Nota de premsa

CaixaBank aposta per l’impuls de l’hidrogen verd

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Oficina de CaixaBank a la seu

• L’entitat s’ha adherit a la European Clean Hydrogen Alliance, iniciativa promoguda per la Comissió Europea l’objectiu de la qual es centra en impulsar tecnologies d’hidrogen net.

• CaixaBank, en línia amb la seva estratègia de sostenibilitat i compromís amb les zero emissions al 2050, promourà el finançament d’iniciatives d’hidrogen verd que fomentaran la transició cap a la descarbonització global.


CaixaBank, en el seu compromís per accelerar la transició cap a una economia baixa en carboni i aconseguir la neutralitat d’emissions de CO2 al 2050, s’ha unit a European Clean Hydrogen Alliance, organisme dependent de la Comissió Europea. L’Aliança té com a objectiu promoure i desenvolupar la producció d’hidrogen renovable com a motor de descarbonització d’àrees com el transport, la indústria i sectors econòmics necessaris per aconseguir el compromís assumit per la Unió Europea.

L'Aliança està integrada al full de ruta de l'hidrogen de la Comissió Europea, que contempla mobilitzar un volum rellevant d'inversió per aconseguir els objectius climàtics fixats. Entre ells, cal destacar els 2.600 milions d'euros que es destinaran a projectes de producció, distribució i aplicació d'hidrogen renovable, que generaran més de cinc milions d'ocupacions i afavoriran la reducció de 560 Mt d'emissions de CO₂ a l'any. Aquesta iniciativa aglutina a la indústria, autoritats i ens públics nacionals i locals, la societat civil i altres entitats.

Amb més de 900 membres, els participants s'organitzen en sis grups de treball, on es debat en fòrums temàtics l'agenda d'inversions, la cartera de projectes i la mobilització de recursos per a instal·lar almenys 6 GW de electrolizadores d'hidrogen renovable a la Unió Europea pel 2024 i 40 GW pel 2030.

Així mateix, l'estratègia de l'Aliança estableix el seu límit temporal al 2050, moment en el qual les tecnologies d'hidrogen renovable estaran desplegades a gran escala. 

L’hidrogen com a element clau per aconseguir la descarbonització

L'hidrogen és l'element químic més abundant a la naturalesa, fonamentalment present en l'aigua. Utilitzant aigua de la mar, mitjançant el procés d'electròlisi, es descompon la molècula de l'aigua, extraient l'hidrogen. Quan en aquest procés s'utilitza energia d'origen renovable, es denomina hidrogen verd, el qual no emet CO₂ en el seu procés productiu. Es pot emmagatzemar i transportar tant en estat líquid com gasesoso, que es presenten com les alternatives més viables segons els seus usos.

L'hidrogen és una peça clau per aconseguir la descarbonització en sectors especialment intensius en emissions com l'industrial i el transport. La seva alta capacitat energètica i la possibilitat de produir-ho sense emetre CO₂, ho converteix en la principal aposta per descarbonizar el transport pesat o de llarga distància, a més del seu potencial ús com a font energètica i matèria primera per la indústria en general.

D'altra banda, l'agenda del Govern espanyol i el pla de recuperació passa per finançar, els pròxims tres anys, projectes d'hidrogen verd per valor de 1.555 milions d'euros. El creixement a la producció d'hidrogen serà impulsat per la regulació en matèria de descarbonització, els Fons Next Generation EU i pel lideratge de les empreses europees al procés global de transició.

CaixaBank, compromès amb el finançament sostenible

CaixaBank és una de les entitats financeres més compromeses amb la sostenibilitat, atès que el seu Pla de Banca Socialment Responsable recull cinc importants principis d'actuació que suposen una contribució directa als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. L'entitat secunda, mitjançant la seva activitat, iniciatives i projectes respectuosos amb el medi ambient, que contribueixin a prevenir i mitigar el canvi climàtic, a impulsar la transició cap a una economia baixa en carboni i el desenvolupament social.

El 2021 el banc ha mobilitzat 24.360 milions d'euros en finançaments sostenibles, la qual cosa suposa un augment del 95% del volum de finançaments sostenibles en tot el 2020. En total s'han formalitzat 7.300 milions en finançaments lligats a variables ASG, on destaquen els objectius sobre variables de tipus mediambiental, com la reducció d'emissions o l'eficiència energètica, i 690 milions en finançaments verds. A més, CaixaBank ha participat en l'emissió de 16 bons verds, sostenibles o socials, amb un import de 16.300 milions d'euros. Cal destacar que al tancament del tercer trimestre de 2021, CaixaBank s'ha posicionat com el 5è banc a nivell europeu en préstecs verds i sostenibles en les League Tables Top Tier per volum, segons Refinitiv.

Fins al dia d'avui, CaixaBank ha emès set bons en suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, i és el banc europeu amb el major volum d'emissions de crèdit ASG en euros: quatre bons verds i tres bons socials, per un valor total de 6.000 milions d'euros i 500 milions de lliures.

 

NOTÍCIES RELACIONADES