Nota de premsa

CaixaBank llança les seves primeres targetes biodegradables per afavorir la lluita contra el canvi climàtic

L'entitat financera avança en el seu pla global per reduir l'impacte ambiental

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
CaixaBank inicia al setembre la comercialització de les seves primeres targetes biodegradables

• El nou material, compost per midó de blat de moro i biomassa, redueix a la meitat la petjada de carboni provocada per la fabricació de targetes.

• En paral·lel, CaixaBank implanta a les seves oficines un nou sistema de reciclatge de targetes, tant de plàstic com de material biodegradable.

• L'entitat està compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic i amb iniciatives que contribueixin als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

CaixaBank iniciarà al setembre la comercialització de les seves primeres targetes biodegradables, de les quals preveu distribuir al voltant de 150.000 unitats a l'any. Es tracta d'un nou tipus de targeta que ja pot adquirir-se en qualsevol oficina de la xarxa de CaixaBank, sempre en la modalitat de targeta regal. De fet, a partir d'ara, totes les targetes regal que emeti CaixaBank seran biodegradables.

L'arribada al mercat d'aquest producte suposa un important avenç d'un pla específicament dissenyat per reduir l'impacte mediambiental de les targetes de l'entitat, un negoci de què CaixaBank és líder a Espanya amb un parc de 17,4 milions de targetes i una quota de 23,38% per facturació. El pla inclou tant la substitució del material de fabricació de la gamma de targetes regal com un nou circuit de reciclatge de tota mena de targetes.

Targetes fabricades amb midó de blat de moro i biomassa

Les targetes regal de CaixaBank passen a estar fabricades per un material biodegradable en la seva totalitat, compost principalment per àcid polilàctic (PLA), un bioplàstic que s'obté a partir de midó de blat de moro. La resta de components de la targeta són biomassa. El resultat és una targeta orgànica i biodegradable, més ecològica que el plàstic tradicional, perquè procedeix del petroli i el termini de descomposició del qual s'estima entre els 100 i els 1.000 anys.

Les targetes d’aquest material tenen una duración aproximada de dos anys, cosa que les converteix en un material idoni per les targetes regal, la caducitat máxima de la qual també está fixada en dos anys.

A més de ser biodegradables, les noves targetes de CaixaBank tenen un procés de fabricació diferent que redueix a la meitat la petjada de carboni que provoca la seva fabricació i suposa la reducció de pràcticament la meitat del CO2 emès a l'atmosfera: davant unes emissions de 30 kg de CO2 del PVC dels antics plàstics, es passa a un rastre de 15,5 kg per cada 1.000 targetes.

Perquè els clients identifiquin clarament les targetes biodegradables, CaixaBank les presenta amb un nou disseny, d'aspecte més eco i minimalista, que inclou un logotip que assenyala que és un producte biodegradable.

 

En paral·lel al llançament d'aquestes noves targetes biodegradables, CaixaBank analitza contínuament materials que ofereixin una major durabilitat per reduir el nombre de substitucions de targetes i així disminuir la petjada de carboni. Per trobar el material ecològic més adequat, CaixaBank està provant materials alternatius al PVC actual de les targetes amb xip i contactless.

Una de les mesures recents derivades d'aquest procés d'investigació és la implementació d'unes bandes magnètiques amb major resistència a la desmagnetizació, que és un dels principals motius de substitució de targetes.

Addicionalment, CaixaBank aposta per la digitalització de targetes, ja que disminueixen l'impacte mediambiental pel fet de no haver de fabricar ni enviar una targeta de PVC al client i, a més, s'augmentarà la caducitat de les targetes de 5 a 7 anys.

Contribució a l'economia circular

D'altra banda, CaixaBank ha instaurat també un nou procés per al reciclatge de totes les seves targetes, tant de les de material biodegradable com dels plàstics tradicionals. A partir d'ara, els clients lliuraran les seves targetes caducades en la seva oficina de referència, que s'encarregarà d'activar el circuit de reciclatge establert per cadascun dels models.

En concret, el procediment consisteix a separar els diferents elements de cada targeta (xip, banda magnètica, plàstic o material biodegradable) i distribuir-los pels canals adequats per al seu posterior reciclatge.

Les noves targetes de CaixaBank són neutres en emissions de CO2, perquè CaixaBank compensa el 100% de les seves emissions calculades. De fet, CaixaBank és l'única entitat de l'IBEX 35 que compensa en la seva totalitat la seva petjada de carboni calculada, incloses les emissions indirectes. L'any passat, va aconseguir aquesta fita a través del suport a un parc eòlic del sud de l'Índia i d'un projecte de reforestació d'una zona incendiada a la muntanya de Montserrat.

Impuls a iniciatives contra el canvi climàtic

CaixaBank és una de les entitats financeres líders en la lluita contra el canvi climàtic a nivell global. L'organització CDP ha inclòs CaixaBank, per cinquè any consecutiu, en l'índex d'empreses líders en la lluita contra el canvi climàtic.

L'any passat, CaixaBank va participar en el mercat de préstecs verds per import de 1.448 milions de dòlars, entre els quals es troba el finançament de projectes d'energies renovables (més de 645 milions d'euros el 2018). Així mateix, CaixaBank compta amb diverses línies de productes enfocades a finançar iniciatives respectuoses amb el planeta, i col·labora amb el Banc Europeu d'Inversions en el finançament de projectes enfocats a la lluita contra el canvi climàtic. Amb aquest tipus de finançament CaixaBank contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, amb especial incidència en l'ODS13, Acció pel clima.

L'entitat forma part des de 2007 del grup d'entitats financeres adherides als Principis de l'Equador per garantir que els projectes a què presta finançament i assessorament es duguin a terme de forma socialment responsable. A més, des de 2016 forma part de la junta directiva del Grup Espanyol de Creixement Verd, que fomenta el creixement econòmic lligat a una economia baixa en carboni.

CaixaBank s'ha unit també a la Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP FI), que compta amb tres objectius principals: el compromís amb el desenvolupament sostenible, la gestió de la sostenibilitat i la conscienciació pública. Així mateix, l'entitat és membre del Dow Jones Sustainability Index (DJSI), índex mundial que valora el comportament de les empreses sota criteris socials, mediambientals i de govern corporatiu.

 

NOTÍCIES RELACIONADES