Nota de premsa

CaixaBank aspira a convertir-se en un referent europeu en rendibilitat i banca socialment responsable amb el seu nou Pla Estratègic 2019-2021

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Jordi Gual, president de CaixaBank i Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank

• Durant la seva intervenció davant els accionistes, el president de CaixaBank, Jordi Gual, insisteix que “CaixaBank no canviarà el seu compromís amb un model de banca socialment responsable, una font sostenible de generació de valor a llarg termini per als inversors”.

• Jordi Gual destaca que “l'evolució financera i del negoci s'ha traduït en un molt bon comportament de l'acció, amb un retorn del 28%, dividends inclosos: 17 punts per sobre de l'Ibex35 i 13 punts superior a l'índex principal de la banca europea”.

• El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, remarca la “qualitat i sostenibilitat del resultat obtingut en l'exercici 2017, el més alt de la història, gràcies a la fortalesa dels ingressos recurrents del negoci bancari”.

• Per a Gonzalo Gortázar, les prioritats del 2018 passen per “seguir reforçant la vinculació amb els nostres clients, continuar liderant la transformació digital i impulsar el creixement del negoci a Portugal, a més de reduir els actius problemàtics”.

• Jordi Gual i Gonzalo Gortázar agraeixen a Antonio Massanell, vicepresident de CaixaBank fins a finals de 2017, “el seu compromís i dedicació al projecte de l'entitat des de la seva incorporació el 1971, així com la seva imprescindible contribució per convertir CaixaBank en un dels bancs més innovadors del món”.

La Junta General Ordinària d'Accionistes de CaixaBank ha aprovat avui la gestió i els resultats de l'exercici 2017. CaixaBank ha obtingut el suport majoritari dels accionistes, que han aprovat, entre altres propostes formulades pel Consell d'Administració, la ratificació i nomenament com a membres del Consell d'Administració de Tomás Muniesa i Eduardo Javier Sanchiz Irazu.

Durant la seva intervenció davant els accionistes, Jordi Gual i Gonzalo Gortázar han defensat “la manera distintiva de fer banca de CaixaBank”. Per al president, Jordi Gual, “som una entitat de referència mundial en responsabilitat corporativa i la nostra ambició és ser-ho encara més en el futur”.

En la seva intervenció a la Junta General d'Accionistes, Jordi Gual ha destacat que durant l'exercici 2017, “el Grup CaixaBank ha tornat a ampliar el seu lideratge en banca minorista, una fita gens fàcil tenint en compte que les nostres quotes de mercat són ja molt elevades”. Això ha estat possible, segons Jordi Gual, gràcies “a les relacions de confiança que tenim amb els nostres clients i que són el resultat del treball constant de tots els nostres professionals”.

Un sistema financer amb una major capacitat de donar crèdit 

A la primera part del seu discurs, el president de CaixaBank ha repassat l'entorn macroeconòmic global i les perspectives per al 2018. “L'economia mundial va créixer un 3,7%, i les perspectives per al 2018 també són positives, amb una previsió de creixement del PIB mundial proper al 4%”, ha exposat Gual.

 En aquest entorn de creixement global, “l'economia espanyola ha destacat de forma molt positiva”, ha explicat Gual, per qui encara queden reptes pendents, com “continuar creant ocupació o reduir el deute públic i exterior; i, a més, avançar en les reformes en àmbits com l'educació, la justícia o les pensions, tant per reforçar el potencial de creixement com la cohesió social”.

En aquest context, el president de CaixaBank ha remarcat que “la recuperació econòmica s'ha beneficiat sens dubte d'un sistema bancari cada vegada més reforçat i amb una major capacitat de donar crèdit”. En qualsevol cas, per a Jordi Gual “les entitats han de continuar centrant-se en la contenció de costos i en la reducció dels actius improductius, encara en nivells alts malgrat l'esforç dels últims anys”.

