“A CaixaBank, al costat de l'objectiu d'aconseguir una excel·lent rendibilitat sobre fons propis com a conseqüència de la nostra activitat, estem totalment compromesos a donar suport a les necessitats de la societat a què servim”, ha afirmat Goirigolzarri.

En aquest sentit, el conseller delegat de CaixaBank ha afegit que “l'objectiu és que aquesta posició de fortalesa ens permeti crear valor per a tots mantenint a més la nostra vocació social, present en el Grup des dels seus orígens. El compromís social és un valor diferencial de CaixaBank, forma part del nostre ADN, de la nostra missió i dels nostres valors i està molt visible en la manera en què gestionem la nostra activitat”.

Gortázar ha fet referència a alguns exemples més del compromís social de CaixaBank, com el desenvolupament de productes que faciliten l'accés financer a col·lectius vulnerables, on s'emmarquen els 364.000 clients que disposen de comptes socials o bàsics i, per això, no paguen comissions. També, que l'entitat ha estat proactiva a donar suport als clients en situacions difícils, ja que des de la crisi anterior s'ha ajudat a 360.000 clients amb dificultats de pagament, i durant la pandèmia es van concedir milers de moratòries i préstecs amb aval de l'ICO, en un moment on la gestió de la liquiditat era molt important.

Esdeveniment sostenible alineat amb els ODS

La Junta General d'Accionistes de CaixaBank ha obtingut aquest any, per primera vegada, la certificació d'‘Esdeveniment sostenible alineat amb els ODS’, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, atorgada per la consultora Bureau Veritas.

Per aconseguir-ho, s'han tingut en compte aspectes ambientals, com la gestió de residus o els consums d'energia, aigua i altres materials; aspectes socials, com l'accessibilitat de l'espai o la seguretat dels assistents, i també la contribució de l'esdeveniment a l'economia local mitjançant la contractació de productes i serveis a proveïdors locals.

Aplicar criteris de sostenibilitat als esdeveniments permet reduir la petjada de carboni operativa de CaixaBank, d'acord amb els objectius del ‘Pla de Gestió Ambiental’ de l'entitat.

Acords de la Junta d'Accionistes

La Junta General Ordinària d'Accionistes de CaixaBank ha aprovat tots els acords sotmesos a votació, entre els quals hi ha l'abonament d'un dividend de 0,2306 euros per acció amb càrrec als resultats del 2022, fet que suposa un increment del 58% davant els 0,1463 euros de l'exercici anterior.

Aquesta remuneració, que es farà efectiva als accionistes a partir del proper 12 d'abril, representa un payout del 55%, en línia amb la política que es va aprovar per a aquest any de repartir entre el 50% i el 60% dels beneficis. Així, la quantia total destinat a dividends, amb càrrec als resultats del 2022, arriba a 1.730 milions d'euros.

Aquest dividend reverteix directament a la societat, atès que els dos principals accionistes de CaixaBank són Fundació ”la Caixa” i l'Estat, a través del FROB. A més, l'entitat compta amb 617.800 accionistes, en la seva immensa majoria minoristes.

D'altra banda, els accionistes han donat el vistiplau als comptes anuals individuals i consolidats, i als seus respectius informes de gestió, corresponents al 2022; així com a la gestió del Consell d'Administració durant l'exercici.

La Junta ha fet costat, a més, a la reelecció com a consellers de Gonzalo Gortázar (executiu), Cristina Garmendia (independent) i Amparo Moraleda (independent) per un període de quatre anys, a més d'aprovar el nomenament de Peter Löscher com a nou conseller independent, també per un període de quatre anys.

Els accionistes han aprovat també uns altres acords, com la modificació de la Política de Remuneració del Consell d'Administració i l'autorització i delegació de facultats per a la interpretació, esmena, complement, execució i desenvolupament dels acords adoptats per la Junta.

Vídeo total del president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri

Vídeo total del CEO de CaixaBank, Gonzalo Gortázar

Àudio del CEO de CaixaBank, Gonzalo Gortázar

Compactat de recursos

Videonotícia

 

NOTÍCIES RELACIONADES