En l'era de les aplicacions de missatgeria instantània, WhatsApp s'ha convertit en una eina essencial per a la comunicació. El que abans requeria una trucada telefònica o un missatge de text, ara es pot fer a través de missatges instantanis que inclouen, vídeos, documents, notes de veu, contactes i fins i tot la nostra ubicació.
La implementació d'aquest tipus d'apps, i l'ús intensiu que se'n fan fa que siguin una eina ideal per als ciberdelinqüents perquè puguin enganyar i poder posar-se en contacte amb les potencials víctimes.
En els últims anys, molts dels usuaris que utilitzen aquesta plataforma, estan rebent des d'un número desconegut, missatges amb un to familiar i pròxim. Aquests missatges poden indicar, sense esmentar noms ni dades, que és algú del seu entorn i vol posar-se en contacte amb l'usuari. L'objectiu principal és inquirir posteriorment perquè es faciliti informació confidencial a la persona de la qual es podria tractar.
Aquesta tècnica d'enginyeria social emprada per ciberdelinqüents no és més que un objectiu de manipular i enganyar les víctimes per obtenir informació per així, poder dur a terme el ciberatac.
Una vegada aconsegueixen totes les dades de la seua víctima, aquests ciberdelinqüents van a continuar amb la tècnica d'estafa i van a fer creure que aquesta persona té problemes econòmics i necessita diners per a resoldre un deute o una situació urgent.
En aquest tipus d'estafes és habitual que el ciberdelinqüent utilitzi pretextos molt variats, amb la intenció de guanyar-se la confiança de la seva víctima, manipular i enganyar per aconseguir que se li enviï diners o fins i tot, se li proporcioni dades personals o bancàries. Alguns exemples recurrents, és quan el ciberdelinqüent es fa passar per un familiar i demana diners per resoldre una situació amb urgència.
Consells per no caure en el seu parany
CaixaBank és conscient d'aquest tipus d'estafes i del seu increment, per això es recomana aplicar el sentit comú i no ser confiats. Sempre que es rebi un missatge instantani d'algun usuari desconegut cal extremar les precaucions.
A l'hora de rebre una trucada telefònica, de persones que afirmen representar el teu banc, és important prendre precaucions, abans de continuar la conversa, es recomana al client preguntar el nom de la persona que està al telèfon i realitzar preguntes addicionals per verificar la seva identitat. És important revisar i desconfiar en cas de trobar expressions sospitoses o errors en els missatges. En cap cas s'han d'enviar diners sense assegurar prèviament la identitat de la persona i la legitimitat de la sol·licitud.
L'entitat aconsella no facilitar dades bancàries ni personals a través d'emails, missatges, trucades ni cap altre canal. CaixaBank treballa contínuament a oferir informació important de seguretat als seus clients, mantenint actualitzat l'apartat de seguretat de la seva pàgina web, realitzant conferències, fent publicacions a través de xarxes socials i de manera periòdica, mitjançant una newsletter informant dels fraus i estafes més freqüents i de les mesures que han d'adoptar per evitar ser víctimes d'aquest tipus d'estafes.