Pla Estratègic 2019-2021: continuar sent una referència

En l'àmbit del negoci de CaixaBank, el president de l'entitat ha ressaltat que “un any més hem demostrat l'èxit del nostre model de banca: som l'entitat de referència en el conjunt d'Espanya i Portugal amb 15,7 milions de clients i 350.000 milions d'euros en recursos”.

En relació al Pla Estratègic 2015-2018, el president de CaixaBank ha mostrat la seva satisfacció pels progressos aconseguits en les principals línies estratègiques i el seu optimisme per obtenir els objectius marcats en l'últim any del Pla.

“Estem fent bé el nostre treball, però cal seguir esforçant-nos per aconseguir tres objectius clau de 2018: anticipar-nos a les noves tendències de digitalització; situar la rendibilitat del banc entre el 9% i l’11% i continuar diversificant el balanç cap als segments més rendibles”, ha exposat Jordi Gual.

A més d'avançar en aquestes prioritats, el president i el conseller delegat han explicat que l'organització està immersa en la preparació del nou Pla Estratègic, que tindrà un horitzó de tres anys –del 2019 al 2021– i que es presentarà a finals de novembre. Jordi Gual ha avançat que es tracta d’“un exercici de posicionament en un entorn competitiu i tecnològic molt canviant; però també d'un exercici d'ambició, de voluntat de continuar sent una referència de creixement rendible i sostingut de la banca europea”.

Compromís amb un model de banca socialment responsable 

“Alguna cosa que segur que no canviarà amb el nou Pla Estratègic ni amb els que vindran serà el nostre compromís amb un model de banca socialment responsable”, ha remarcat Jordi Gual durant la seva intervenció.

El president de CaixaBank ha recordat que “continuem compromesos amb el benestar de totes les comunitats en les quals hi som presents, i col·laborant amb l'Obra Social “la Caixa” perquè el gran treball de la Fundació Bancària “la Caixa” arribi a les persones que més ho necessiten”.

Per a Gual, totes les actuacions en aquest àmbit “fan de CaixaBank un banc diferent i que aporta valor a les societats en les quals hi és. Per aquesta raó, aquesta manera de fer també és una font sostenible de generació de valor a llarg termini per als inversors”.

L'acció de CaixaBank obté un retorn del 28% el 2017

Jordi Gual també ha repassat l'evolució de l'acció i la política de dividend. Per al president de CaixaBank, “l'evolució financera i del negoci s'ha traduït en un molt bon comportament de l'acció, amb un retorn del 28%, dividends inclosos: 17 punts per sobre de l'Ibex35 i 13 punts superior a l'índex principal de la banca europea”. 

“Addicionalment al bon comportament de la cotització, complementem el retorn total de l'acció amb una atractiva remuneració. Com saben i sempre hem demostrat, el nostre compromís amb el dividend és primordial”, ha recalcat Gual. 

Amb la distribució del dividend complementari en efectiu de 0,08 euros bruts per acció, que s'abonarà el 13 d'abril, l'import total de la remuneració a l'accionista corresponent a 2017 haurà estat de 0,15 euros bruts per acció, la qual cosa representa un augment del 15,38% respecte a la remuneració de l'exercici 2016, que fou de 0,13 euros. 

D'aquesta manera, CaixaBank haurà abonat als seus accionistes 897 milions d'euros en efectiu, xifra equivalent al 53% del benefici net consolidat, en línia amb el Pla Estratègic 2015-2018 de distribuir, com a mínim, un 50% dels beneficis.

Increment de quotes de mercat i millora de la rendibilitat 

Per la seva banda, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha iniciat la seva intervenció amb un repàs de l'exercici 2017. Per a Gortázar, “CaixaBank ha tingut un molt bon any a nivell comercial, seguint la tendència de 2015 i 2016, que finalment s'ha reflectit de manera molt positiva en el compte de resultats”.

CaixaBank ha continuat creixent significativament en les quotes de mercat de productes retail, malgrat comptar ja amb una posició de lideratge. “Tenim una quota en nòmines del 26,3%, en productes d'estalvi i de mig termini del 20,5%, del 14,9% en crèdit a empreses; a més, aconseguim una penetració del 26,7% com a entitat principal de clients particulars a Espanya, la qual cosa ens consolida com el banc de referència del sistema”, ha destacat el conseller delegat.

