Nota de premsa

CaixaBank es converteix en el primer banc de l'Ibex35 a eliminar completament la seva petjada de carboni

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Tècnics i voluntaris de “la Caixa”, durant la reforestació d'un bosc cremat a Montserrat.

• Amb la fita Carbon Neutral, l'entitat ha culminat una estratègia global de reducció d'emissions que ha suposat una disminució del 69% des del 2009.

• Per compensar les seves emissions de CO₂ CaixaBank ha reforestat 11 hectàrees de bosc cremat a Montserrat i ha col·laborat amb la instal·lació de 30 aerogeneradors a la zona sud de l'Índia.

• CaixaBank concreta el seu compromís amb el clima amb mesures com la compra d'energia d'origen renovable, la reducció del consum elèctric o la digitalització de documents.

La petjada de carboni és la quantitat d'emissions d'efecte hivernacle que s'alliberen a l'atmosfera. Mesura, bàsicament, l'impacte d'una activitat sobre el planeta. CaixaBank s'ha convertit al primer banc de l'Ibex 35 i un dels pocs d'Europa a aconseguir neutralitzar totalment la seva petjada de carboni calculada, incloses les emissions indirectes de l'entitat.

L'entitat ha culminat així una estratègia de diversos anys que contemplava l'objectiu de ser Carbon Neutral en 2018 i que es recolzava sobre dues línies de treball: la reducció al màxim de les emissions contaminants i la compensació d'aquells GEI (Gasos d'Efecte Hivernacle) que fossin indispensables per desenvolupar la seva activitat quotidiana.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha destacat que “CaixaBank ha fet de la lluita contra el canvi climàtic un pilar bàsic del seu pla de banca socialment responsable. L'assoliment d'aquest propòsit –ha afegit- reflecteix un compromís que va més enllà de les obligacions legals i es concreta en un sistema de gestió mediambiental que integra tota l'activitat de negoci i que inclou tots els projectes, serveis i productes”.

Als darrers anys, CaixaBank ha reduït en un 69% les seves emissions a través de la compra d'energia d'origen renovable, la disminució del consum energètic (ha substituït equips de climatització; implantat il·luminació LED; canviat equips informàtics…) i el descens en el consum de paper amb un projecte global de digitalització i contractació online, entre altres iniciatives.

Gairebé 35.000 tones compensades

Les emissions generades com a conseqüència de l'activitat de l'entitat (consum d'electricitat, ús de combustibles, generació de residus, etc.), un total de 34.778 tones de CO₂, s'han compensat a través de dos projectes:

El de major envergadura contempla la instal·lació de 30 aerogeneradors a un parc eòlic de la regió de Tamil Nadu, a Índia, que transformaran l'energia natural del vent en energia elèctrica i la subministraran en aquesta zona del sud del país. Aquest projecte contribueix també a dinamitzar l'economia local i a la creació de llocs de treball, prioritzant la contractació de persones en situació de vulnerabilitat.

Així mateix, l'entitat ha realitzat un projecte d'absorció de CO₂ reforestant una zona incendiada a Montserrat, que té una extensió d'11 hectàrees i on s'han plantat 4.500 arbres d'espècie autòctona per una empresa que treballa amb persones en risc d'exclusió social. Aquesta acció de reforestació absorbirà 812 tones de CO₂ en 40 anys.

CaixaBank culmina aquest any el seu Pla Ambiental 2016-2018, en el qual ha aconseguit fites com que el 100% de l'energia elèctrica que contracta provingui d'energies renovables (CaixaBank va ser la primera organització espanyola inclosa a la iniciativa RE100, que reuneix a empreses que fomenten les energies renovables) o la neutralització total de la seva petjada de carboni. Actualment, l'entitat està treballant en el disseny d'un Pla Ambiental per al període 2019-2021.

Aliances i iniciatives per a la sostenibilitat del planeta

CaixaBank és una de les entitats financeres líders en la lluita contra el canvi climàtic a nivell global. Aquest compromís va portar a CaixaBank a formar part des del 2007 del grup d'entitats financeres adherides als Principis d'Equador per garantir que els projectes als quals presta finançament i assessorament es duguin a terme de forma socialment responsable.

D'altra banda, des del 2016 forma part de la junta directiva del Grup Espanyol de Creixement Verd, que fomenta el creixement econòmic lligat a una economia baixa en carboni. A més, al maig d'aquest any, es va unir a la Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP FI), que compta amb tres objectius principals: el compromís amb el desenvolupament sostenible, la gestió de la sostenibilitat i la conscienciació pública. Així mateix, l'entitat també forma part del Clúster del Canvi Climàtic de Forética.

L'organització mediambiental CDP ha inclòs a l'entitat, per quart any consecutiu, a l’índex  Climate A List, una selecció de les empreses que han obtingut les millors valoracions a tot el món. Recentment, CaixaBank ha estat inclòs per setè any consecutiu en el Dow Jones Sustainability Index (DJSI), el principal índex mundial que valora el comportament de les empreses sota criteris socials, mediambientals i de govern corporatiu

CaixaBank recolza projectes i iniciatives respectuoses amb mitjà l'ambient i que previnguin, mitiguin i tractin de donar resposta al canvi climàtic. De fet, durant el 2017, l'entitat va invertir 929 milions d'euros destinats a finançar projectes desenvolupats mitjançant energies renovables i el volum del MicroBank Fons Ecològic es va situar en 11,1 milions d'euros.

 

NOTÍCIES RELACIONADES