Gonzalo Gortázar ha subratllat que “el creixement del resultat fins als 1.684 milions –el més alt de la història– es recolza en la millora del negoci de CaixaBank a Espanya i també en la contribució de BPI, que aporta un 10% del resultat”. La major intensitat comercial de l'any ha permès millorar la qualitat i sostenibilitat dels ingressos (el 96% dels ingressos procedeixen de l'activitat core del negoci bancari) i mantenir l'excel·lent posició de liquiditat i solvència.

Finalment, Gortázar s'ha referit també a la “millora sostinguda de la rendibilitat, que ha passat del 3,4% de 2014 al 8,4% de tancament de 2017, molt a prop de l'objectiu establert en el Pla Estratègic 2015-2018 d'aconseguir entre el 9% i l’11%”. “Per tant –ha conclòs Gortázar– 2017 ha estat un any excel·lent, tant en la perspectiva comercial com en la de resultats, que ens fa estar confiats de cara al futur”. 

El focus en el client es mantindrà com a la prioritat de CaixaBank el 2018

A continuació, el conseller delegat ha assenyalat les prioritats per al 2018, que passen per “seguir reforçant la vinculació amb els nostres clients amb una proposta propera i d'alt valor afegit, continuar liderant la transformació digital i impulsar el creixement del negoci a Portugal, a més de reduir els actius problemàtics”.

Per a Gortázar, CaixaBank es troba en una “excel·lent posició per aprofitar noves oportunitats i generar valor per als nostres accionistes gràcies a les fortaleses de l'entitat i a l'entorn més favorable”.

Gonzalo Gortázar ha destacat també el lideratge de CaixaBank en la transformació digital que està experimentant el sector. “Tenim el major nombre de clients digitals actius a Espanya, 5,7 milions; i un terç dels usuaris de banca online opera amb CaixaBank, la qual cosa representa una penetració superior que amb els canals físics”. En aquest sentit, Gortázar ha recordat que “tres quartes parts dels clients tenen amb nosaltres una relació multicanal, és a dir, també van a l'oficina, i aquests són els nostres clients més fidels i més rendibles”.

“Les eines digitals ens serveixen per ser més eficients i per donar més serveis al client”, ha destacat Gortázar, que s'ha referit a algun dels serveis innovadors amb els quals compta el banc com imaginBank, el servei de “Les meves Finances”, que ja compta amb 3 milions d'usuaris, o l'assessor digital d'inversions recentment llançat, Smart Money.

D'altra banda, ha continuat Gortázar, “seguim digitalitzant l'interior del banc, amb un 99% dels nostres processos digitalitzats. Durant l'any 2018 hem realitzat 68 milions de signatures digitals”.

 Impulsar el creixement del negoci a Portugal

Entre les prioritats per a aquest any, es troba la d'impulsar el creixement del negoci a Portugal. Gonzalo Gortázar també ha dedicat una part de la seva presentació a detallar les principals magnituds del banc portuguès, del que ha valorat “molt positivament” la seva evolució l'any després de la presa de control, ja que “ha aconseguit mantenir la seva activitat comercial gràcies a l'esforç i treball constant, i ha guanyat clients i reforçat la seva posició al mercat”.

El conseller delegat ha avançat que l'objectiu a BPI per a l'any 2020 suposa “aconseguir una rendibilitat superior al 10% i una eficiència al voltant del 50%”.

I el conseller delegat no ha volgut acabar el seu discurs sense recordar “la manera distintiva de fer banca” de CaixaBank. I ha sintetitzat el compromís social de l'entitat en cinc dimensions: “Integritat i transparència, mantenir l'acció social i el voluntariat, seguir promovent la inclusió financera, continuar aplicant les millors pràctiques en bon govern i impulsar les polítiques de defensa del medi ambient”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES